26 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİNDE ÇÖLEMERİK KALESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Hakkari Üniversitesinde Çölemerik Kalesi Çalıştayı düzenlendi

Hakkari Üniversitesinde Çölemerik Kalesi ve Bajar (Eski Şehir) Kültür Yolu Çalıştayı düzenlendi

26 Ekim 2024 Cumartesi 09:38

Hakkari Üniversitesi Seyyid Taha İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Hakkâri ve ilçelerinde bulunan somut kültürel varlıkların tespit edilmesi, korunması, restore edilmesi, bölge turizmine ve ekonomisine kazandırılması amacıyla Çölemerik Kalesi ve Bajar (Eski Şehir) Kültür Yolu Çalıştay’ı düzenlendi.

Rektörlük Hizmet Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Pakiş, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Can Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Sait Taylan, Prof. Dr. Cemal Ulutaş, Genel Sekreterimiz Senar Hatim, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı. Programın açılış konuşması yapan Prof. Dr. Ömer Pakiş; “Hakkari, somut kültürel varlıklar açısından oldukça zengin bir mirasa sahiptir. Hakkâri stelleri, Çölemerik Kalesi, Hakkâri Kalesi, Bay Kalesi, Zeynel Bey Medresesi, çeşitli konaklar ve saraylar gibi birçok kıymetli kültürel miras, şehrimizin tarihî zenginliklerini oluşturmaktadır.

Hakkâri’nin somut kültürel varlıklarının, şehrimizin ekonomisine, ticaretine ve burada yaşayan halkımızın hayatına değer katması için daha yoğun bir şekilde çalışmalıyız. Yapılacak çalışmalarla, somut kültürel varlıklarımızı koruyarak onları bizden sonraki kuşaklara aktarabilmeliyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, çalıştayımızın Hakkâri’ye ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından araştırmacı-yazar Halit Yalçın “Halk Anlatılarında Çölemerik Kalesi’nde bulunan Gizli Tüneller” adlı konuda katılımcıları bilgilendirdi.

 Yapılan konuşmaların ardından 1. oturuma geçildi. Oturum kapsamında araştırmacı-yazar Tahsin İbrahim Doski, “Bahdinan Bölgesinde Hakkari Elyazmaları”; Doç. Dr. Yaşar Kaplan, “Hakkari’de Kutsal Emanetler” ve Mimar Nurcan Adıyaman Akar tarafından “Çölemerik Kalesi’ndeki Cami ve Medreseler” gibi farklı konularda katılımcılara bilgi verildi.

 Başkanlığını Doç. Dr. Yaşar Kaplan’ın yaptığı 2. oturumda ise Öğr. Gör. Ömer Tanyürek, “Hakkari’de Urartu İzleri” araştırmacı-yazar Bedri Mermutoğlu ise “Mezar Taşları ve Kitabelerin Kültürel Miras Bağlamında Okunması” ile ilgili konularda katılımcıları bilgilendirdi. Çalıştay, katılımcılara katılım belgesinin verilmesiyle sona erdi.

9158-5880a100-497e-41c9-ab95-b797693bbeff.jpeg9158-cc35f0b7-1b3d-4259-b2b5-595bbed94a60.jpeg
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.