08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

HAKKARİHABERTV AKTÜTÜN KÖYÜNDE

HAKKARİHABERTV AKTÜTÜN KÖYÜNDE

Irak sınırında bulunan Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Konur köyü Aktütün mezrasındaki öğrenciler hayatlarında ilk kez tiyatro ile tanıştılar.

25 Aralık 2009 Cuma 16:34

 
 Yaklaşık 20 kişiden oluşan Hakkari Tiyatro Topluluğu, Jandarma Sınır Karakolu na geçen yıl PKK tarafından yapılan saldırıyla gündeme gelen Aktütün mezrası ve çevresindeki köylerde bulunan öğrencilere gösteri yapmak amacıyla yola çıkmıştı. Zorlu kış şartlarına göğüs gelen tiyatro ekibi ve beraberindeki gazeteciler, Aktütün mezrasına ulaşabilmek için büyük çaba harcadı. Yer yer 4 metre karın bulunduğu yolda minibüsle ilerlemeye çalışan grup, 2 bin 100 rakımında bulunan Sugedik Tepsi'nde mahsur kaldı. Yaklaşık 15 saat boyunca karla kapalı yolda mahsur kalan grup, donmamak için üzerlerindeki bazı elbiselerini yakarak ısınmaya çalıştı. İl Özel İdaresi'ne ait iş makinesinin bölgeye gelmesiyle birlikte tiyatro ekibi ve gazeteciler, köye hareket etmeye başladı. Gece yarısından sonra köye ulaşan ekip, burada köylüler tarafından evlerinde misafir edildi.

 Geceyi köyde geçiren tiyatrocular daha sonra Konur köyüne bağlı Aktütün mezrası başta olmak üzere Dereyanı mezrası, Beyyurdu ve Güzelkonak köylerindeki öğrencilere barış ve kardeşliği konu alan ‘Renkler Ülkesi Barış İstiyor' ile ‘Kabadayı Talimi' adlı oyunlar sergilediler. Hayatlarında ilk kez tiyatro ile tanışan öğrenciler, sergilenen oyunlar karşısında keyifli saatler geçirerek eğlendiler.

 

 Tiyatrocular tarafından sahneye çağrılarak anne ve baba rolü verilen bazı öğrencilerden bazıları Türkçe bazıları ise Kürtçe şarkılar seslendirerek barış ve kardeşlik mesajları verdiler. Öğrenciler ayaklarındaki kara lastik ayakkabı ile tiyatro izleyerek, eğlendiler.Sınırdaki öğrenciler, ilk kez tiyatro oyunu izledikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, zorlu kış şartlarına rağmen köylerine gelerek kendilerine oyun sergileyen tiyatroculara teşekkür ettiler.

 

 Hakkari Tiyatro Topluluğu oyuncuları ise, hayatlarında hiç tiyatro oyunu izleyemeyen sınırdaki öğrencilere moral vermek ve eğlendirmek amacıyla yola çıktıklarını belirttiler. 2 günlük zorlu bir yolculuktan sonra köye ulaştıklarını belirten oyuncular, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hakkari Valiliği'nin katkılarıyla öğrencilere barış ve kardeşliği konu alan iki farklı tiyatro oyunu sergilediklerini söylediler.Tiyatrocular, oyun sergiledikleri okullardaki öğrencilere 500'e yakın hikaye kitabı dağıttılar.Hakkari Tiyatro Topluluğu'nun sınırdaki değişik köylerde okuyan ilköğretim okulu öğrencilerine ve köylülere oyun sergilemeye devam edeceği belirtildi.(Necmi Ertuş-Hakkarihabertv.com)

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.