ANHAK-DER 15 TEMMUZ MESAJI YAYINLADI!
Ankara Hakkârililer Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ANHAK-DER) Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi kınandı.
18 Temmuz 2017 Salı 14:07
Yazılı olarak yapılan açıklamada “Dernek olarak demokrasiye yönelik her türlü saldırıyı, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya matuf her türlü girişimi kınıyoruz” denildi.
Darbeye karşı çıkmak her birey için bir zorunluluktur
Açıklamada 15 Temmuz gecesinde tüm yurtta olduğu gibi Hakkâri halkının da sokakta olduğu anımsatılan açıklamada şöyle denildi:
“Hakkâri halkı meydanlara çıkarak milli iradeye karşı yapılan müdahaleyi kabul etmediklerini ve kınadıklarını tüm ülkedeki kardeşleri ile beraber haykırmışlardır.
Hangi nedenle ve kime karşı yapılmış olursa olsun, demokrasiye yönelik müdahaleleri reddetmek, demokratik kural ve işleyişi engelleyen her türlü müdahaleyi kınayan bir ahlaki perspektifle, “iyi darbe-kötü darbe veya askeri darbe-sivil darbe” ayrımına karşı çıkmak her birey için bir zorunluluktur.
Türkiye‘deki darbelerin sosyal, siyasal, psikolojik ve önemli ölçüde ekonomik boyutlarının olduğu bilinen bir gerçektir. Darbeler ve sonraki süreçte yaşananlar ülkemize hiçbir zaman istikrar getirmedi, aksine onlarca yıl geriye götürdü. Yaşam koşullarını zorlaştırdı ve özgürlükleri kısıtladı.
Darbelere engel olmak için yapılması gereken şey demokrasiyi ayakta tutmaktır. Darbeye karşı en büyük güvence siyasilerin ve toplumun demokrasiyi özümsemesinden geçmektedir.
Dolayısıyla darbeleri önlemenin en önemli koşulu evrensel demokratik değerlerin benimsenmesi, ülkede demokrasi kültürünün yerleştirilmesi, demokratik kurum ve kuralların oluşturulması ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesine bağlıdır.
Geçmişi değiştirmek, onun acılarını telafi etmek, darbe ve muhtıraların kurbanlarını veya kaybettiklerini geri getirmek mümkün değildir.
Ancak önceki kuşakların yapamadığını yapmak, çocuklarımıza özgür, adil ve insanca yaşayabilecekleri bir hukuk devleti bırakmak mümkündür ve zorunludur.
Bunun için yapılması gereken şey demokrasiyi ayakta tutmaktır. Bunun için siyasilerin ve toplumun demokrasiyi özümsemesinden geçmektedir.
Millet iradesinin esas alınması, sürekliliği ve aksatılmaya uğratılmaması temsili demokrasinin temelidir. Milletin temsil hakkının olmadığı her karar demokrasi, hukuk ve insan hakları gibi evrensel değerleri çiğnemek anlamına gelmektedir.
Hakkâri yeniden mağdur edilmemeli, il kalmalı
Yazılı açıklamada Hakkâri ilinin ilçeye dönüştürülmemesi gerektiği bir kez daha vurgulanarak, Hakkari ilinin darbelerden çok zarar görmüş bir il olduğu anımsatıldı. Açıklamada şunlar denildi:
“Hakkâri ile ilgili demokratik olmayan ve milli iradeyi yok sayan bir kararın alınmasının da birer darbe etkisi yapacağı kaçınılmazdır.
Yaşanacak olay, ekonomik ve siyasi etkilerinin yanı sıra, tüm toplumun psikolojisinde derin ve olumsuz izler bırakarak birer toplumsal travmaya dönüşebilir.Demokrasi, temel hak ve özgürlük, adalet bilinci, saygı ve hoşgörü gerektiriyor.
Dolayısıyla hukuku ve hukukun üstünlüğü ile kuvvetler ayrılığını esas alıyor. Bu yönetim biçimini de en önemli kılan unsur halkın rızasıdır.” Hakkarihabertv.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV