HAKKARİLİ ÖĞRENCİ EGE'NİN BÜYÜK BAŞARISI
Amasya Üniversitesi’nde kimya teknolojisi eğitimi gören Hakkarili Rojin Ege ve arkadaşları çay atığı, atık cam ve çam yaprağı gibi malzemelerin kullanımıyla ısıya dayanıklı çevre dostu yalıtım malzemesi tasarladılar.
20 Mayıs 2016 Cuma 22:14
Hakkari’deki ilk, orta ve lise eğitiminin ardından geldiği Amasya Üniversitesi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya Teknolojisi Bölümü’nde 7 arkadaşıyla uyumlu bir ekip oluşturup akademik danışmanları Doç. Dr. İbrahim Hüdai Taşdemir’in gözetiminde çay atığı,
talaş, çam yaprağı ile cam atıkları gibi malzemelerin çimento ve yapıştırıcı ile karışımı sonucu ısıya dayanıklı izolasyon malzemesi tasarladıklarını belirten Rojin Ege, çöp olarak değerlendirilen atıkları kullanarak ısı, ses ve su yalıtımına yönelik malzeme geliştirmeye çalıştıklarını, kullanmış oldukları malzemelerin tamamının doğal madde olduğu için de çevreye çevreye ekstradan bir kirlilik katmadığını söyledi.
Laboratuvarda ısıttıkları mermerin üzerindeki köpüğün erirken aynı mermerin üzerine sürdükleri geliştirdikleri yalıtım malzemesinin köpüğü eritmediğini gösteren 22 yaşındaki Ege, bunun inşaat sektöründe kullanılabileceğini ve fayda sağlayacağını anlattı.
Eğitimini Hakkari’de yaşayan ailesinin desteğiyle sürdürdüğünü ve 4 kardeşi daha olduğuna değinen Ege, “Hepimiz üniversiteye ayrı ayrı memleketlerden geldik. Hepimizin birçok şeyi farklı.
Ama hiçbir zaman birlik beraberliğimizi ayırmadık. Bir araya gelerek böyle bir proje yapmayı düşündük. Üniversitede böyle bir arkadaşlığımın olacağını düşünmüyordum.
Şimdi çok mutluyum. Ülkemizi, arkadaşlarımı da çok seviyorum. İyi ki gelmişim. iyi ki tanımışım onları” dedi.
Öğrencileriyle birlikte doğal atıkları geri kazanarak katma değeri yüksek ürün oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Doç. Dr. İbrahim Hüdai Taşdemir de, “Üretmeye çalıştığımız veya prototipini üretmiş olduğumuz izolasyon malzemesi özellikle ısı yalıtımında oldukça başarılı.
İzolasyon malzemesi kaplamadığımız mermerin üzerindeki su aynı zamanda 85, 90 santigrat dereceye çıkarken izolasyon malzemesinin üzerine koymuş olduğumuz suyun sıcaklığı 25 santigrat derecede kaldı. Bu şekilde ısı yalıtımında oldukça iyi olduğunu gördük.
En önemli özelliği kullanılan betonlara göre özgül ağırlığı oldukça az. Bu da şap olarak kullanıldığında binalara betonda verilmiş olan ölü ağırlığı 10’da 1’ine kadar indirmiş olacağız” diye konuştu.
Geliştirdikleri malzemenin karışımında kullandıkları çimento oranının yüzde 15 kadar olduğunu ve bir miktar selüloz tipi yapıştırıcı oluştuğunu vurgulayan Doç. Dr. Taşdemir, “Piyasada yalıtıma yönelik kullanılan malzemeler daha fazla kimyasal içermekte.
Isı yalıtımı için kullanıldığında ısındığı zaman çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasallar yayabilmekte.
Bu da solunum yolları hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemini beraberinde getirmekte. İkincisi bunların malzeme ömrü bittiği zaman direkt çevreyi kirletecek bir ürüne dönüşüyor.
Ancak bizim yapmış olduğumuz malzemenin ömrü bitmiş olsa bile zaten atık malzemeden olduğu için ekstradan bir çevre kirliliğine sebep olmayacaktır” şeklinde konuştu.İHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV