23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

120 YILLIK YEKPARE HALI İLK DEFA YIKANDI

120 yıllık yekpare halı ilk defa yıkandı

Yıldız Şale Köşkü'nün Tören Salonu'nda bulunan 120 yaşında ve 468 metrekare büyüklüğündeki dünyanın en büyük halılarından biri olan yekpare Hereke halısı, ilk defa yıkandı.

28 Aralık 2018 Cuma 13:23

  Sultan 2'nci Abdülhamid döneminde, Alman İmparatoru 2'nci Wilhelm'in ziyareti için 1897'de Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası'nda yaptırılan tarihi halı, o zamandan beri serili olarak durduğu Yıldız Şale Köşkü'nün Tören Salonu'ndan itina ile çıkarılarak ilk defa yıkandı.

Milli Saraylar İdaresi tarafından Yıldız Sarayı bahçesinde özel olarak tasarlanan dev bir yapıda restore edilmeye başlanan 120 yıllık halının yenilenme sürecinin 3 yıl sürmesi planlanıyor. Halı restore işlemleri sonrasında yeniden ait olduğu tören salonuna nakledilecek. 

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu dev halının özellikleri, bulunduğu yerden çıkarılması, temizlik ve geçireceği restore çalışmaları hakkında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gördes dokuma türüyle dokunmuş yekpare yün halı
3 ton ağırlığındaki halının 14,5 metre eninde 29 metre uzunluğa sahip olduğu nu ve 468 metrekare alanı kapladığın söyleyen Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, “Halımız Milli Saraylar İdaresi Bakanlığına bağlı tarihi mekanlarımızdan Yıldız Şale Köşkü tören salonunda serili bir vaziyette 120 yıldan beri durmaktaydı. Halımız 14,5 metre eninde 29 metre uzunluğundadır. Gördes dokuma türüyle dokunmuş yekpare yün halı özelliğindedir. Çözgüsü yün, atkısı pamuk ve ilmeği de yün olan el örgüsü bir halı çeşididir. Halımız buraya taşınmadan önce 120 yıllık bir yaşanmışlığı var. Tabi bu yaşanmışlık halımızda bir takım deformasyonlara ve aşınmalara neden olmuş. Biz de halıyı gelecekteki tarihimize nakletmek üzere bir restorasyon çalışması yapmayı hedefledik. Onun için halıyı hem bulunduğu mekana hem de halının kendisine zarar vermeden mekandan alınarak muamele göreceği özel olarak tasarlanan yapıya getirilmiştir” dedi.

Vinçlerle çıkarıldı
Halının bulunduğu salondan çıkarılmasının kolay olmadığını ve yaklaşık 50 kişilik bir ekiple titizlikle çalıştıklarından bahseden Prof. Dr. Çapoğlu, “Halı 70 cm çapında bir rulo oluşturacak şekilde katlanmıştır. Sonrasında birer metrelik aralıklarla atkılar oluşturuldu ve o atkılar yaklaşık 50 kişiyle bir platforma kaldırıldı, bu platformdan iki vinç arasında bir zincir halat oluşturularak yekpare bir şekilde bir tırın üzerine nakledilerek buraya getirilmiştir” diye konuştu. İHA

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.