22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara11°C

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ BÜYÜYOR!

Hakan Taş

12 Haziran 2019 Çarşamba 09:51

Hakkâri Üniversitesi giderek büyüyor. Çok değil bundan daha 10 yıl önce Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine bağlı olarak Hakkâri Meslek Yüksekokulu adı altında eğitim faaliyetlerini yürüten bu kurum 2008 yılında Hakkâri üniversitesi olarak kurulmuş ve giderek kurumsallaşmasını tamamlamaya çalışmıştır.

Hâlihazırda Zeynelbey Yerleşkesinde kampüs çalışmaları devam eden üniversite şehrin belirli yerlerinde bulunan binalarında eğitim faaliyetleri yürütmektedir.

universite-2-005.jpg

Genç, yenilikçi ve dinamik bir akademik kadroya sahip olan üniversite bünyesinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 5 fakülte (Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi), 3 Meslek Yüksekokulu (Çölemerik MYO, Yüksekova MYO ve Sağlık Hizmetleri MYO), 1 Yüksekokul (Yabancı Diller Yüksekokulu) ve 2 adet Enstitü ( Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü) yer almaktadır.

2018 yılına kadar ön lisans ve lisans alanlarında öğrenci alan üniversite 2018-2019 eğitim-öğretim yılında gerek Fen bilimleri Enstitüsü gerekse de Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans öğrenci alımına başlamıştır.

universite-3-003.jpg

Yine aynı eğitim ve öğretim dönemi içerisinde Fakülteler bünyesinde yeni bölümler (örneğin İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi bünyesinde var olan İktisat ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinin yanınsa İşletme ve Maliye bölümleri açılmıştır) açılarak öğrenci alımına başlanmıştır.

Akademisyen niceliği ve niteliği arttıkça kurumsal kapasite de artmaktadır. Nitekim lisansüstü eğitimlerini bitirerek üniversitelerine geri dönen akademisyenlerin sayısı arttıkça yeni bölümlerin açılması da bu paralelde artmaktadır.

universite-1-013.jpg

Örneğin 2019-2020 eğitim-öğretim yılı için öğrenci alımına gidilecek yeni bölümler belirlenmiş bulunmaktadır. Buna göre Hakkâri Üniversitesi gelecek eğitim-öğretim yılında Resim-İş Öğretmenliği, Beden Eğitim ve Spor Bölümü, Gaz ve Tesisatı Teknolojisi programı, Gıda Teknolojisi Programı, Bitki Koruma Programı, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı ve Diyaliz Programı alanlarında 40’ar kontenjanla öğrenci alımı yapacaklardır.

Bu bölümlerin ortak özellikleri ilin ihtiyaçları göz önüne alınarak belirlenmiş olmalarıdır. Örneğin Hakkâri’de coğrafyanın bir sonucu olarak da insanların spora ve sanata yatkınlığı bilinmektedir. Bu sebeple de Beden Eğitim ve Resim-İş bölümlerinin açılması kayda değer bir gelişmedir.

Bunların yanı sıra ilimize doğalgazın henüz gelme aşamasında olduğu ve altyapı üst yapı sorunlarının olduğu göz önüne alınırsa Gaz ve Tesisatı Teknolojisi programının da ne denli önemli olduğu anlaşılmaktadır. 

Umuyoruz ki üniversite en kısa zamanda kampüs sorununu çözerek kurumsallaşmasını tamamlar ve şehrin lokomotif kurumları arasındaki yerini perçinleyerek katma değer yaratmaya devam eder.  

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.