23 Kasım 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara11°C

ÇOCUK İSTİSMARINA CEZA AĞIRLAŞTIRILIYOR

Çocuk istismarına ceza ağırlaştırılıyor

Adalet Bakanı Bozdağ, bugün TBMM’ye sevk edilen yeni yargı paketine ilişkin, çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, verilen cezaların ağırlaştırılacağını söyledi.

12 Mayıs 2014 Pazartesi 16:44

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanların 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumunda kalacağını belirterek, cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanların, tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerde yaşamamak gibi tedbirlere tabi tutulacağını bildirdi.

Adalet Bakanı Bozdağ, bugün TBMM’ye sevk edilen yeni yargı paketine ilişkin, çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanların 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumunda kalacağını belirtti. Bozdağ, çocuk tacizcilerine hadım cezasının da düşünülmediğini kaydetti.

Cinsel saldırıda beden ve ruh sağlığının bozulması, yasa tarafından peşinen kabul edildiğine dikkat çeken Bozdağ, “Böyle bir saldırıya uğrayanın beden sağlığı bozuldu mu bozulmadı mı bilirkişi incelemesine gidilmeyecektir” ifadesini kullandı.

Bozdağ, ayrıca, cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanların, tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerde yaşamamak, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili meslek icra etmemek gibi tedbirlerden bir veya birkaçına tabi tutulacağını belirtti. Bozdağ, “Bu kapsamda kreş, kantin gibi yerlerde çalışamayacaklar ve okul servisi işletemeyecekler. Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkum olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılmaktadır” dedi.

ÇOCUK İSTİSMARINA CEZALAR AĞIRLAŞTIRILIYOR

Bakanlar Kurulu tasarısı olarak TBMM’ye sevk edilen 72 maddelik yeni yargı paketiyle cinsel suçlara yönelik cezalar artacak. Uyuşturucu ve hırsızlık suçlarına verilecek cezaların da arttırılmasının öngörüldüğü yeni yargı paketi, yargıda da bazı düzenlemeler getiriyor.

Adalet Bakanlığı, TBMM’ye sevk edilen yani yargı paketine ilişkin bilgi notu yayımladı. Bilgi notunda yer verilen cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin düzenlemeye göre, basit cinsel fiiller (sarkıntılık) ile daha ağır fiiller (tasaddi) için verilen cezalar arasında makul bir denge kurulacak ve cezalar kademeli olarak artırılacak.

Beden ve ruh sağlığının bozulması halinde cezanın artırılacağına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırılacak ve suçun temel şeklinin cezası artırılacak. Böylelikle mağdurların özellikle çocukların defalarca örselenmesi önlenecek. Düzenlemeyle, cinsel taciz (söz atma) suçunun çocuğa karşı işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat arttırılıyor. Cezanın alt haddi 3 aydan 6 aya çıkarılacak. Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların ani hareketlerle (sarkıntılık) işlenmesi halinde ise mağdurun yetişkin olması durumunda 2 yıldan 7 yıla, mağdurun çocuk olması durumunda 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olacak. Ancak suçun yoğun hareketlerle (tasaddi) işlenmesi halinde verilecek ceza, mağdurun yetişkin olması durumunda 5 yıldan 10 yıla, mağdurun çocuk olması durumunda 8 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılacak.

Suçun vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşmesi halinde, mağdur yetişkinse 12 yıldan 20 yıla, mağdur çocuksa 16 yıldan 20 yıla kadar ceza verilecek.

SUÇUN İŞLENMESİNİ KOLAYLAŞTIRAN BAZI FAKTÖRLER, AĞIRLAŞTIRICI SEBEP OLARAK KABUL EDİLECEK

Yeni yargı paketine göre, suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörler, ağırlaştırıcı sebep olarak kabul edilecek. Bunlar; vesayet, kamu görevi, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba, üvey ana, üvey evlat ve evlatlık ilişkisi olarak belirlenecek, ayrıca yurt ve pansiyon gibi toplu olarak birlikte yaşama zorunluluğu olan yerlerde işlenmesi hali de artırım nedeni kabul edilecek. Bu hallerde verilecek ceza yarı oranında arttırılacak.
15 yaşını bitirmiş çocukların cebir, tehdit ve hile olmaksızın cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar iken, 2 yıldan 5 yıla kadar olacak şekilde artırılacak. Ensest ilişkinin cezası 6 aydan 2 yıla kadar iken, 6 yıldan 15 yıla kadar olacak şekilde artırılacak.

ÇOCUKLARDAN UZAK TUTULACAK

Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar, tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmamak veya ikamet etmemek, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili bir meslek icra etmemek, tedbirlerinden bir veya birkaçına tabi tutulabilecek. Bu kapsamda cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar, kreş kantin gibi yerlerde çalışamayacak ve okul servisi işletemeyecek. Cinsel saldırı suçundan hapis cezasına mahkum olanların, koşullu salıverilme süreleri 2/3 oranından 3/4 oranına çıkarılacak.
Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl, ceza infaz kurumlarında kalacak.

SULH CEZA - ASLİYE CEZA AYRIMI KALDIRILACAK

Yapılan düzenlemeyle, sulh ceza mahkemeleri kaldırılarak, sulh ceza hakimlikleri kurulacak. Kurulan sulh ceza hakimlikleri soruşturma aşamasında hakim tarafından verilmesi gerekli kararları (esas itibarıyla koruma tedbirleri) verecek. Bu hakimlikler yargılama faaliyeti yapmayacak. Sulh ceza mahkemelerinin yargılamaya ilişkin görevleri asliye ceza mahkemelerine devredilecek. Takipsizlik kararlarına itiraz en yakın ağır ceza mahkemesi yerine, sulh ceza hakimliğine yapılacak.

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDEYE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Uyuşturucu ve uyarıcı maddeye ilişkin düzenlemeyle ise esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi suçunun cezası 1 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası iken 5 yıldan 12 yıla çıkarılacak. Ekim kendi kullanımı için ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ihraç ve ithal suçunun cezası 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası iken 20 yıldan 30 yıla, uyuşturucu ve uyarıcı madde satma suçunun cezası 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası iken 10 yıldan 20 yıla çıkarılacak. Uyuşturucu ve uyarıcı maddenin çocuğa verilmesi veya satılması durumunda hapis cezası 15 yıldan az olamayacak.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma ve özendirme suçunun cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis iken, 5 yıldan 10 yıla, Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanma suçunun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis iken, 2 yıldan 5 yıla çıkartılacak.

HIRSIZLIK SUÇUNA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Bu konuda yapılan düzenlemeyle, nitelikli hırsızlık suçunun cezaları yaklaşık olarak yarı oranında arttırılacak. Konuttan hırsızlığın cezası da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis iken, 5 yıldan 10 yıla çıkartılacak. Ayrıca kapkaç dahil nitelikli hırsızlığın 2. fıkrasında yer alan diğer hallerde 3 yıldan 7 yıla olan hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarılacak.
Gece vakti yapılan hırsızlığın cezası üçte bire kadar (1/12 dahi olabilir) arttırılırken yarı (1/2) oranında artırılacak.

İDARİ YARGIDA İSTİNAF KANUN YOLUNUN KURULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

İdari Yargıda İstinaf Kanun yolunun kurulmasına ilişkin düzenlemelerde ise, İdari Yargılama Usulü Kanununda yapılan değişiklikle "istinaf kanun yolu" getirildi. Bölge idare mahkemelerinin sayısı yeni sisteme göre azaltılacak. Bölge idare mahkemelerinin teşkilat yapısı ve çalışma usulü yeni sisteme göre düzenlendi. İdare ve vergi mahkemelerinin kararları aleyhine gidilebilecek kanun yolları yeniden düzenlendi.

İdare ve vergi mahkemelerinin “kesin nitelikli” kararları, idare ve vergi mahkemelerinin istinaf yoluna gidilebilecek kararları, temyize gidilebilecek kararları düzenlendi. İstinaf kanun yolu incelemesi yapan bölge idare mahkemelerinin kararları arasında doğabilecek içtihat farklılıklarını ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir usul öngörüldü.
İstinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesine yönelik yapılacak bu düzenlemelerle Danıştay'ın iş yükünün önemli oranda azalması ve Danıştay'ın "İçtihat mahkemesi" rolünün ön plana çıkması hedeflendi. İdari yargıda yeni bir usul olan ivedi yargılama usulü getirildi.

YARGITAY KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Yargıtay Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemeyle ise, Yargıtay’daki Dairelerin Ceza veya Hukuk Dairesi Niteliği, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun üye sayısı, Yargıtay Genel Sekreter seçilebilmek için gereken kıdem süresi artırılıyor. Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı seçilebilmek için kıdem şartı getirildi.

Yargıtay'daki önemli unvanlar için gereken kıdem süresi artırıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı adayı belirlemek için yapılacak seçimlerde her üye tek adaya oy verecek.
Diğer Bazı Düzenlemeler başlığı altında ise, Asliye Ticaret Mahkemeleri heyet halinde çalışacak. Personel eğitim merkezleri kurulacak. İHA

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.