HAKKARİ’DE KATI ATIK DEPOLAMA TESİSİ KURULUYOR
Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği Müdürü Edip Turgut, katı atık düzenli depolama tesisinin yakında hizmete gireceğinin müjdesini verdi.
10 Mart 2015 Salı 09:58
Hakkari Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği’nin 2007 yılında kurulduğunu belirten Turgut, ilk olarak Hakkari merkez ve 3 ilçenin daha sonrada belde belediyelerinin üye olduğunu söyledi.
2012 yılının Haziran ayında birlik meclisi toplantısında İl Özel İdaresi’nin üyelik talebi üzerine birliğe üye olduğunu ifade eden Turgut, İl Özel İdaresi’nin üye olması ile beraber tüzük değişikliği yapıldığını ve birliğin isminin de Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği olarak değiştiğini söyledi.
Yapılan tüzük değişikliğinin Hakkari Valisi tarafından da onaylandığını belirten Edip Turgut, “Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği olarak kuruluşumuzdan bu yana ve tüzüğümüzün de amacı katı atık tesisini kurmak ve işletmektir” dedi
Yaptıkları çabalar ve yazışmalar sonucunda 2011 yılı Nisan ayında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın taleplerini programa aldığını anlatan Edip Turgut, Türkiye’de 19 belediye/birlikle beraber 8 Mart 2012 yılında 19 yerin müşavirlik hizmetleri işini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı ihaleye vermiş olup halen bu yerlerin müşavirlik hizmet işinin devam ettiğini belirtti.
Hakkari Belediyeleri ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği’nin katı atık düzenli depolama tesisini kuracağı yerin Akçalı ve Bağışlı köyleri arasında büyük kısmı orman alanı olan ve birliğe tahsisi de yapılmış bulunan saha üzerinde olacağını dile getiren Turgut, “Katı katık düzenli depolama tesisinin kurulacağı alan 44 hektardır. Bunun yaklaşık 300 bin metrekaresi orman, mera ve hazine alanıdır.
Geri kalan 140 bin metrekarelik alan ise şahıs mülkiyeti olup bu parseller içinde kamulaştırma kararı alınmış, kamu yararı kararı alınmış ve en kısa zamanda kamulaştırması yapılacak. Katı atık düzenli depolama tesisinin yapılacağı bu sahanın zemin etütleri olumlu çıkmış,
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylanmış, fizibilite raporu ve mastır plan raporu onaylanmıştır. Tesisin yapım işi haricinde yeterli sayıda çöp konteyneri, 22 adet çöp taşıma kamyonu, 2 adet tıbbi atık taşıma kamyonu, yükleme araçları ve şu anda mastır plan raporunda mevcuttur.
Müşavirlik işleri dahil tesisin yapım işi dahil tüm ekipmanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde finanse edilerek hibe olarak karşılanacaktır” diye konuştu.
“5 AYRI YERDE KÜL DEPOLAMA TESİSİ KURULACAK”
Mastır plan raporunun hazırlanması aşamasında yaptıkları incelemede kül depolama işinin plan kapsamına alınmadığını da söyleyen Turgut, “Kül depolaması için herhangi bir finansman ve araç desteğinin olmadığını gördük.
Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırım Dairesi Başkanlığı ile müşavir firmaya yazı yazarak Hakkari’de doğalgazın olmadığını ve ısınmanın odun, kömür ile olduğunu ve çıkan kül atığın belediyelerimiz için, insanımız için, doğamız için, su kaynakları ve çevre için, özelikle Yüksekova ovasında büyük bir sorun olduğunu ve çevreye çok büyük bir zararı olduğunu söyledik.
Hakkari, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ve Derecik için temin edeceğimiz 5 ayrı yerde külleri depolayacağımızı ve bunun için finansman ile araç ihtiyacının mastır plan raporu kapsamına alınmasını için talepte bulunduk. Talebimiz doğrultusunda kül depolama işi de mastır plan raporu kapsamına alındı.
Bu işin yüklemesi ve taşınması için 10 kamyon ve 6 loder birliğe verilecektir. Katı atık düzenli depolama tesisi işi Çevre Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı koordinasyonda yürütülmekte olup yapım ihalesi işi de yine Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı tarafından yapacaktır” ifadelerini kullandı.
Çevre Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı’nın ulusal önceliklendirme listesinde olan 19 yerle ilgili olarak projelerin geldiği aşama hakkında da bilgi veren Turgut, “İhtiyaçlar, talepler ve eksiklikle gibi konuları görüşmek üzere izlenme ve değerlendirme toplantıları yapılmaktadır.
13 Mart 2015 tarihinde Ankara’da yapılacak olan toplantıda Hakkari Katı Atık Birliği’ni burada temsil edeceğim. Bu toplantıda ihale yapım işinin ne zaman yapılacağı, tesisin yapımına ne zaman başlanacağını, bütün tesislerin beraber mi yoksa ayrı ayrımı münferiden ihale edileceği konusu burada netlik kazanacaktır” dedi.
Katı atık düzenli depolama tesisinin faaliyete girmesinden sonraki aşama hakkında da detaylı bilgiler veren Turgut, “Vahşi çöp depolama alanları tümü ile temizlenerek rahabilite edilecek, çöpler katı atık düzenli depolama tesisine götürülecek ve geri dönüşümü olan çöpler ayrılaştırılarak geri dönüşüm tesislerine gönderilecek, çürüyecek olan atıklar gömülerek üstü örtülecektir.
Küllerde artık yol kenarlarına, dere yataklarına veya Yüksekova ilçesinin düzlüklerine dökülmeyecek, temin etmiş olduğumuz kül depolama sahalarına götürülüp boşaltılacaktır. Bu işin yürümesi ve kurallara oymayanlar hakkında yasal işlemler yapılacak, ağır parasal cezalar verilecektir” şeklinde konuştu. Feyzullah Taş/ İHA özel haberi
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV