22 Kasım 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara13°C

FABRİKA DEĞİL LİSE

Fabrika değil lise

Bitlis Endüstri Meslek Lisesi seri fabrika gibi çalışırken, öğrencileri ise hem meslek edindiriyor, hem de para kazanıyorlar.

28 Eylül 2012 Cuma 16:28

 Bitlis'in yanı sıra Van, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Batman ve Muş gibi bölge illerindeki okulların sıra ve masa ihtiyaçlarını karşılayan Bitlis Endüstri Meslek Lisesi seri fabrika gibi çalışırken, öğrencileri ise hem meslek edindiriyor, hem de para kazanıyorlar.

Okuldaki üretim faaliyetleri hakkında bilgi veren Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Cengiz Taşçı, teknolojik makinelerle donattıkları okullarından mezun olan öğrencilerin çoğunun meslek sahibi olduğunu ifade etti. 1949 Yılında eğitim ve öğretime başlayan okulda halen 4 alanda 32 öğretmenle 425 öğrenciye eğitim öğretim verildiğini anlatan Taşçı "Okulumuz, aynı zamanda öğrencilerini hem mesleki eğitimler anlamında, hem hayata ve hem de üst öğrenim kurumlarına hazırlıyor. Atölyelerimizde üretim çalışmalarımız içerisinde mesleki eğitimler de verilmektedir.

Özellikle ilimizde ve çevre illerde yeni açılan okulların donatımları üretilmektedir. Bu kapsamda 2011 yılında 711 bin 165 TL tutarında ciro yapılmıştır. Bu faaliyetlerle hazineye 106 bin TL vergi ödenmiştir. Mesleki eğitim alanında üretim yapan öğrencilerimize ise 28 bin 756 TL ücret ödenmiştir. 2012 yılında ise şuana kadar 141 bin 110 TL tutarında okul donatımları üretilmiştir. Okulumuzda ayrıca yetişkinlere yönelik mesleki açık öğretim çalışmaları kapsamında İş-Kur ile ortaklaşa yürütülen projede meslek edindirme eğitimleri de verilmektedir. Bu alanda İş-Kur imkanları ile okulumuza 2010 yılında 500 bin TL değerinde yeni teknolojik makineler kazandırılarak atölyelerimiz donatılmıştır” şeklinde konuştu.
 

“DOĞU VE GÜNEY DOĞU BÖLGESİNİN SIRA İHTİYACI BİTLİS’TEN KARŞILANIYOR”
Okul Müdürü Taşçı, bölgede yeni açılan okulların çoğunun donatımlarının okulları tarafından karşılandığını belirterek “Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yeni açılan okullarımızın tamamının sıra ihtiyacını Bitlis Endüstri Meslek Lisesi karşılıyor. 2011 yılında bölgemizde Van, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Batman ve Hakkari gibi illerde açılan okulların donatımları üretilip teslim edilmiştir. Bu anlamda okulumuz bir fabrika gibi üretim sağlayıp öğrencilerine maddi katkıda sağlıyor” dedi.
 

"CEZAEVLERİNE UYGULANAN VERGİ BİZLERE DE UYGULANSIN”
Cezaevlerine uygulanan yüzde 1’lik verginin kendilerine de uygulanması gerektiğini belirten Taşçı, bu anlamda mesleki eğitime ilginin daha da artacağını ifade etti. Taşçı, “Okulumuzdaki üretim çalışmalarını olumsuz yönde etkileyen Maliye Bakanlığınca uygulanan vergi farklılıklarıdır. Bizlere uygulanan yüzde 16 peşin gelir, cezaevlerindeki atölyelere yüzde 1 gibi bir rakam uygulanarak, rekabette olumsuz ayrıcalığı doğurmaktadır.

Öğrencilerimizin işlerini yaparak ve üreterek mesleklerini öğrenmeleri açısından benzer haklardan faydalanmalarını istiyoruz. Mesleki eğitimin oranının arttırılmasını tartıştığımız bugünlerde mesleki eğitime uygulanan bu olumsuz farklılığın düzeltilmesi faydalı olacaktır. Bu eğitimleri cazip hale getirip öğrencilerimizi bu alana yönlendirerek, oranın arttırılmasını sağlamalıyız. Oysaki bu vergi farklılığı eğitim içerisindeki üretim çalışmalarımızı olumsuz yönde etkilemektedir” diye konuştu.
 

Okulun 4’ncü sınıf öğrencilerinden Uğur Ay ise “Endüstri Meslek Lisesi metal bölümündeyim. Okulumuzda döner sermaye sayesinde çalışma ve üretimler oluyor. Bu sayede hem okulumu okuyup mesleğimi geliştiriyorum hem de aileme katkı sağlıyorum. Kendimi bu alanda yeterince geliştirirsem ileride bir iş yeri kurmayı düşünüyorum” dedi.

 


 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.