23 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Ankara18°C

HAKKARİ VE KADIN KOTASI,,,,

Hakan Taş

28 Ekim 2013 Pazartesi 10:32

Mart 2014'te Türkiye sandık başına gidiyor. Beşinci mevsim misali seçim havası çoktan esmeye başladı bile. Ak Parti Hakkari'de çalışmalarını sessiz yürütürken BDP' de hareketlilik hiç bitmedi. Şuan en büyük rağbet, rekabet ve yoğunluk Durankaya beldesinde. Aldığımız bilgilere göre resmi olmamakla beraber şuan on aday adayının ismi geçiyor.

Belediye, bir belde halkının ortak, mahalli ihtiyaçlarını karşılayan ve hizmetlerini gören, kamu tüzel kişiliğine sahip mahalli idare birimidir. 1930 yılında çıkartılan 1580 sayılı kanun ile belediyeciliğin temeli atıldı. Belediyeler, genelde kamu yönetiminin ve özel de ise yerel yönetimlerin hizmet alanlarında ve yönetim şekillerinde yeni anlayış ve yöntemler geliştirilmektedir.

1936 yılında ilk Mehmet Ertuş ile belediyemiz var oldu. 78 yıl içinde değişik partilerden değişik isimlerle görev değişimi yapıldı. Yerel yönetimde her zaman o bölgenin alt yapısını, sosyal yaşamını, kültürel ve diğer sorunlarını çok iyi bilen ve çözüm üretenler reis seçilmişlerdir. BDP bu geleneği Bedirhanoğlu ve Ruken Yetişkin ile bozdu. Kürdüstan bölgesi kapsamında bu tür atamalar gözükmese de doğru bir karar da değil bana göre…

Amaç eğer hizmet ise bölgeyi ve alt yapısını bilmeyen ile çok fazla hizmet beklenemez. Amaç sadece siyasi ise karara itirazımız yok. Bayan Yetişkin ve Bedirhanoğlu yüksek oyla seçildiler, bölge halkını kucakladılar, çalıştılar ve çabaladılar. Ama halk o koltukta artık bir Hakkari’li görmek istiyor.

Kadın kotasına gelince; kadını ön plana çıkartan tüm projelerde, kadın haklarında her zaman savunucu oldum. Kadın-erkek eşitliğine itirazı olan, kadını her zaman bir adım erkeğin önünde görmek isteyenlerdenim. Lakin “Kadın Kotası” projesinde Hakkari’li bir bayan arkadaşımızı görmek istiyoruz.

BDP’nin kadın yönetimi, yerel seçimlerde önemli merkezlerde mutlaka kadın aday isterken Demirtaş ve bazı yöneticiler bölgenin kadın başkana hazır olmadığını söyleyerek buna karşı çıktığı da söylendi, yazıldı…

İşte kadın kotası kapsamına giren iller; “Diyarbakır Büyükşehir, Lice, Eğil, Bismil, Bağlar, Silvan, Van-Edremit, İpekyol, Özalp, Hakkari merkez ve Yüksekova ilçesi, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Cizre, Uludere, Varto, Bulanık, Diyadın, Mazgirt, Tunceli-Ceylanpınar, Pazarcık. Kadınlar, kadın kotasının dışındaki yerlerde de aday adayı olabileceklerdir.

Hakkari’li kadınlarda da gizli bir hareketlilik var. Sokağa çıktım ve nabız yokladım. Kadın kotasına bakış açısı iyimser fakat çoğunluk il dışında aday istemiyor. Ve Hakkari’de bu ağır yükü taşıyabilecek çok yürekli ve güçlü kadınlar da var. Sadece her şey reislik ile bitmiyor. Yeni bir yönetim ve yeni bir anlayışa da ihtiyaç vardır. Yapmış olduğum teke tek görüşmelerde bu zorlu görev için çoğunluk Avukat Rüjbin Tuğan’a sıcak bakıyor. Azade Geylani ve Zeynep Besi’nin de aday olacağı konuşuluyor.

Ateş hattında görev yapmak ve yaşamak zordur. Bölgede reis olmak daha da zordur. Kadın, ateşe yağmur misalidir. Kadın, mantık ve duygusallığı birbirine karıştırmayandır. Kadın daha duyarlı ve hassas bir varlıktır. Bu anlayışla kadın kotası projesini destekliyorum. Ama lütfen bu kadının adı Hakkari’li olsun. Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova’lı olsun. Parti il örgütü ve belediyede  de yenilikler olsun. Çok ciddi bir görev ve nöbet değişikliği olsun. Meclis ve belediye encümen listelerinde farklı anlayış ve simalar olsun.

Hakkari ve çevresinde cinsiyet ve kişi kim ve ne olursa olsun BDP’nin dışında hiçbir partinin başarılı olma şansı yok. Yıllardır bu halka gözyaşı ve kan reva gören anlayışlara karşı halkın sandık rengi hiç değişmedi. Parti il yönetimi, encümenler, meclis üyeleri ve belediye’ye karşı benimsemediğimiz şeyler olabilir. Ama seçim aynı zamanda bir demokrasi savaşı ve vicdan meselesidir. Devlet ve hükümet, kollarımıza kelepçe, kimliğimize sabıka damgasını vurabilir ama hür irademize ipotek koyamazlar. Parti içinde farklı sesler ve zıtlıklar oluşsa bile sandıkta Kürt halkının onuru için aynı iradede buluşacaklardır. Bana göre en anlamlı ve en zor seçim olacaktır. Hakkari şehir merkezinde tabelasını ve bayrağını açan Ak Parti, BDP’ye hodri meydan diyecektir. Çok titiz ve bilinçli bir çalışmaya ihtiyaç vardır. Çünkü ben kararsızım diyenlerin sayısı bir hayli fazla… Bu kararsızlar yeni anlayış ve adaya göre yön çizeceklerdir.

Parti Genel Merkezine bir eleştirim de Amed ile ilgilidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın kotası kapsamının dışında tutulmalıydı. Osman Baydemir hem kentte hem de halkın gönlünde değişmez bir markadır.

        

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.