21 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara15°C

AV.DEMİRKAN İLE ÇOK ÖZEL !

Hakan Taş

20 Haziran 2022 Pazartesi 12:53

İlimizin başarılı Avukat ve Arabulucusu Adnan Demirkan ile haber merkezimizde bir araya gelerek faydalı olacağını düşündüğümüz hoş bir söyleşi gerçekleştirdik;
 
-Kendinizi tanıtır mısınız?
“1979 yılında  Hakkari de  doğdum. İlk, Orta ve  Lise  öğrenimimi  Hakkari’de  tamamladıktan sonra  İstanbul  Üniversitesi  Hukuk  Fakültesini  kazandım. 2002  yılından beridir  Hakkari ilinde serbest  Avukatlık  yapmaktayım. Ayrıca 2020  yılından beridir  Adalet  Bakanlığı, Arabuluculuk  Daire  Başkanlığı  resmi  siciline  kayıtlı  Arabulucu  olarak  görev  yapmaktayım. Evli ve  3  çocuk  babasıyım.”
 
-Arabuluculuk nedir? Arabuluculuk  tarihi  hakkında   bilgi  verebilir misiniz?
  “Tabi. Arabuluculuk, hukuk  uyuşmazlıklarında bildiğimiz  klasik  yargılamaya  alternatif  bir  uyuşmazlık  çözüm  yöntemidir. Arabuluculuğun  tarihi  çok  eski  olmakla  birlikte meslek  olarak  yeni  bir  meslek  olduğunu söyleyebiliriz.
 
Dolayısıyla arabuluculuk, yeni bulunmuş  barışçıl bir çözüm yöntemi değildir. Yeni olan, arabuluculuğun ayrı bir kurum, usul ve meslek olarak düzenlenmesidir. Modern anlamda arabuluculuk, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1960’lı yılların sonunda sıklıkla uygulanmaya başlanmıştır. Özellikle ticari, etnik ve dini grupların kendi aralarında uyuşmazlık çözümünde kullanılan bu yöntem, modern arabuluculuğa örnek teşkil etmiştir.
 
Bu alanda ABD’ de 1976 yılında yapılan bir  konferasns, milat olarak kabul edilmektedir. 1990’ lı yıllarda  Avrupa’da başta İngiltere ve Fransa olmak  üzere  diğer  ülkelerde de  uygulanmaya  başlanmıştır. Ülkemizde  ise  22  Haziran 2012  tarihinde  resmi  gazetede çıkarak  yürürlüğe  giren 6325  sayılı  Hukuk  Uyuşmazlıklarında  Arabuluculuk  Kanunuyla  hukukumuzdaki  yerini  almıştır. “
 
-Hangi uyuşmazlıklarda Arabuluculuğa başvuru yapılabilir? Arabuluculuğa başvuru  yapmak  isteyen  vatandaş  nereye  başvuru  yapacaktır? Bu konularda bilgi  verebilir misiniz?
 
“Yukarıda da belirttiğimiz  üzere, özel  hukuk  uyuşmazlıklarında  arabuluculuğa  başvuru  yapmak  mümkündür. Hukuk uyuşmazlıklarının  çok  önemli  bir  kısmı  arabuluculuğa  uygundur. Örneğin İşçi-İşveren uyuşmazlıkları, Tüketici hukuku uyuşmazlıkları,  Ticari  uyuşmazlıklar,  Her  türlü  alacak, Maddi  ve  Manevi  tazminat  davaları,  Mirastan  kaynaklanan uyuşmazlıklar, Kiradan  kaynaklanan  uyuşmazlıklar  bunlara  örnek  olarak  gösterilebilir. 
 
Arabuluculuğa başvurmak  isteyen  kişiler Adliyelerde  bulunan  Arabuluculuk Bürolarına  başvurarak  uyuşmazlıkları  hakkında  bir  Arabulucu  görevlendirilmesini  isteyebilirler. Uyuşmazlığın tarafı  olan kişiler  bizzat  başvuru  yapabilecekleri  gibi Avukatları  vasıtasıyla da başvurularını  yapabilirler. Arabuluculuk Bürosu, uyuşmazlığın çözümü  için  bir  Arabulucu  görevlendirecektir.”
 
-Arabuluculuğa başvurmanın faydası nedir? İnsanlar niye  dava  yerine  arabuluculuğa  başvursunlar? Ne  avantajı  vardır?
“Arabuluculuğa başvurmanın pek çok avantajı  vardır. Her şeyden  önce  Arabuluculuğa  başvurmak  herhangi  bir  masraf  veya  harca  tabi  değildir. Bildiğiniz üzere klasik  yargılamanın  her  aşaması  belirli  bir  masraf  ve  harca  tabidir. Arabuluculukta ise  böyle  bir  durum   söz  konusu  değildir. 
 
Yine klasik yargılamada davalar  uzun  sürmektedir. Arabuluculukta ise  çok  kısa  bir  süre  içerisinde  bazen  bir kaç saat  içerisinde  anlaşma  sağlanabilmektedir. Anlaşma sağlanan  hususlar  bir  tutanak  haline  getirilmektedir.  Buna  Anlaşma  belgesi  diyoruz  ve anlaşılan  hususlarda  bir  daha  dava  açılamıyor. Uyuşmazlık çok   kısa  bir  süre  içerisinde  anlaşmayla  sonuçlanabiliyor.
 
Diyelim ki  anlaşma  sağlanamadı, taraflar  her  zaman  davalarını  açabilirler. Şu hususu da  belirtmek  isterim ki  anlaşma halinde arabuluculukta her  iki  taraf memnun bir  şekilde  ayrılıyor, aslında  her  iki  tarafta  kazanıyor. Biz  buna  arabuluculukta  kazan kazan  yöntemi  diyoruz.
 
Örneğin uyuşmazlığın  bir  tarafı  olan işçi, alacağına   çok daha  erken  bir  sürede  kavuşuyor,  işveren  ise işletmesini  davalık  ettirmeyip rahat  bir  şekilde önüne  bakabiliyor.” 
 
-Arabuluculukta başarı oranı  nedir? Bu konuda bilgi  verebilir misiniz?
“Bu konuda Adalet Bakanlığı, Arabuluculuk  Daire  Başkanlığının  verileri  mevcuttur.  İhtiyari Arabuluculuklarda anlaşma oranı  % 99’ dur. Dava şartı  İşçi-İşveren  uyuşmazlıklarında  arabuluculukta  anlaşma  oranı % 58’ dir. Tüketici Hukuku dava  şartı  uyuşmazlıklarda  başarı  oranı %52’ dir. Ticari dava şartı uyuşmazlıklarda anlaşma oranı  % 52’ dir”.
 
-Kimler arabulucu  olabilir? İlimizde kaç  tane  arabulucu  vardır?
“Arabulucu  olmak  için  Hukuk  Fakültesi  mezunu  olmak, herhangi  bir  meslekte  en az  beş  yıllık  kıdeme sahip  olmak  ve Adalet  Bakanlığı  tarafından  yapılan sınavda  başarılı  olmak  gerekir. Uygulamada Arabulucuların çok büyük bir  çoğunluğunun aynı zamanda Avukat  olarak da görev  yaptığını belirtmek  isterim. Şimdilik Hakkari  merkezde  2, Yüksekova ilçemizde 4 ve Şemdinli ilçemizde 1  olmak  üzere  ilimizde toplam 7  arabulucu  bulunmaktadır.”
 
-Arabuluculuk ile Avukatlık arasındaki  fark  nedir? Bu konuyu açıklar mısınız?
“Arabuluculuk da   bir  hukukçu  mesleğidir. Avukatlık, Hakimlik, Savcılık ve Noterlik  gibi. Ancak pek  çok  yönüyle  bu  mesleklerden  ayrıdır. Avukatlıkta müvekkilin hak ve menfaatlerini korursunuz bir nevi  müvekkilinin tarafını tutar, taraf vekilidir.  Ancak Arabuluculukta bir tarafın hak ve menfaatlerini koruma  söz konusu  değildir. Arabulucu  tarafsızdır, bütün  taraflara  eşit  mesafededir.
 
Uyuşmazlık anlaşmamayla sonuçlanması  halinde  bir  tarafın avukatlığını  üstlenemez. Şu hususu da belirtmek isteriz ki, arabuluculuk  sürecinde  taraflar  kendilerini  bir  avukatla da temsil  ettirebilirler. Uygulamada önümüze gelen uyuşmazlıkların çok  büyük  bir  kısmında  taraflar  kendilerini  Avukatla  temsil ettirmektedirler.”   
 
-Son olarak  eklemek  istediğiniz  bir  husus  var mı?
“Arabuluculuk aslında menfaat temelli  bir  alternatif  çözüm  yöntemidir. Arabuluculuk süreci bildiğimiz  bir yargılama  değildir. Anlaşma sağlanması  halinde   aynı konularda  dava  açılamaz. Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıkları hakkında  karar  verme  yetkisi  taraflara  aittir. Tarafların istemediği ve kabul etmediği  bir  karar  verilemez. Mahkeme aşamasında ise  artık  karar verme yetkisi  taraflara  ait  değildir. 
 
Üçüncü bir  kişi  olan  hakim  uyuşmazlık  hakkında  karar  verecektir. Arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varmanın tarafların menfaatlerine olduğunu  belirtmek  isteriz.”
72188ef4-80d8-49d7-b6aa-7fe826ca1f6e.jpg
Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.