CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YASAL VE ANAYASAL GÜVENCESİ
Nevzat Kızılban
31 Ekim 2024 Perşembe 08:53
CUMHURBAŞKANI SAYIN ERDOĞAN'IN TÜRK VE KÜRD HALKI KARDEŞLİĞİ DUASINA YASAL VE ANAYASAL GÜVENCE ÖNERİSİDİR
Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan: Rabbimden şunu dikiyorum " ey Türk'ü ve Kürd'ü İslam'ın şanlı ordusu kılan Allah'ım, sen Türk'ün ve Kürd'ün kardeşliğini koru, bizi tekrar bu kadim coğrafyanın barış ve huzur ordusu yap. Amin amin amin. Şeklinde dua etti.
Biz de amin demeden önce kardeşliğin kriterlerini kurcalayalım. "Halkların kardeşliği eşit haklar temelinde ve halkların birbirlerinin haklarına saygılı olmasıyla, birbirlerinin haklarını tanımasıyla olur" şeklinde evrensel temel değerlere göre bir tamındır. Kardeşliğin önemi nedir kısaca?
Kardeşler her zaman birbirini korur, birbirleri için çok sayıda fedakârlığa katlanır ve birbirlerine destek olurlar.
Kardeşlik görevi nedir?
Bir zorunluluk olmaksızın ve menfaat gözetmeksizin birbirine destek olmak, karşılıklı güvene ve saygıya dayalı yakınlıktır. Birbirine zor anlarında yardım edebilmek, vefalı, sırdaş ve gönüldaş olabilmektir.
Kardeşlik nedir temel dini bilgiler?
Müminler arasındaki kardeşlik iman üzerine kurulu İslam kardeşliğidir. İslam kardeşliği iman, takva, sevgi, kendisi için istediğini kardeşi için de isteme, kardeşlik hukukuna riayet ve kardeşliğe aykırı her türlü söz ve davranıştan uzak kalma gibi esaslar üzerine kurulmuştur.
Kardeşlik hakları nelerdir?
Kardeşlik hukukunda olması gereken temel değerler nelerdir. Göstermek ve Sözünde Durmak, Hak ve Hukuka Riayet, Hoşgörü, Af ve Merhamet, Güzel Söz, Tebessüm, Güleryüz, Ziyaret Etmek, Hediyeleşmek, Kusurlarını Örtmek, Zulümden Alıkoymak, Kötülüklerini Düzeltmek, Zarar vermemek, Dua etmek…
Türk ve Kürd halkı hak ve hukukta eşit midir?
Türk halkı Dil Eğitim Kültür Tarih ve Ulusal Statüsünü özgürce kullanmaktadır.
Kürd halkı Dil, Eğitim, Kültür ve Tarihi bugüne kadar yok sayıldı, sahip çıkanlar ağır baskılara işkencelere maruz kaldı ve Ulusal Statüsünü yoktur. Ulusal varlığı cumhuriyet tarihi boyunca ret edilmiştir.
Türk ve Kürd halkı görüldüğü gibi hak ve hukukta eşitliği bulunmamaktadır. Ulusal değerlerini dikkate aldığımızda Yasal ve Anayasal eşitliği bulunmamaktadır.
Doğrusu Kürd halkı Türk halkı ile karşılaştığı 2071 yılından beri kardeşlik elini uzatmıştır. Kürd halkı tarih boyunca Türk halkına destek vermiş, dar zamanında canıyla malıyla sahip çıkmıştır.
Türk yönetimleri ne zaman ki Kürd halkının varlığını ret etmiş, inkâr etmiş, imhası için her türlü kuram ve kurumları ile üstüne geldiği dönemlerde Kürd halkında büyük hayal kırıklığı meydana getirmiştir.
Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan'ın duasına Kürd halkının amin demesi elbetteki Türk ve Kürd halkının kardeşliği temelinde hak ve hukukta eşitliğin hayata geçmesi ile taçlanmalıdır.
Evrensel hukuk, dini hukuk halkların kardeşliğinin kriterlerini nasıl tarif etmiş ise o değerler esas alınmalıdır.
Dünyanın en zengin dili Kürdçeyi yasaklarla baskı altına almak, mecliste bilinmeyen dil olarak yazmak kardeşlik hukukunu bir kenara bırakın elbetteki utanç verici bir durumdur.
Kürd halkının binlerce yıllık tarihinden tek Kelime söz etmemek kardeşlik hukuku ile izah edilemez.
Kürd halkının binlerce yıllık dünyanın en zengin kültürünü yok saymakla kardeşlik tesis edilemez.
Dünya üstünde on milyonlarca nüfusa sahip koca bir halkı statüsüz bırakmak, varlığını inkâr etmek kardeşlik hukuku ile bağdaşmaz.
Kürd halkı en az Türk halkı kadar şiddet ve teröre karşıdır. Türk ve Kürd halkı kardeşlik hukuku tesis edilerek hak ve hukukta eşitliği yasal ve anayasal güvence altına alınarak halklar arasında kardeşlik ebediyete kadar sağlanmalıdır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV