BM kontrolündeki kampa silahlarıyla girmek isteyen asayiş güçleriyle Maxmur halkı arasında çatışma çıktı. Yaralıların olduğu belirtiliyor. Asayiş güçleri yerel saatle 09.30 sularında BM kontrolündeki Maxmur Mülteci Kampı'na gerekçe göstermeden girmek istedi. Ancak halkın direnişiyle karşılaştı. Yaşanan çatışmada yaralıların olduğu bildiriliyor.
İki gün önce akşam saatlerinde de asayiş güçlerinin kampa girmesi kamp sakinlerinde rahatsızlığa neden olmuştu. Maxmur halkı, özellikle açlık grevlerinin sürdüğü bir dönemde böyle bir girişime tepki göstermişti.
Maxmur’daki olaylar sona erdi
Federal Kürdistan Hükümeti ve Irak Ordusuna bağlı asayiş güçleri, sabah saatlerinde girmek istedikleri Şehit Rustem (Maxmur) Mülteci Kampı'nda halka ateş açarak 5 kişiyi yaraladı. Halkın karşı koyduğu olay yapılan görüşmeler ardından sona erdi.
Federal Kürdistan Hükümeti ve Irak Ordusuna bağlı asayiş güçler yerel saatle 09.00 sularında BM kontrolündeki Şehit Rustem (Maxmur) Mülteci Kampı'na gerekçe göstermeden girmek istedi. 3 araçla kampa gelen asayiş güçleri, kampa girişlerine karşı çıkan halkı tarayarak 5 kişiyi hafif şekilde yaraladı. Bu sırada halk araçlardan birini durdurarak ele geçirdi. Aracı tahrip eden halk 2 keleş, 2 tabanca ve 2 telsizin de aralarında bulunduğu çok sayıda silah ve eşyaya el koydu. Ayrıca asayiş güçlerinden bir kişi de halk tarafından tutuldu.
Halkın taşlarla karşılık vermesi üzerine asayiş güçleri geri çekilmek zorunda kalırken, binlerce kişi BM binası önünde toplandı. Halk burada attıkları sloganlarla kampa yönelik müdahale girişimini protesto etti.
Olayların büyümesi üzerine Mahmur Kaymakamı İbrahim Şexullah İbrahim, asayiş müdürü Ferman ile Şehit Rustem kampı dış ilişkiler sorumlusu Polat Çele arasında görüşme yapıldı Yapılan görüşmede asayiş güçlerinin keyfi ve silahlı bir şekilde kampa girmesinin halkta tedirginlik yarattığını ve asayişte bulunan Irak ordusuna bağlı Arap askerler ile mülteciler arasında dil sorunundan dolayı birbirini anlamama durumlarının yaşandığı dile getirildi. Bundan ötürü kampın güvenliğini tutan asayişte Kürtçe bilen askerlerin olması gerektiği belirtildi.
Görüşme ardından Polat Çele, halka hitaben bir konuşma yaparak, kampın siyasi bir kamp olması nedeniyle asayişin bölgeden uzaklaştırılması, dil sorunun çözülmesi veya polislere Kürtçenin öğretilmesi, askeri güçler ve polislerin halkın izni olmadan kampa girilmemesine dönük anlaşmaya ulaştıklarını söyledi. Polat, bu taleplerin yazılı bir biçimi ile de hükümete bildireceklerini kaydetti.
Konuşma ardından, halk tarafından tutulan asayiş üyesi serbest bırakılarak, el konulan silah ve diğer malzemeler teslim edildi. Toplanan halk "Bijî Serok Apo" "Şer şer bo azadî şer" sloganlar eşliğinde dağıldı.