BEDELLİ VE BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMI NEDİR?
Farklı sektörlerde faaliyet göstermek isteyen genç girişimcilerin önündeki ekonomik engelleri ortadan kaldırma amacıyla yürürlüğe alınan genç girişimci desteği, gençlerin ticari hayatta daha aktif olmasına yardımcı olur.
24 Ağustos 2023 Perşembe 16:45
Genç girişimci desteği kapsamında sağlanan avantajlardan yararlanmak isteyen girişimci adayları belirli şartları sağlamakla yükümlüdür.
Ticari hayatta aktif rol alan işletmelerin ise sermaye artırımı gibi süreçlere yönelmesi söz konusu olabilir. Farklı ölçeklerdeki işletmelerin, karlılığını ve verimliliğini artıracak her tür adımı atarken muhasebeci desteğinden faydalanması; işletmelerin başarısını destekleyen bir unsur olarak öne çıkmaktadır.
Sayfa: https://armaganyoruk.com/29-yas-alti-genc-girisimci-destegi/
Sermaye Nedir?
Ekonomi biliminde mal ya da gerekli maddeleri üretme amacıyla kullanılan fabrika ve makine gibi fiziksel araçların her biri sermaye olarak adlandırılır. Bununla birlikte ekonomi bilimindeki ve finans alanındaki sermaye kavramları birbirinden farklıdır. Finans alanındaki sermaye kavramı temelde sermaye üzerindeki mülkiyet hakkını ifade etmektedir. Bu kapsamda paraya dönüştürülebilen hisse senedi ve bono gibi değerler de sermaye olarak kabul edilmektedir.
Sayfa: https://armaganyoruk.com/sermaye-artirimi-nedir-nasil-yapilir/
Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Bir şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelinin ödenmesinden sonra genel kurul kararıyla yeni hisse senedi çıkarılarak şirket sermayesinin artırılması, bedelli sermaye artırımı olarak adlandırılmaktadır.
Sermaye artırımına katılmak istemeyen pay sahiplerinin rüçhan haklarını “Bist Rüçhan Hakkı Kupon Pazarı” aracılığıyla satması mümkündür. Bedelli sermaye artırımı yeni hisse senetleri çıkarılması yoluyla şirket sermayesinin artırılmasına imkan verir. Kurumların kasasına ek gelir girmesini sağlayan bir yöntemdir.
Bedelli sermaye artırımı işlemi sayesinde; şirket ortaklarının hisse oranları piyasada değer kazandığı gibi, şirket ortaklarına tanına rüçhan haklarının kullanılmasıyla yeni hisseler satın alınabilir.
Bedelli sermaye artırımı işlemi yapılarak şirketlere ek finans sağlanabilir, ayrıca şirketin faaliyet alanının genişletilmesi mümkün olabilir. Bunun yanı sıra şirket ortaklarının rüçhan haklarını kısıtlaması ve yeni yatırımcılara rüçhan hakkı tanınması gibi özelliklerden bahsedilebilir. Şirketlerin sahip oldukları bedelli sermaye öz kaynak olarak kabul edilmekte, öz kaynakların borçlardan fazla olduğu durumlar bir avantaj olarak değerlendirilmektedir.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?
Şirketin mevcut ortaklarından bedel ödeme karşılığı olmaksızın talep edilen yeni hisse senetlerinin çıkarılması yoluyla şirket sermayesinin artırılması süreci bedelsiz sermaye artırımı olarak adlandırılmaktadır. İç kaynaklardan sağlanan bedelsiz sermaye artırımı sırasında kuruluşun kasasına ek para girişi olması söz konusu değildir.
Bedelsiz sermaye artırımı, hisse senetlerinin değerinin artırılması amacıyla kullanılan bir yöntem olup şirketin piyasa değerinin korunması gibi çeşitli avantajlarıyla öne çıkar. Bunun yanı sıra bedelsiz bölümü olarak da bilinen bedelsiz sermaye artırımı sürecinde hisse senetleri şirket ortaklarına dağıtılır.
Bedelsiz sermaye artırımı yapılarak; şirketteki mevcut ortakların sermaye artırımı oranına karşılıksız şekilde hisse verilir, şirket kasasına ek para girişi sağlanmamakta olup kurumun ya da şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senedi fiyatlarında düzenleme yapılır.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Özellikleri
Bedelsiz sermaye artırımının en önemli özelliği, şirketin kasasına herhangi bir nakit girişinin söz konusu olmamasıdır. Şirket kasasına dışarıdan nakit akışı sağlanması yerine şirket bilançosunda bulunan öz sermayedeki alt hesapların yer değiştirmesi ve ödenmiş sermaye kalemine aktarılması, bedelsiz sermaye artırımı işleminin temel mantığını oluşturur.
Şirketlerin mali durumlarını gözler önüne seren finansal tablo bilanço olarak adlandırılır. Bilançoda şirketin sahip olduğu varlıklar ile bunların finanse edildiği kaynaklar yani aktifler ve pasifler bulunur. Pasifler şirketin finansal kaynakları olup kendi içinde borçlardan ve öz sermayeden oluşurlar.
Bedelsiz sermaye artırımı sürecinde, öz sermaye kalemi altında bulunan hesaplarda değişiklik yapılır. Kar ya da sermaye yedekleri kalemlerinde bulunan değerler ödenmiş sermaye kalemine geçirilerek şirkete ek kaynaklar sağlanır.
Bedelsiz sermaye artırımı ile birlikte şirketin öz sermayesi sabit kalmaktadır. Sermaye artırım oranı dikkate alınmak kaydıyla şirketin hali hazırdaki ortaklarına bedelsiz şekilde hisse verilir. Bedelsiz sermaye artırımından sonra şirketin piyasa değeri değişmez. Bunun için hisse senetlerinin bedelinde düzenleme yapılır ve şirket değeri sabit tutulur.
Bedelsiz Sermaye Artırımı Nasıl Katılınır?
Bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra ortaklara yeni hisse senetleri dağıtılmakta olup bunun için ortakların herhangi bir işlem yapması gerekliliği bulunmaz. Sermaye artırımının gerçekleştiği gün yeni hisse senetleri şirket yatırımcılarının hesabına aktarılmaktadır.
Bedelsiz sermaye artırımı işlemi şirketin piyasadaki değeri üzerinde bir etki yaratmamasına karşın, piyasalarda olumlu bir imaj oluşmasını destekler. Bedelsiz sermaye artırımı sonucu şirketler kendi kaynaklarını kullanarak ek finansman sağlarlar. Şirketin hisse sayısının artması piyasalardaki olumlu imajın güçlenmesine yardımcı olur.
Sermaye artırımından önce satışı zorlaşan şirket hisselerinin likiditesinin artmasına ek olarak, sermayenin pasif kalemleri aktif hale getirilir. Yıllar boyunca biriken emisyon primi, temettü, duran varlık satış karları ve yedekler gibi özsermaye kalemleri ödenmiş sermayeye eklenir, bu sayede kullanılır hale getirilmiş olur.
Ortaklara karşılıksız bir şekilde yeni hisseler dağıtılmakta olup bunun karşılığında ortakların herhangi bir bedel ödemesi gerekmez. Bilançoda ödenmiş sermaye miktarının yeni mali duruma göre yeniden düzenlenmesi söz konusu olur.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV