22 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

2 BİN KİŞİ BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜ

2 BİN KİŞİ BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜ

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari İl Teşkilatı tarafından düzenlenen “Barış ve Demokrasi” yürüyüşüne yaklaşık 2 bin kişi katıldı

29 Mayıs 2009 Cuma 15:32

GÖRÜNTÜ İZLMEK İÇİN TIKLAYIN

 

 Yürüyüşe katılanlar barış ve kardeşlik mesajı verdiler. Bazı çocukların “DTP'yi susturma silahları sustur, çatışmazsızlığa cevap ver çözüm adresi İmralı'da” şeklinde değişik pankartlar taşıdılar.

 

Altay Caddesi üzerinde bulunan parti binası önünde başlayan yürüyüşe ön saflarında Hakkari DTP Milletvekili Av. Hamit Geylani, Belediye Başkan Vekili Abdullah Kılıç, DTP İl Başkanı Hasan Güzel, DTP Merkez İlçe Başkanı Fahri Kurt ile Parti Genel Merkez üyesi İbrahim Sungur yer aldı. Yürüyüşe geçen kalabalık Cumhuriyet Caddesi üzerinden Bulvar Caddesi'ne oradan da tekrar dönerek Namık Erdoğan Caddesi üzerinde bulunan Belediye binası önünde toplandılar.

 

  Burada bir konuşma yapan DTP Hakkari İl Başkanı Hasan Güzel,

Bizler Türkiye aydınları, sanatçıları, işçileri, memurları, kadınları, erkekleri, insan hakları ve insan özgürlüklerinin savunucuları sendikacılar, siyasetçiler kısacası ezilen, sömürülen, baskı gören dili kültürü ve inancı yasaklanan tüm toplum bileşenleri olarak Türkiye'nin demokratikleşmesi talebiyle ile daha özgür ve eşit yurttaşlar olmak, güvenli bir ülkede yaşamak için tüm Türkiye'de sokaklardayız dedi.

 

Bu gün Türkiye'de demokrasiye ihtiyacı olanlar olarak alanlardan barış ve özgürlükleri sesimizin daha gür çıkacak şekilde taleplerimizi sonuna kadar seslenip haykıracaklarını ifade eden Güzel, tek taraflı da olsa çatışmazlık ortamı varken değerlendirmek ve sorunun çözüm yolları aranması gerekirken, oysa silahların tek taraflı sustuğunu gördüklerini belirten Güzel, yine kan yine gözyaşı, ayrıca partimiz DTP ve Kürt çocukları üzerinde devam eden baskı ve tutuklamalar, tüm dünyanın gözleri önünde masum ve savunmasız çocuklarının kafalarını dipçiklerle ezildiğini söyledi.

 

Güzel,”12 yaşında bedenine sayısız kurşun sıkınla Uğur Kaymaz' ların katilleri kaydırılarak yargılanmadıkları için buradayız. Ama diğer taraftan, bizler demokrasi, İnsan hakları ve benzeri düşüncelerimizi aktarırken her konuşmalarımızı için sorgulamalar ve davalar açılmıştır. Buda yasaların evrensel hukukla insan hakları ve düşünce özgürlüğüne ne denli karşı olduğunu hatta mevcut anayasa bile tek dil, tek millet gibi kavramlarla düzenlenmiş olmasından kaynaklıdır. Bu gün Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün Kürt sorunu ülkenin birinci sorunu olarak öngörmesi ve çözümü için tarihi bir fırsattan bahsetmesini olumlu buluyoruz. Bunu bütün siyasi partiler tarafından meclis çatısı altında ivedilikle ele alınması gerekmektedir. Ayrıca bazı kaynakların bu sorunun Sayın Öcalan ile görüşülüp konuşulabilir denmesi de olumlu bir gelişmedir. Bu değerlendirmelerin mutlaka Kürt ve Türk halkının ortak müştereklerde ele alınması gerekmekte olup, çözüm başka yerde aranmamalıdır. İşte tüm bunları söylemek ve haykırmak için buradayız. Susmanın ne kadar ölümcül olduğunu gören biz insanlar ve demokrasi savunucuları hakikati sonuna kadar aramaya devam etmeliyiz. Sonuç olarak partimiz DTP, KESK ve benzeri demokratik kurumlara karşı geliştirilen anti demokratik uygulamaları kınıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 Yapılan basın açıklamasının ardında demokrasi şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardında kalabalık tekrar belediye binası önünde yürüyüşe geçerek parti binası önüne geldi. Bazı çocukların caddelerin köşelerinde bekleyen polislere yönelmesini ise partililer tarafından engellendi. Yürüyüş olaysız bir şekilde sone erdi. (Hakkarihabertv)

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.