SİYASETLE İLGİNİZ VE SİYASİ GEÇMİŞİNİZİ ANLATIRMISIN?
Hakkâri’nin siyasi ve sosyal şartlarından dolayı Ailemin siyasetin için de olması ile 25 yıldan beri aktif siyasetin içindeyim. 1984-1993 Rahmetle andığım Turgut ÖZALIN Anavatan partisinde, 1993 yılından sonra ÖZALIN Malum ölümüyle Anavatanda 10 yıl Belediye Başkanlığı yapan
Ağabeyim Şükrü Çallı'nın Anavatan partisinde istifa ederek, BDP’NİN devamı olduğu HADEP’E, 13 Belediye Başkanı ile katılarak, Kürt Halkının Özgürlük ve Demokratik hak arama hareketine katkı sağlamışlardır. Bu nedenle bu gün net olarak ortaya çıkan, Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın yıllarca mücadelesini verdiği Yerel Yönetimlerde (DEMOKATİK ÖZERKLİK) Görüşüne katkı sağlayan ailelerden biriyiz.
Ancak 2004 yılında ki Yerel seçimlerinde Ağabeyim Şükrü Çallı'da 7 aday adayı ile birlikte HADEP’TE Demokratik hakkını kullanarak aday oldu. O Seçimde HADEP’TE Oynanan oyunlar ve anti demokratik uygulamalar demokratik anlayışımıza ters ve Kürt Demokratik Hareketine zarar vereceğini düşünerek HADEP’TE Ayrıldık.
O dönemde AKP’NIN OHALIN kaldırılması ve Başbakanın Diyarbakır da yaptığı konuşmada Kürt Realitesini Tanıdığını, Bölgemizin geri kalmışlıktan kurtarmak için önemli yatırımlar yapacağına inanarak AKP ye geçerek Belediye Meclis Üyesi olarak 2004-2009 yılına kadar bu görevde, Daha sonra il yönetim kurulu üyeliği ve yerel yönetimden sorumlu Başkan yardımcılığını yaptım.
AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Endoğan'ın çifte standart söylemleri ile Kürt sorunu çözümünde samimi olmadığından 5 ay önce AKP den istifa ettim. Bu gün Kürt özgürlük ve Demokrasi Hareketine ve Onurlu Barış için Hakların Demokratik ve Özgürlük Hareketine katkı sağlamak ve DEMOKRATİK ÖZERKLİK Halkın kararlara katılımını sağlamak, şeffaf ve dürüst bir yönetimle) Halka hizmet için BARIŞ VE DEMOKRASİ PARTİSİN de il Genel Meclis Aday Adayı oldum. Tüm Aday Adayı Arkadaşlarıma başarılar diliyorum.
Yerel Yönetimler(Yerel Kalkınma) Halkın yerel ve Müşterek hizmetlerini karşılayan Tüzel Kurumlardır. Yerel yönetimler sınırsız yetkiye sahip olmayıp, Anayasanın 123-127 maddeleri,5302 il özel idaresi kanunu,5393 Belediyeler kanunu ve diğer kanunlarla yönetilir. Yerel yönetim hizmetleri insan odaklı ve insanların bire bir içinde olması nedeniyle Demokrasi beşiği konumundadır.
Yerel yönetimler İl özel idaresi, Belediyeler, Köy muhtarı ve ihtiyar Heyetinde oluşur.2005 yılından sonra çıkarılan yasa ve yönetmenliklerle Küçük Belediyeler BELDES, köylere ise KÖYDES Kanalıyla hizmetler götürmektedir. Bu Hizmetler Belde Belediyelerin dışındaki bütün yerleşim alanlara yapılan Hizmetler il Genel meclislerin Kararları ile Gerçekleşmektedir. Ülkemizde 30 büyükşehir Belediyesi dışındaki 51 şehirde nüfusu %60-70 belediye sınırları dışında yaşamaktadır.
Bu Gerçeği BDP NIN dışındaki Partilerimiz görmemektedir. Yazılı ve görsel basına baktığımız zaman imar rantı nın ayağı olan belediye başkan Adayları tespitinde yarış içine girmişlerdir. Halkın büyük kısmına Hizmet götürecek yerel kalkınmanın motor göçü yerel meclislerdir.
Ben Hakkârili bir vatandaş olarak TV kanallarında, Yazılı basında yazı ve yorum yapanlara diyorum ki Yerel kalkınmanın karar organları olan illerdeki İl Genel meclisi ve Belediye meclisinde görev yapacak meclis Üyeleriyle de ilgilenerek yetenekli Üyelerden oluşan yerel meclislerin oluşumuna katkı sağlayın.
ADAY ADAYI OLDUGUNUZ İL GENEL MECLİSİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUN?
İl Genel Meclisi, il sınırları dâhilinde ki bütün yerleşim alanlarına her türlü Hizmeti götüren kurumların karar organıdır. İl özel İdaresi Organları İl Genel meclis, Vali ve il Encümenidir. İl Genel Meclisi, il ve ilçelerde seçilmiş meclis Üyelerden oluşur. İl özel İdaresinin karar organıdır.
Kendi içinde meclis Başkanı, Başkan vekilini ve iki Kâtip Üyeyi yasada belirtilen yöntemle seçerek Çalışmalarına başlar. Meclis çalışmaları her ayın ilk haftasında 5 gün yapmaktadır. Yasada belirtilen ihtisas Komisyonlarıyla icraat ve Denetimlerini yaparlar.
Vali, İl özel idaresinin mülki Amiri olarak İl Genel Meclisinin Kararlarını Uygular. Uygun görmediği kararları ikinci kez görüşmek üzere gerekçelerini belirterek il genel meclise geri gönderir veya yargıya verir.
İl Genel Meclisin almış olduğu Kararlar kesindir. Ancak yargı yolu ile bozulur. İl Encümeni, Valinin Başkanlığında yarısı il Genel Meclis Üyeleri içinde, Diğer yarısı Kurumun Birim Amirlerinde oluşturulur. İl Özel İdaresinin organları olan, İl Genel Meclisi, Vali ve İl Encümeninin görev ve Yetkileri 5302 Sayılı İl özel idaresi kanununda belirtilmiştir.
Değerli okuyuculara, çok önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum. 4 Aralık 2013 Tarihinde Yüksekova Haber TV de, Hakkâri İl Genel Meclisinin Başkan ve Üyelerinin Basın açıklamalarında, 3 Aralık 2013 engeliler günü münasebetiyle basın açıklaması yer almaktadır.
Bu açıklamada Engellilere yer tahsisi konusundaki, basın açıklamasının son paragrafında, Hakkâri il özel idaresinin Yetkilileri, il meclisinin aldığı bir kararı Uygulamak zorunda olmadıklarını belirterek, mevcut il Genel meclis üyeleri sahsında Hakkâri Halkının iradesi hiçe sayılmıştır.
İl Genel Meclisin emrinde çalışan bürokratın bu söyleme karşı, il Genel Meclis üyelerine 5302 sayılı il özel idaresi kanununun 10 cu. Maddesinin a ve l bentlerini hatırlamayı önemli bir görev kabul ediyorum. Bu fırsatı bana veren Hakkâri’deki Haber Sitelerinin Tüm çalışanlarına en Derin saygılarımı sunar 30 Mart 2014 seçimlerinin bütün halklara Barış ve Kardeşlik getirmesini diliyorum.