08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

ÇEL TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

ÇEL TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji uzmanları Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki tarihi yerlerde incelemelerde bulundular.

02 Ekim 2009 Cuma 16:03

  Bir süre önce Çukurca ilçesi Üzümlü köyünde yaşanan su sıkıntısını gidermek için yapılan içme suyu arama çalışmaları sırasında yıllar önce kullanılan ve topraktan yapılan bir su kapı bulunmuştu. Bulunan su kapını inceleyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Yrd.Doç.Dr Mehmet Top, Arkeoloji Bölümünden Araştırma.Görevlisi Nilgün Çoşkun Köse ve Gulan Ayaz, bulunan su kapının orta çağlara ait olduğunu ve Nesturiler zamanında kullanılmış bir örnek olduğunu belirttiler.

 

  İlçedeki tarihi ve turistik alanlarda bir takım incelemelerde bulunan uzmanlar, Çukurca ilçesinin taş evleri ile bazı tarihi yerleri dolaştılar. İncelemelerin ardında konuyla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Yrd. Doç.Dr Mehmet Top, ilçede çeşitli bölgelerinde 8 ayrı tarihi kilse bulunduğu ve bunların Nasturiler zamanında çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

 Top,” Aynı zamanda merkezde bulunan orta çağa ait Ermeni ve Yahudilerin kullanmış olduğu tarihi taş evlerinin tarihi anlamda büyük  bir miras olduğu var olan tarihi eserlerin koruma altına almak için bir takım girişimlerimiz olacaktır. Bölgede huzurun sağlanmasıyla birlikte turizm alanında burası çok önem taşıyor. Umarız bölgede biran önce güvenlik sıkıntısı giderilerek bir çok tarihi zenginliklerinin gün yüzüne çıkartılır. İlçeye gelecek olan turist kafileleri de bölge insanına çok büyük bir ekonomi katkı sağlayacak ve buna da inanıyoruz” dedi. (İHA)

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.