HAKKARİ'DE EĞİTİM NE DURUMDA?
Hakan Taş
10 Ekim 2017 Salı 14:27
2016-2017 Eğitim ve öğretim yılı başladı. Milli Eğitim Müdürümüz Veysel Durgun ile Başyazarımız Hakan Taş ilimizin eğitim durumunu değerlendirdiler. İşte sorular ve yanıtları;
Hakkâri’de bulunan okul sayısı kaçtır?
-İlimiz genelinde 21 anaokulu,201 ilkokul,90 ortaokul ve 38 ortaöğretim olmak üzere 350 okulumuz bulunmaktadır.
Hakkâri’de bulunan öğretmen ve öğrenci sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
-Yapılan son atamalarla İlimizde 3363 kadrolu ve sözleşmeli öğretmen bulunmaktadır. Öğretmen açığımız ise 900 civarındadır. Bu sayıya bakıldığında öğretmen açığımızın önceki yıllara göre oldukça azaldığı görülecektir.
-Hakkâri’de 5000’si okul öncesi,21892’si ilkokul,25614’ü ortaokul ve 17496’sı ortaöğretim olmak üzere toplam 70002 öğrencimiz bulunmaktadır.
İlimizde öğretmen açığı var mıdır?
Öğretmenevi ek hizmet binası hizmete girdi. Kapasitesi nedir?
-Öğretmenevi ek hizmet binası 40 dairelidir ve bu binada 9’u aile olmak üzere 70 öğretmen barınmaktadır.
Son derece nezih bir ortama sahip olan binanın tüm işlemleri Öğretmenevi tarafından yürütülmektedir.
Yeni okul projesi var mıdır?
-İlimizde eğitim alanında sürekli bir çalışma sürekli bir ilerleme durumu olduğu gibi yeni yapılmaya başlanan okullar bulunmaktadır.
Şuanda devam eden ve henüz başlanmayan 40 yeni okul projemiz bulunmaktadır. Yapımına başlanmayan okullarımızın en büyük sorunu ise arsa sorunudur. Arsa sorunu da çözüldüğü takdirde çok hızlı bir şekilde tüm okullarımızda tekli eğitime geçebileceğiz.
Köy okullarımızda durum nedir?
-Köy okullarımızın geçmiş yıllara göre çok daha iyi durumdadır. Yazın eğitim-öğretim yılı başlamadan çoğunun onarımı yapıldı. Mevcudu az olan okullarımızdaki öğrencilerimiz Taşıma sistemi ile daha büyük köy okullarına taşınıyor.
Bizim için köy okulu ya da merkezde bulunan okul kavramı yok fazla yoktur. Bu nedenle merkezde bulunan okullarımız ile köylerde bulunan okullarımız aynı standarttalar. Sonuç olarak bütün öğrencilerimiz bizim için aynı derecede önem arz etmektedir.
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında ne gibi değişiklikler yapıldı?
-Yeni Eğitim-Öğretim yılında yapılan en büyük değişiklik müfredat değişikliğidir. Uzun yıllardır gündeme gelen fakat değişmeyen müfredat bu eğitim öğretim yılının başında değiştirildi. Yeni müfredat çağın gereklerini karşılayan, toplum değerlerini ön planda tutan sadeleştirilmiş, tüm eğitim camiasının yıllardır beklediği bir programdır.
Bakanlığımızın son derece önemsediği bu müfredat değişikliği ile ilgili yaz boyunca çalışmalar ve seminerler yapıldı. Eğitim öğretim yılı öncesinde tüm öğretmenler yapılan seminerlerle yeni müfredat hakkında bilgilendirildi. Ayrıca okullarda yapılacak veli toplantılarında yenilenen müfredat hakkında velilerin bilgilendirilmesi için gerekli altyapı ve dokümanlar hazırlandı.
Öğrencilere yönelik büyük projeleriniz vardı. Bu projeler ne aşamada?
-Eğitim-Öğretimde başarılı, gelecek vaat eden sağlıklı nesiller yetiştirmek sadece akademik başarının iyi olması iyi sağlanamaz. Sosyal ve kültürel yönden öğrencilerin gelişmesi, sağlıklı bir birey olarak yetişmeleri için çok önemlidir.
Sosyal ve kültürel etkinliklerde başarılı olan öğrenciler derslerini daha fazla önemsemektedirler. Bu nedenle Hakkâri’ye geldiğim günden beri bunun için mücadele ettim. 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Sayın Valimizin de olağanüstü destekleriyle “Sağlıklı Bir Gelecek Sporla Gelecek Projesi”ni uyguladık.
Bu proje kapsamında İl Merkezindeki 12450 öğrencinin kendi yetenekleri doğrultusunda seçtiği futsal, voleybol, masa tenisi, satranç, dart ve kayak olmak üzere 6 spor dalında aktif olarak katılım sağladıkları bir proje uygulandı. Kayak etkinlikleri kapsamında haftada 300 öğrenci 5 ay boyunca 2800 rakımlı tesise götürülerek gün içindeki tüm ihtiyaçları tesiste karşılandı.
Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim bünyesinde 58 usta öğretici eşliğine 3 spor salonu ve 10 okul bahçesinde 3200 öğrenciye Sağlıklı Gelecek Sporla Gelecek Projesi Yaz programı kapsamınsa 15 branşta eğitim verildi.
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında tüm İlde bu proje ile 30.000 öğrenciye ulaşmayı hedeflemekteyiz. Daha önce sadece Merkez’de uygulanan bu projeyi bu sene köy okullarımızda ve diğer ilçelerimizde de uygulamaya koyduk. Hatta bu SAĞLIKLI GELECEK SPORLA GELECEK adlı Projemizin birkaç yerde Hakkâri Modeli olarak anılmaya başlandığını duyduk.
Çok sayıda öğrenciye hitap edecek önemli bir gezi projemiz şuan onaylanma sürecindedir. Projemiz onaylandığı takdirde ayrıntıları sizlerle paylaşacağız.
2016-2017 Eğitim Öğretim Yılını değerlendirir misiniz?
2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında akademik başarı olarak bir önceki yıla göre +1 puan iyileşme bulunmaktadır. Akademik başarıda ciddi bir iyileşme ve geçmiş yıllara göre bir artış bulunmaktadır.
Akademik başarıyı desteklemek adına sosyal ve kültürel aktivitelerde çok ciddi bir artış görülmekle birlikte destekleme ve yetiştirme kurslarında da son derece verimli bir yıl geçirdik. 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılında hedeflerin çoğuna ulaştık. Başarılı bir eğitim öğretim yılı oldu.
Yeterli lojmanınız yok. Çalışanlarınızın bu konudaki mağduriyetlerini nasıl gidereceksiniz?
Taşrada lojman problemimiz bulunmamaktadır. İl Özel İdare Müdürlüğünün, bu yıl Müdürlüğümüze verdiği 40 dairelik lojman yükümüzü önemli ölçüde azaltmıştır. Yapımı devam eden öğretmenevimiz bittiği zaman dışarıdan gelen birçok öğretmenimizin barınma ihtiyacı karşılanacaktır. AyrıcaŞemdinli için de bir öğretmenevi yapımı yatırım programımıza alınmıştır.
Yeni Hizmet binanıza ne zaman taşınıyorsunuz?
Şuan içinde bulunduğumuz binanın Adliye Kurumuna devredilmesiyle birlikte kısa süre içinde yeni hizmet binamıza taşınacağız.
Hiçbir geliri olmayan fakir öğrencilere yönelik ne gibi hizmetleriniz var?
Valiliğimizin koordinasyonunda kurumumuzca, dezavantajlı öğrencilerimizle ilgili olarak; diğer öğrencilerden geri kalmamaları veya günlük hayatlarında akranlarıyla eş değer pozisyonda olabilmeleri için öğrencilerimize dönük her uygulamada özellikle de Valiliğimizin,
Belediye Başkanlığımızın, İlimizde bulunan STK’ların vb. kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde bu dezavantajlar giderilmekte hatta İl dışı gezilerde, sosyal kültürel ve sportif etkinliklerin olduğu durumlarda dezavantajdan avantajlı pozisyona geçmektedirler.
Okullarımızdaki kütüphane eksikliği dikkat çekiyor. Herhangi bir çalışmanız var mı?
İlimiz, Bakanlığımızca yürütülen zenginleştirilmiş kütüphane projelerinden yeterince faydalanmaktadır. Bununla birlikte daha önceden kütüphanelerde bulunan kitaplarım son zamanlarda Bakanlığımızın talimatıyla ayıklanmaya gidildiğinden bu yıl kitap sayısında henüz istenen düzeyde değiliz. Ancak kitap sayısını yükseltmek için çalışmalarımız devam etmektedir.
İlk kez kura ile öğretmen alım yapıldı, yorumunuz nedir?
İlimiz Merkez İlçesinde, ücretli öğretmen başvuru sayısı öğretmen ihtiyacımızın çok üzerinde olduğu için ve İlimizde adalet duygusunun zedelenmemesi için kura yöntemine başvurduk.
Halk Eğitim Merkezi için kursiyer alımı olacak mı?
Öğrenci, mekan vb. şartları yerine getiren kişiler için ve ihtiyaç duyulan tüm alanlarda kurslar açılmıştır ve açılmaya devam edecektir.
Genel olarak eğitimde gidişatımız nedir?
İlimizde; Bakanlığımızın son iki yıldır uygulamış olduğu sözleşmeli öğretmen durumu, güncellenen müfredat, İlimizdeki eğitim yatırımları ile birlikte son iki yıldır İlimizde yoğun olarak uygulanan sosyal, kültürel, sportif vb. faaliyetler, kurumumuzun dışındaki kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği protokolleriyle Hakkâri İlimizde kısa bir süre içerisinde eğitim alanında iyi bir sıçramanın alt yapısı tamamlanmaktadır.
Bununla birlikte eğitimde İlimizin hak ettiği yere ulaşacağına olan inancımız yüksek olup bu noktadaki ciddi göstergelerimiz mevcuttur.
Tüm bu çalışmaların yanında eğitim anlamında da velilerimizin de artık eğitim alanındaki tüm çalışmalarda bizlere destek vermelerini istiyoruz. Eğitim anlamında bizden desteğini esirgemeyen tüm kurum, kuruluş, vatandaş ve velilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV