Şiddetli çatışmalar yaşanırken, BDP ve HDP'liler çatışma bölgesine gitti. Lice esnafı da kepenk indirirken, ilçe sakinleri yönünü çatışma alanına çevirdi. Lice'de Nisan ayının ortalarından bu yana karakol-kalekol inşaatlarına ve askeri operasyonlara yönelik eylemler var. İlkin nöbet eylemi başlatıldı.
Ancak AKP iktidarının taleplere kulak tıkaması ve şiddetle yönelmesi sonucu, ilçeye bağlı Cellik mezrasında asker tarafından alanda yapılan keşif aramaları ve sürdürülen karakol-kalekol ve baraj yapımlarına karşı Diyarbakır-Lice karayolu halk tarafından trafiğe kapatılarak direniş yeni bir boyut kazandı.
Halkın sürdürdüğü direnişe, AKP bölgeye gönderdiği asker üzerinden müdahale etmeye çalışarak günlerce süren çatışmalara yola açtı. Halk ise direnişteki ısrarını yol üzerinde 4 ayrı noktada kurmuş olduğu çadırlar ile Kürt sorunun çözümünde başlatılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile sürdürülen diyalog sürecinin biran önce müzakere sürecine çevrilerek yasal zemine oturtulması, karakol-kalekol yapımının tamamen durdurulması ve askeri keşiflere son vermesini istiyor.
KARAKOL İNŞAATLARI HIZ KAZANDI
Türk ordusu özellikle Mart 2013'te Öcalan'ın tarihi çağrısı ardından başlayan ateşkes pozisyonunu fırsat bilerek karakol-kalekol inşaatlarına hız verdi. Kalekol inşaatları Kürdistan'ın diğer bir çok bölgesinde yoğunlaştı. Kuzey Kürdistan'da 2012 verilerine göre mevcut bin 300 karakol vardı.
Jandarma Genel Komutanlığı'nın TOKİ ile yapmış olduğu protokoller uyarınca 2013 yılı içerisinde bu karakollara yaklaşık 341 karakol daha eklendi. Böylece sınır hatları dahil Kuzey Kürdistan'da mevcut karakol sayısı bin 600’ün üzerine çıkmış durumda.
Sadece Şemdinli'nin sınır bölgesinde 10 yeni karakol inşa edildi. Şemdinli'den sınır hattına kadar olan karayolunun, karakol inşaatları içerisine alınması tepkileri arttırıyor. Her tepede yeni bir karakol yapılırken, karakolların arasındaki mesafenin en fazla 500 metre kadar olması da dikkat çekiyor. Dersim’de 5 kalekol, 16 mobil karakol ve 31 kuleden oluşan 52 askeri üsden 22'sinin yapımı halen devam ediyor. Yapımı projelendirilen kalekol ve mobil karakolların önemli kısmı Munzur ve Pülümür vadileri üzerinde tasarlanmış.
LİCE'DE ÖZEL BİRLİKLER HALKA SALDIRDI
Karakol-kalekol yapımlarını protesto eden Lice halkı, bu sabah çadırlardan çıkarak, nöbet eylemini sürdürdükleri Cellik bölgesi ve Duru Karakolu'nun yakınındaki açık araziye çıkarken, önceki günlerdekinden farklı olarak günün ilk ışıkları ile birlikte çok sayıda asker ve özel timin konuşlandırıldığını gördüler.
Bu askerlerin Perşembe günü Ankara'nın yanı sıra Bingöl ve Mardin gibi şehirlerden Amed'e sevk edilen özel askeri birliklerden oluştuğu belirtildi. Bölgeye sevkedilen askerler ve özel timler, günlerin süren yorgunluklarını kurulu bulunan çadırın etrafında atmak üzere biriken eylemcileri çembere aldı. Ardından da onlarca TOMA, zırhlı araç ile birlikte yurttaşlara dönük müdahale başladı.
Çembere alınan halka tazyikli su sıkılıp, gaz bombaları atılırken, ölümcül olabilecek plastik mermiler de sıkıldı. Gençler de ses bombaları, havai fişekler ve molotof kokteylleri ile karşılık verdi. Askerlerin gaz bombaları ve plastik mermilerle doğrudan eylemcileri hedef alması nedeniyle yaralanan eylemciler, asker kuşatması nedeniyle alandan çıkarılamıyor.
Bu sabah saatlerinde askerin saldırıları sürerken, eylemcilerin hendek kazılarak günlerdir trafiğe kapattıkları Amed-Lice karayolunun yeniden açılması için çukurlar tek tek doldurulmaya başlandı.
Öte yandan basın mensuplarının çatışmaların yoğunlaştığı eylemcilerin çadır kurduğu bölgeye yaklaşmalarına izin verilmedi. Müdahalenin sert biçimde sürdüğü çadır alanında dumanlar yükseldiği görülüyor. Yine müdahalenin ardından çıkan çatışmalarda direnişte bulunan bir eylemciye ait aracın askerlerce yakıldığı belirtildi.
BDP ve HDP'LİLER ÇATIŞMA BÖLGESİNDE
Çatışma bölgesine gitmek için Amed'den Lice'ye hareket eden, aralarında HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan BDP Amed İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de bulunduğu BDP'li yöneticiler, çatışmaların yaşandığı bölgeye yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Kocaköy ilçesi çıkışında askerlerce kurulan arama noktasında durduruldu.
Askerler heyete geçişlerine "güvenlik" gerekçesiyle izin verilmeyeceğini belirtmesi üzerine heyet Amed Valiliği'yle görüştü. Bir süre daha engellenen heyetin daha sonra geçişine izin verildi. Engellemenin kaldırılmasının ardından yola devam eden heyetin çatışmanın yaşandığı bölgede yurttaşlar ve askeri yetkililerle görüştü.
ESNAF KEPENK İNDİRDİ, HALK ÇATIŞMA BLGESİNE GİDİYOR
Sabah saatlerindeki saldırının ardından başlayan çatışmalar öğle saatlerine doğru da yer yer devam ediyordu. Bölgede şu saat itibariyle çatışmalar yer yer devam ederken, BDP ve HDP heyetinin bölgedeki incelemeleri de sürüyor. Lice esnafı da, jandarmanın müdahalesine tepki göstermek için kepenk kapattı. İlçede tüm kepenkler kapanırken, ilçe sakinleri, askerler ve gençler arasında çatışmaların yaşandığı Cellik bölgesine hareket etmeye başladı.