22 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara11°C

EĞİTİMDE BAŞARISIZLIĞIMIZ

EĞİTİMDE BAŞARISIZLIĞIMIZ

Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal, Üniversite sınav sonuçlarına göre yıllardır Türkiye genelinde Hakkari sonunculuğu kimselere kaptırmıyor dedi.

07 Ekim 2009 Çarşamba 13:46

 İldeki eğitim sorunları ile ilgili bir basın açıklaması yapan Cemiyet Başkanı Engin Önal, geçmişten bugüne nasıl gelindi, hep onu merak ettiklerini belirtti. Hakkari de 1984-1985 yıllarında ÖSS ve ÖYS sonuçlarında Türkiye genelinde derece yapmış bir il iken, son 10-15 yılda neden sürekli sonuncu ya da sondan ikinci veya üçüncü sırada yer alıyor. Ne oldu, Ne değişti Nerede hata ya da hatalar yapılıyor. Herkes şunu çok iyi biliyor ki 10-15 yıl önce derece yapan ilimizde şartlar bugünkünden çok daha olumsuz olduğunu ifade eden Önal, destek eğitimi veren yerlerin olmadığını, dershaneler, Rehber öğretmenler, rehberlik merkezi ise o zamanlarda bulunmadığını söyledi.

 

  Önal," Sorarım size bu yıllarda ne vardı da öğrencilerimiz başarılıydılar. Birinci kalite eğitim, kaliteli öğretmen ve istekli öğrenci vardı. Başarının ana kaynağı buydu. Bugün ise dershaneler, okullar teknoloji ağlarıyla donanmış, rehber öğretmenler okullarda mevcut bütün bu olanaklara karşın başarısızlığın nedeni ne? Öğretmen yokluğu, var olan öğretmen isteksiz, daha önemlisi arzulu çalışmıyor. Milli eğitim müdürlüğü eğitim boyutuna önem vermiyor. Bir başka unsur ise, İlköğretimden gelen öğrencilerin başarısız seviyelerde olmaları, okullarda eğitim kalitesinin yok denecek kadar düşük olmasıyla açıklanabilir. İlimizde ciddi bir eğitim sorunu var. Bu sorun ne yazık ki gün geçtikçe derinleşiyor. Çocuklarımız birer cevher, geçmişte de öyleydi bugünde, yarında olacaklar. Tek sorun bu cevheri işleyecek yetenekte eğitimciler ve bu eğitimcileri yönetecek, idare edecek yöneticiler olmalı. Ya da bir başka değişle mevcut kadrolar sorununun gerçek sebeplerini görerek kendilerini sorgulamalıdırlar. Dönüp kendilerine bakarak yanlışlarını düzeltmelidirler. Bu çocuklarının hayatlarını nasıl yok ettiklerini iyi hesaplamalıdırlar"

 

  ÜÇ BOYUTLU EĞİTİM

   Önal Hakkari deki eğitimin boyutlarını ele alarak bir nebze katkıda bulunmaya çalışacağını belirterek, umarım tespitlerimiz ve değerlendirmelerimiz Hakkari eğitimine katkı sağlar dedi.

   Önal," Hakkari deki eğitim aslında üç boyutlu ve herkes bunu canlı görebiliyor. Ancak bu üç boyutlu görüntüyü tam göre bilmek için biraz gayret ve    gerçek anlamda üç boyutlu görüntüyü göre bilmek için insanlarımız  çaba sarf etmeliler. İlimiz eğitim açısından son derece kötü durumda, bunun aksini söyleyende olmadı bu ana kadar. Bunu tüm eğitimciler, öğrenciler, veliler ve halk her yerde her dönem konuşuyorlar. Ancak değerlendirmeler birbirini tutmuyor. Asıl sorun burada herkes sorunun bir boyutunu ele alıyor ve onu lanetliyor. Sadece onu temel sebep görüyor. Tahmin edeceğiniz gibi velinin öğretmeni, öğretmenin okul idaresini bir üst yöneticilerini üst yöneticilerde olanak ve şartlara dem vurması ile bu döngü devam edip duruyor.  Burada tek ortak düşünce var oda milli eğitimin top yekün  değişimidir.  Bunu herkes söylüyor  ve biz Hakkari Gazeteciler cemiyeti olarak buna inananlardanız.Milli Eğitim kadrosu değişecek her şey günlük  gülistanlık  olacak da demiyoruz. Ama önemli bir fark oluşacak neden diye soracak olursanız insanı düşünün uzun bir yaşam sonunda her bir süre gelir yürüyemez,iyi göremez duyma yetkisini kaybeder,belli bir yaştan sonra kemik erimesi başlar. İşte tam bu noktada şöyle bir dönüp bakalım il milli eğitimin kadrosu kaç yıllık bir kadro. Biz söyleyelim çok ama çok uzun bir süredir aynı, değişen yok mu evet var değişen değişim yapıyor mu, milli eğitimi yeniliyor mu, buna da evet diyebiliriz. Ancak bu değişim yenilenen kadronun eğitimi düşünerek değişim yaptığını söylemek çok komik olur. Bu noktada eğitim düşünülüyor mu, devreye  siyaset giriyor.  Bu durumda  ne oluyor okul dediğimiz eğitim kurumları hak edenlerle değil  layık olanla değil, iş bilen yöneticiler vasıflı kişilerin yönetimine değil üst yöneticilere yakınlık bulunduğu

kuruma göre atanıyorlar. Bu uygulama okul yönetiminde yetersizliğe okul kontrolüne öğretmeni yönlendirmeye ona destek olmaya daha iyiyi daha güzeli yakalamaya engel oluyor. Zira bunu sağlayacak yeteneklere, özelliklere ve bilgiye sahip kişiler okul idarecileri olamıyor, olmamaları için engel olunuyor. Yani milli eğitimde atama değil, atma (birilerini atıp) yerine birilerini yerleştirme derdi var. Bu söylediklerimiz milli eğitimimizin birinci boyutu"

 

 İKİ BOYUTLU EĞİTİM

  Engin Önal, öğretmen tahsis, temini ve dağılımını sağlama ki burada da önemli bir sorun herkesin gözüne ilişiyor dedi.

 Önal,"Öğretmen sorunu Hakkari de mevcut öğretmen ile ihtiyaç olan öğretmen sayısı arasında uçurum var. Bunun olmasının da  sebepleri var. Birinci neden Milli Eğitim Müdürlüğü tayini çıkan öğretmenlerin sistemden kayıtlarını silip ildeki gerçek eksikliği bakanlık sayfasında göstermiyor. İddalar böyle olunca sanki öğretmenler tayin olmamış ve ilde görev yapıyormuş gibi görünüyor ve yerine ihtiyaç olan öğretmen atanmıyor. Bunun sebebi ihtiyaç olan öğretmen sayısını az gösterip atama sayısını az tutup boş kalan yerlere ilden istenilen,beğenilen artık siz karar verin bir kısım görevlendirmelere gitmekten başka bir şey değil. Hakkari deki eğitim öğretimin ikinci boyutu. Birinci yönetim yetersizliği, öğretmen eksikliği, Üçüncü boyut ise, veli boyutu, bu boyutu ele alırsak burada da Milli Eğitim Müdürlüğü  kaynaklı sorunlar ortaya çıkıyor. Velilerimiz duyarlı değil öğrencileriyle ilgilenmiyorlar. Ekonomik koşullarını öne sürerek mazeretler üretiyorlar. Bu söylem ileri sürüle bilir. Ancak burada da velini bertaraf edilmesi eğitimin içinde yer almasını  karar vermeye etkili olmasını, engelleyenler dolaylı yoldan eğitimden uzak tutmayı beceren   gene Milli Eğitim Müdürlüğü.neden diye sorarsanız? velilerden hassasiyet sahibi velinin günlüğü hoş tutma onun  isteklerini yerine getirerek onu susturmayı beceren yine milli eğitim. Veliler arasında ayrım yapma, kişiye özel hareket etme taleplere velinin durumuna göre cevap verme konuları veli ayağını da etkisiz hale getirmektedir. Anlaşılacağı gibi Hakkari deki eğitimin daha net daha doğru daha sağlıklı değerlendirmesi için eğitimin üç boyutunu görmek gerekiyor.Bu üç boyut görüntüyü bize tam olarak yansıtacaktır.  Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi yöneticilikte yetersizlik, öğretmen eksikliği ve eğitim içinde velinin yer almaması Hakkari eğitiminin üç boyutu ve bu üç boyutunda temel kaynağı Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü dür" şeklinde konuştu. (Hakkarihabertv.com)

 

 

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.