22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C

AA'NIN KÜRTÇE YAYININA BAŞLAMASI TAKDİR TOPLUYOR..

AA'nın Kürtçe yayınına başlaması takdir topluyor..

Anadolu Ajansı (AA) nın Kürtçe yayına başlaması yörede takdirle karşılanıyor.

01 Eylül 2013 Pazar 16:01

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceylan: "Kürtçe yayının bölge içinde olumlu gelişmeler sağlayacağına inanıyor, Anadolu Ajansı'na Kürtçe yayın hayatında başarılar diliyorum." Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Doğru: "Bu olması gereken bir durum. Dünya üzerinde birçok dil konuşuluyor.

İnsanların, dünyada olup biteni, özelikle etkin ajans ve kaynaklardan doğrudan duymaları ve kendi dillerinde bunu algılamaları kadar doğal bir şey olamaz." Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Atalan: "Kürtçe, Türkiye'de 30 milyona yakın insanın konuştuğu bir dil. Televizyon, radyo veya haber ajansı vasıtasıyla yapılacak yayınların önemli faydaları olacaktır.

Hükümetin yürütmüş olduğu bir barış süreci var. Bunun bu barış sürecine de katkısı önemli olacaktır." Anadolu Ajansı'nın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca yayına başlamasını değerlendiren bölgedeki üniversite rektörlerin AA'nın atmış olduğu bu adımı takdirle karşıladıklarını söyledi.

http://haberciniz.biz/aanin-kurtce-yayina-baslamasi-2253492h.htm

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ve Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Ekrem Atalan Kürtçe yayın dolayısıyla AAy'ı kutladı. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ceylan, "Türkiye'nin ilk haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nı çalışmasından dolayı kutladığını belirterek, şöyle konuştu: "Anadolu Ajansı'nın 100. yıl vizyonu kapsamında atığı adımları takdir ile karşılıyoruz.

Son dönemlerde habercilik anlamında büyük atılımlar gerçekleştiren Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına da başlaması sevindirici. Böyle bir girişim, bilgi ve habere ulaşma açısından son derece önemli. Kürtçe yayının bölge içinde olumlu gelişmeler sağlayacağına inanıyor, Anadolu Ajansı'na Kürtçe yayın hayatında başarılar diliyorum." Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru da, insanlar çevresinde olup biteni doğrudan ve doğru bir şekilde kaynağından algılamalarının, demokratikleşmeye olumlu katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

TRT kanalında sürekli Kürtçe yayın yapıldığını, bunun uzantısı ve devlet politikası olarak da AA'nın haberlerini Kürtçe yayınlamasını olumlu ve doğal karşıladığını ifade eden Doğru, şöyle konuştu: "Bu olması gereken bir durum. Dünya üzerinde birçok dil konuşuluyor. İnsanların, dünyada olup biteni, özelikle etkin ajans ve kaynaklardan doğrudan duymaları ve kendi dillerinde bunu algılamaları kadar doğal bir şey olamaz. Bu çerçevede AA'nın bu tür yayınlarını kişisel olarak olumlu karşılıyorum.

İnsanların yayınları, ana dillerinde doğru algılayabilmesi ve anlamasını olumlu karşılıyorum." MŞÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ekrem Atalan ise, birkaç yıl önce yayına başlayan TRT 6'nın olumlu etkilerini toplumda gördüklerini belirterek, Anadolu Ajansı'nın resmi olarak yayın yapmasının buna daha büyük bir katkı sağlayacağını söyledi.

Atalan, "Kürtçe, Türkiye'de 30 milyona yakın insanın konuştuğu bir dil. Televizyon, radyo veya haber ajansı vasıtasıyla yapılacak yayınların önemli faydaları olacaktır. Hükümetin yürütmüş olduğu bir barış süreci var. Bunun bu barış sürecine de katkısı önemli olacaktır. İnsanlara haberlerin direk kendi dilinde aktarılması veya öğrenilmesi pozitif etki sağlayacaktır. Anadolu Ajansı yapacağı Kürtçe yayınla öğrencilerimize de ışık tutacaktır" diye konuştu.

Atalan, Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 4 yıl önce kurulan ve geçen yıl 200'e yakın tezli ve tezsiz yükseklisans öğrencisi alan Kürt Dili ve Kültürü Bölümüne bu yıl Türkiye'de ilk defa lisans seviyesinde gece ve gündüz olmak üzere 80 öğrenci alınacağını bildirdi.

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.