Van’da bir araç üzerinde bulunan kelebek, incelenmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümüne getirilmişti.
Burada kelebeği inceleyen Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Muhabbet Kemal Koçak, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kelebek türünün Van’da ilk defa kayıt altına alındığını belirterek, Türkiye'de bilinen 37 türünün olduğunu söyledi.
Van’da 17 yıldır bu alanda çalışmalar ortaya koyduklarını belirten Koçak, "Asıl alanımız güvelerdir. Bu da onlardan bir tanesi. Göçmen bir tür.
Daphnis nerii ya da atmaca güvesinin Türkiye’de 37 türü biliniyor. Akdeniz bölgesinde yaşayan bir tür olmasına rağmen, buralara kadar gelmesinin sebebi göçmen bir tür olması ve sıcak yaz aylarıdır" dedi.
"Van’daki ilk kaydı oluyor"
Daha önce bu türün Van’a kadar gelmediğini ifade eden Koçak, Ancak bu türün Van'da yaşamlarını devam ettiremediğini de ifade ederek, "Önemli bir husus da bu türün daha önce Van’a kadar gelmemiş olmasıdır. Daha güneyde kayıtları var.
Hatta daha önceleri Hakkari’de tespit edilmiş, ancak bu Van’daki ilk kaydı oluyor. Böylece Van’a ilave bir tür gelmiş oldu. Fakat şunu da belirteyim; bunlar Van’da yaşayamıyor. Besin bitkisi yani zakkum ağacı bulunmadığı için burada yaşamaz.
Buraya kadar gelmiş ergin bir tür olarak, belli bir süre sonra ölür. Ne zaman ki zakkum ağacı Van’da doğal olarak yetişirse o zaman belki yumurtasını bırakır ve gelişir" ifadelerini kaydetti.
"Rusya’ya kadar kayıtları biliniyor"
Türün Van'a kadar gelmesinde sıcak havaların da etkili olduğunu vurgulayan Koçak, "Bu yaz havalar oldukça sıcak geçti. Ondan dolayı buralara kadar gelmiş. Aslında Akdeniz bölgesinde yaşayan bir hayvan türü olmasına rağmen Rusya’ya kadar kayıtları biliniyor. Göç ederken topluca hareket ettikleri tespit edilmiş bir atmaca güvesidir" diye konuştu.
"01 plakalı aracın üzerinde bulunmuştu"
Kelebeği bir aracın plakası üzerinde bulduğunu belirten Mehmet Alteri, kelebeğin araştırılması için Van YYÜ’ye getirdiğini belirterek, "Bu kelebeği gezerken bir aracın plakasının üzerinde buldum. Oldukça iri olan kelebek dikkatimi çekti. Yanına yaklaşıp fotoğraflarını çektim daha sonra internette baktım.
Nadir bulunan bir kelebek türü olduğunu öğrendim. Özellikle gece uçan ve gündüz konaklayan bir kelebek türüdür. İlgimi çektiği için yanıma aldım. Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Biyoloji Bölümündeki hocalarla irtibata geçtim. Buraya getirip teslim ettim" dedi.
Van’da ilk defa bulunan kelebek, biyoloji laboratuvarında ilve bir tür olarak yer alacak.
Öte yandan daphnis nerii'nin (atmaca güvesi) yaklaşık 250 yıl önce İsviçreli doğa bilimcisi Carl Von Linnaeus tarafından tanımlandığı ve kayıt altına alındığı biliniyor.İHA