23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

GAZETECİLER İÇİN ONUR, HÜKÜMET İÇİN UTANÇ

Gazeteciler için onur, Hükümet için utanç

28 Ekim'de 7. duruşması görülecek olan 'KCK' basın davası için duyarlılık çağrısı yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, "Tutuklu gazeteciler bizim için bir onur meselesi, hükümet için utanç kaynağıdır" dedi.

25 Ekim 2013 Cuma 15:43

20'si tutuklu 46 Kürt gazetecinin yargılandığı davaya 28 Ekim'de devam edilecek. Davaya dikkat çekmek için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, ANF muhabiri Arzu Demir, Dicle Haber Ajansı (DİHA) Editörü Çağdaş Kaplan katıldı.

ANF muhabiri ve ETHA editörü Arzu Demir, tutuklu gazetecilere dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenlediklerini belirtti.

20 meslektaşının KCK basın davasında 2 yıldır tutuklu olduğuna dikkat çeken Demir, davaya 28 Ekim günü tekrar başlanacağını ve 5 gün süreceğini hatırlattı. Kendisinin de içerisinde olduğu 46 kişinin yargılandığını ifade eden Demir, yargılandıkları davanın gündem olmamasını eleştirdi.

KCK basın davasında mahkeme heyetinin davayı bitirmek ve ağır cezalar verme eğiliminde olduğuna dikkat çeken Demir, davada savunma haklarının kısıtlandığı için hukuki tartışma zemininin de ortadan kalktığını söyledi.

Ardından konuşan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi basın toplantısına, İtalya Gazeteciler Sendikası tarafından Türkiye Gazeteciler Sendikası'na verilen ödülle katıldı. İpekçi, sendikanın tutuklu bulunan gazeteciler adına TGS'ye ödülün verildiğini söyledi. Ödülün kendileri için onur olduğunu kaydeden İpekçi, AKP Hükümeti ve Başbakan Tayyip Erdoğan içinse utanç belgesi olduğunu söyledi.

MESLEKTAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Meslektaşlarına sahip çıktıklarını vurgulayan İpekçi, "Başbakan MİT Müşteşarına sahip çıksın, yolsuzluk yapan belediye başkanlarına sahip çıksın. Bu kanundışı hukukdışı eylemler içerisinde olan bürokratlarının arkasında durduğu kadar, meslektaşlarımızın da arkasında dursun. Bunu yapacağına çok kanaat getirmiyoruz. Ama bu çağrımızdır" şeklinde konuştu.

TMY VE ÖYM KALDIRILMALI

Terörle Mücadele Yasası'nın tümüyle kaldırılmadan, Özel Yetkili Mahkemeler lağvedilmeden Türkiye'deki basın özgürlüğü sorunu ifade özgürlüğü sorunu ortadan kalkmayacağını kaydeden İpekçi, "Türkiye'de gazetecilerin yargılanması uluslararası düzeyde basının ifade özgürlüğüne de bir tehdit" dedi.

'BASIN DAVALARINI İZLEMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Basın davalarını izlemeye gayret ettiklerini de söyleyen İpekçi, gazeteci arkadaşlarının mesleki faaliyetleri dolayısıyla yargılandığı için savunduklarını belirtti. İpekçi, gelecek hafta 20'si tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı KCK basın davasını takip edeceklerini ve 30 Ekim tarihinde Füsun Erdoğan davasını izleyeceklerini ifade etti. İpekçi, "Tutuklandıktan sonra örgüt üyeliği ile suçlanan meslektaşlarımız tahliye olduktan sonra da hala da gazetecilik yapıyorlar" diye konuştu.

Bütün gazetecilerin bedel ödeyen meslektaşlarına sahip çıkmasını isteyen İpekçi, "Sadece kendi çalıştığımız kurumlardaki meslektaşlarımıza değil, yargılanan bütün arkadaşlarımıza aynı ölçüde yaklaşmamız, aynı hassasiyet ile yaklaşmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

VERİLEN MÜCADELE ONUR MÜCADELESİ

Ardından konuşan DİHA editörü Çağdaş Kaplan, verdikleri mücadelenin onur mücadelesi olduğunu ama Türkiye için ise utanç olduğunu söyledi. Kaplan, 2011 yılında yapılan baskınlar sonucu yaşanan tutuklamaların basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü açısından kaygı uyandırdığını belirtti. Yargılanan 46 gazetecinin yaptıkları röportajların, yazdıkları makalelerin, takip ettikleri haberlerin, fotoğrafların suç delili olarak gösterildiği ve 'terör örgütü' faaliyeti yürütmekle suçlandığını ifade eden Kaplan, "Sadece bu haberler terör örgütü üyeliğine delil olarak sunulmaya çalışılıyor" dedi.

YARGISIZ İNFAZ OLACAK

Mahkemenin davayı bir an önce sonuçlandırma çabalarına da değinen Kaplan, "Mahkemenin bir telaşı var. Hukuksuzluklar içerisinde bu dosyayı bir an önce bitirip yargılanan arkadaşlarımıza ceza verme gibi niyeti var. Neredeyse ayda bir, iki defa duruşma görülmeye başlandı. Bu hukuki olarak belki yargılamanın hızlı devam etmesi açısından olumlu bir şeydir ama daha delil ikameleri dahi yapılmadan deliller tartışılmadan ceza verilmesi, dosyanın mütalaya çıkarılmaya çalışılması çok büyük bir hukuksuzluk. Arkadaşlarımız için yargısız infaz olacak açıkçası" diye konuştu.

Kaplan'ın ardından söz alan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, tutuklu gazeteci Mazlum Özdemir ile Turabi Kişin'in mektuplarını okudu.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.