Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen ve yaklaşık 7,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına toplantıda görüşülen konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kurtulmuş, 63. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu'nun yapıldığını belirterek, "Yeni hükümetin millet için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu hükümetin Türkiye'de bir ilk olduğunu biliyoruz. Geçici seçim hükümetinin 4 temel özelliği var.
Bunlardan birisi anayasanın 114 ve 116. maddelerine göre kurulması. bu özelliğiyle bir ilktir. Bu tecrübeyi Türkiye olarak yaşıyoruz.
Türkiye'de işleyen bir demokrasinin var olduğunu, bugün ilk toplantısının son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olması Türkiye'de işleyen demokrasinin var olduğunun göstergesidir. Türkiye hükümetsiz kalmadı, yönetimde bir boşluk olmadı" dedi.
Bu hükümetin ikinci temel özelliğinin anayasal bir zorunluluktan kaynaklanıyor olması' olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Anayasal zorunluluk çerçevesinde milletvekili olan Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun görevlendirmiş. Bu teklifi kabul ederek 63. hükümette yer alanlar da bireysel sorumlulukları çerçevesinde bu hükümetin içinde yer almaktadır" diye konuştu.
Kurtulmuş, üçüncü özelliğinin farklı toplumsal kesimden gelen insanları temsil ediyor olması olduğunu belirterek, "Bütün bakan arkadaşlarımız her birisi eşit sorumluluklara sahiptir. Bu eşit sorumluluğun gereği olarak da uyum içerisinde ilk toplantıda bunu gösterdi, 63. hükümet Türkiye'de yüksek temsil gücüyle görevlerini sürdürecektir" ifadelerini kullandı.
Dördüncüsünün, bu ülkeyi suhuletle seçime götürecek olması olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Bir taraftan yönetimde boşluk bırakmamak için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecek. demokratik bütün kuralları işleterek, hem de hukuku sağlayarak Türkiye'yi seçime götürmektir" dedi.
Bakanlar Kurulu'nun 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde toplandığını anlatan Kurtulmuş, "Bütün insanlığın barış gününü kutluyoruz. Barış gününün, yeni bir soluk yeni bir anlayış getirmesini diliyoruz.
Suruç'ta başlayan katliamla birlikte, ölümlerin insani kayıpların ortaya çıkmış olması hepimizi derinden yaralıyor. Buradan barış çağrısı yapmayı hükümet olarak bir sorumluluk olarak hissediyorum" şeklinde konuştu.
BAKANLAR KURULU'NDA ELE ALINAN KONULAR
Bugün Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konulardan bir tanesinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasından önceki durumu, diğer bir konunun da bütçe ile ilgili olduğunu belirten Kurtulmuş, sel felaketi nedeniyle Hopa'da yaşananlar, Hopa ve çevresinde yapılacakların ele alındığını söyledi.
24 Ağustos'ta Hopa'nın büyük bir sel felaketi ile karşılaştığını ve 8 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Kurtulmuş, yarım saat içinde AFAD'ın bölgedeki ekiplerle müdahale edebildiğini ifade etti.
Kurtulmuş, 882 personelle olaya müdahale edildiğini anlatarak, 11 milyon ödenek gönderildiğini ifade etti. Zarar tespitlerinin 4 Eylül'e kadar yapılacağına dikkati çeken Kurtulmuş, artan yağışların devam ettikçe problemlerin artacağına işaret etti.
Kurtulmuş, orta vadede bu anlamda deprem ve heyelan risklerinin Türkiye çerçevesinde güncelleneceğine, Doğu Karadeniz'deki sel ve heyelan risklerinin güncellenmesi yönünde adımların atılacağına işaret etti.
Çiftçilerin zararlarının da karşılanacağını anlatan Kurtulmuş, esnafların kamu borçlarının erteleneceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapmış olduğu faaliyetleri de toplantıda ele aldıklarını belirten Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin artışında yaşanan orana dikkat çekti.
Kurtulmuş, bundan sonraki süreçte eğitimin kalitesinin artırılması için müzakerede bulunduklarını kaydederek, "Bu çerçevede, Eylül ayı içinde 37 bin öğretmen ataması yapılacak" dedi.
"BİN 401 DERSHANE ÖZEL OKUL OLDU"
Dershaneler meselesine ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesi için kapı açık bırakılacaktır.
SBS'nin zaman içinde dönüştürülerek kaldırılması, TEOG'la birlikte gelişen süreç aslında dershanelere ihtiyaç olmadığını ortaya koydu. dershane sahipleri, öğrenci ve velileri mağdur etmeden gerekli kriterler ortaya kondu. Gerekli uygulamalar yapıldı.
Bin 401 tanesi dershaneden özel okul olmaya döndü, bundan sonra özel okula dönmek isteyenlerin müracaatları olabilecek" diye konuştu.
Mesleki eğitimle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılacağına dikkati çeken Kurtulmuş, odalar, üniversiteler tarafından hazırlanan raporla gerekli adımların atılacağını söyledi.
Kurtulmuş, Türkiye'de derslik konusunda ciddi gelişmeler kaydedildiğini belirterek, "Yaklaşık 234 bin yeni derslik yapıldı. Her yıl 1 milyon 300 bin yeni evladımızın eğitim sıralarına geldiğini düşünürsek, hala derslik açıklarımızın olduğu aşikar.
Aradaki açığı kapatmak için hayırseverlerin de devreye gireceği yeni bir programı konuştuk. Bundan sonra isteyen hayırseverlerin derslik yapabilmesi, annelerin babaların isimlerinin bu okullara verilmesi, artan terör dolayısıyla şehitlerimizin adının bu okullara verilmesini benimsemiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.
2016 YILI BÜTÇE SÜRECİ
2016 yılı bütçe süreciyle ilgili detaylı bir görüşme yaptıklarını anlatan Kurtulmuş, "17 Ekim'e kadar merkezi yönetim bütçesi TBMM'ye gönderilecektir. Orta vadeli program hazırlanacaktır.
Bütçeyle ilgili perspektif ortaya konacaktır. 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ortaya konulacaktır. Bu hükümet her ne kadar geçici hükümet olsa da anayasal sorumluluğa sahiptir. Bütçeyle ve diğer alanlarda da herşeyi gerekli şartlarla yerine getireceğiz.
MÜJDELER
Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararların ardından vatandaşlara müjdeler veren Kurtulmuş, "23 Eylül çarşamba günü saat 00.00'dan 28 Eylül saat 07.00'a kadar otoyol ve köprülerin ücretsiz olması, ayrıca toplu taşımanın ücretsiz olmasını bugün Bakanlar Kurulu'nda imzalamış olduk.
Kurban Bayramı tatili öncesinde Bağkur, SSK, işçi ve tarım işçilerinin, 4C'lilerin alacakları maaşların ödemeleri yapılacak" dedi.
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun bundan sonra 15 günde bir yapmayı planladıklarını ifade etti.
Bu heyetin anayasal sorumluluğunu yerine getireceğine inandıklarını söyleyen Kurtulmuş, Türkiye'nin hangi işleri yapılması gerekiyorsa sanki uzun süreli bir hükümetmiş perspektifiyle ele alacağız.
Kurtulmuş, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Bugün İpek Koza grubuna yönelik yapılan operasyona' ilişkin sorusuna Kurtulmuş, "Bakanlar Kurulu'nda bu konu gündeme gelmedi. Bir gruba ait olarak operasyon, soruşturma süreci sürdürülüyor. 5 kişi gözaltına alındı, şüphelilerden birisinin yurtdışında olduğu biliniyor. Bu devam eden bir soruşturma" karşılığını verdi.
HDP'Lİ BAKANLARIN KABİNE DIŞI KALABİLECEĞİ İDDİALARI
Başka bir gazetecinin, "Bakanlar Kurulu'nda iki HDP'li üye var. Devlet politikalarına aykırı hareket etmeleri doğrultusunda, anayasanın 109. maddesi gereğince kabine dışı kalmaları söz konusu mu?" sorusuna Kurtulmuş, "İlk toplantımızda çok güzel konularına hakim olan bir Bakanlar Kurulu olarak toplantımızı gerçekleştirdik. Milli Eğitim, bütçe ile ilgili gelişmeler çok detaylı konuştuk.
Hiçbir uyumsuzluk görmedik. Varsayım üzerinden hareket etmeyiz. Burada bir koalisyon kurulmadı. Normal bir süreç olsaydı bu tartışmaların hiçbirisi gündeme gelmezdi. Birilerinin seçim kampanyası üzerinden malzeme oluşturmasına hiçkimsenin müsaade etmemesi lazım.
Bu hükümet anayasadaki haklarını kullanmak bakımından başka hiçbir hükümetten farkı yoktur. Bunu yaparken herkes görev bilnici içinde, bu 4 temel vasfa sahip olduğumuzda Bakanlar Kurulu'nda arkadaşlarımız bunu görüyorlar" karşılığını verdi.
KAMUDA ATAMALARIN SINIRLANDIRILMASI
Hükümetin kurulması ile birlikte kamudaki atamaların sınırlandırılmasına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Böyle bir konu gündeme gelmedi. Seçim hükümeti olduğu için, insanlar bazı şeyleri bilmediği için buradan spekülasyonlar yapılıyor.
1991 yılından itibaren hükümetlerin aynı genelge çıkarılmış. Bu atama yapılmayacak anlamına gelmiyor. Atama yapmak için zaten normal zamanlarda istişarenizi Başbakanla yapıyorsunuz.
Başbakanla istişare yaparak, sorarak yapan genelgedir. Bunu çıkarmayan hükümetler de var. Birçok hükümetler bunu gerçekleştirmiştir. Bu geçici bir genelgedir, bakanlıklar yerine oturana kadar" cevabını verdi.
SEÇİM GÜVENLİĞİ
Seçim güvenliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "İçişleri Bakanımız son durumla ilgili bir sunum yapıyorlar. yarın MGK'nın önemli konularından biri bu olacaktır. Barut kokuları, bomba sesleri, silah sesleri arasında sağlıklı bir seçimin yapılması mümkün değil.
Gerçekten barış diyenlerin silahların terk etmesi ve toprağa gömmesini arzu ediyoruz. Bu seçim, bunun göstergesi olacaktır. Samimiyetle barış diyorsak bir elimizde kalaşnikof bir elimizde halay çekemeyiz.
Bir elimizle oy atıp diğer elimizle bomba atamayız. Her vatandaşımız özgürlük içinde seçimini yapsın. Bunu güvenlik kuvvetleri olarak sağlayacak bütün tertibatı alacağız. Herkesin bu konuda duyarlı ve samimi olmasını, bütün siyasi partilerin de seçim güvenliği konusunda da desteklemesini arzu ediyorum.
Kurtulmuş, bireysel kredilerde vade artışına gidileceği yönündeki haberlere ilişkin, "Tamamıyla piyasanın şartlarına göre ele alınacak husustur. Bu konuyla ilgili hükümetimize gelmiş bir çalışma yok. Piyasadaki gelişmelere bağlı bir husustur" diye konuştu. iha