22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara10°C

HAKKARİ’DE EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

Hakkari’de eğitim toplantısı yapıldı

Hakkari Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü tarafından Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü Kapsamında eğitim bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

07 Ağustos 2019 Çarşamba 18:00

Toplantıya  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Salih Kaya, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nail Van, Ticaret İl Müdürü Salih Çiftçi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevda Keskin, Hakkâri Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatif Başkanı Sibel Adıyaman,  Aile Destek Merkezi Koordinatörü Remziye Müezzinoğlu ve çok sayıda kadın katıldı

Toplantının açılışında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Salih Kaya, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı arasında 30 Ekim 2018 tarihinde imzalanan Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü ile “Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanmasını amaçladıklarını söyledi.

Kaya,” Kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, görünürlüklerinin arttırılması ve yaygınlaştırılması ile kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı konularında iş birliği yapılması amaçlanmıştır.” Kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesinin hükümetin birinci 100 Günlük Eylem Planı'nda da yer alan önemli bir projedir.

Bunun için "Ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma düzeyi ile kadınların büyük önemi vardır. Kadınların karar alma mekanizmalarında etkin bir şekilde yer almalarında ve toplumsal politikaların belirlenmesinde önemli olduklarına inanıyoruz.

Türkiye’de kadın kooperatifleri kadınlar tarafından kurulan, kadınların sosyal ve ekonomik sorunlarına çözümler üretmeye çalışan, ortaklaşmaya dayalı yapılar olarak görülüyor. Yasal statü, tüzel kişilik ve amaçlar bakımından dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarından ayrılsalar da, pratikte kadın örgütlenmesi olarak hareket edebiliyorlar. Türkiye’de kadın hareketinin aktif parçaları oluyor; kadın hakları ve cinsiyet eşitliği için de mücadele ediyorlar.

Bununla birlikte ağırlıklı olarak 2000’li yılın başında kurulan kadın kooperatifleri, yoksulluğu azaltma, kalkınmaya katkıda bulunma ve istihdam sağlama gibi ekonomik amaçlarla da belirlenmiş ve özdeşleşmiştir.

Dolayısıyla hem ekonomik hem sosyal amaçları vardır. Bazen de sosyal amaçlar daha fazla ön plana çıkar. Kooperatifçilik meselesi kadınlar ve toplumsal cinsiyet kavramlarıyla yorumlandığında şu hedefler görünür hale geliyor: •“Kadın yoksulluğunu azaltmak,  kadın istihdamını artırmak,  çeşitli sebeplerle kamu veya sivil toplum politikası ile ulaşılması güç kadınları sosyo-ekonomik hayata dâhil etmek, 

kadının aktörlüğüne dayalı alternatif kalkınma modeli geliştirmek” Kadınlara iş sağlamak Kadınları sosyal açıdan güçlendirmek• Kadınların ortak sorunlarına çözüm bulmak Çocuk bakım hizmetleri sağlamak (kreş) Ortakların örgütlenmesini ve güçlenmesini sağlamak• Topluma hizmet sağlamak• Topluma ürün sağlamak.

Bunun için ortaklarının ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan mal ve hizmet üretimi ile bunların pazarlanmasına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak, girişimlerini desteklemek, üretim becerilerini geliştirmek, böylece ortaklarının ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

 Kadın emeği ve kadın disiplini olduğu zaman biliyoruz ki kooperatifçilikte daha fazla başarılara imza atılıyor. Bu anlamda kadınların ticareti işbirliği geliştirmek, kurumsal dayanışmasını teşvik etmek amacıyla kadın kooperatifçini destekliyoruz. Kadınların kooperatif kurarak teşkilatlanmalarının, ekonomik yaşamda daha güçlü bir şekilde yer almalarına ve sosyo- ekonomik statülerinin iyileştirmelerine fayda sağlanacaklarına da inanıyoruz.

Ayrıca İlimizde kooperatif işletmelerle ilgili farkındalık oluşturmak, kooperatifler aracılığı ile kadın istihdamının artırılması ve gizli kadın emeğinin değerlendirilerek ekonomiye katılımının sağlanması ve kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarının sağlanmasını amaçlamaktayız. Dedi.

Daha sonra Ticaret İl Müdürü Salih Çiftçi ise Kooperatif Nedir, Nasıl Kurulur” hakkında bilgi verdi ve Tarım İl Müdürlüğü Temsilcisi Emrah SÜTÇÜ’nün “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Kuruluş Amaç ve Uygulama Esasları” sunumu ile katılan katılımcılara bilgiler sundu.

Eğitim toplantısına katılan kadınlar sorulan sorulara verilen cevaplardan sonra ikram ve hediye dağıtımı ile sona erdi. Hakkarihabertv.com

img_1099.jpgimg_1099-001.jpg

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.