23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara12°C

HAKKARİ’NİN TAŞINMAMSI YANKILARI DEVAM EDİYOR

Hakkari’nin taşınmamsı yankıları devam ediyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari ve Şırnak şehir merkezlerinin Yüksekova ile Cizre ilçelerine taşınacağı yönündeki açıklamasının yanıkları devam ediyor.

25 Ocak 2016 Pazartesi 15:49

Hakkari’nin taşınmasına karşı kurulan ve aralarında kentin sivil toplum örgütü temsilcileri ile kanaat önderlerinin bulunduğu platform tarafından oluşturulan sekretarya adına basın mensuplarına açıklamada bulunan Tahirhan Taş, yaklaşık bir haftadan fazladır.

Türkiye gündemini meşgul eden en önemli konulardan bir tanesi de Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanını tarafından Hakkari kent merkezinin kentsel dönüşüm çerçevesinde Yüksekova’ya taşınması hadisesi olduğunu söyledi.

VERİLEN KARAR KENDİMİZİN YOK OLMASI DEMEKTİR

Verilen kararı Hakkari halkı olarak kesinlikle doğru bulmadıklarını söyleyen Taş, bu kararın Hakkari’ye de çok fazla bir fayda getirmeyeceğini de düşünüyoruz.  Çünkü idari yapının Yüksekova’ya taşınması durumunda bin yıllık mazisi olan, tarihsel bir misyonu olan kadim kentimizin bir anda yok olması demektir dedi.

HAKKARİ KÜLTÜR VE MEDENİYET ŞEHRİDİR

Taş” Bin yıllık bir tarih, bir kültür ve bir medeniyet yok oluyor.  Hakkari bu güne kadar bölgede çeşitli medeniyetlere ev sahipli yapmış bir kettir. Adeta bir kültür ve bir medeniyet şehridir. Buna geniş çerçevede baktığımız zaman Kuzey Irağın Dohuk kentinden tutun Van’ın Gevaş ilçesine geniş bir yelpazede merkez konumunda olan bir kenttir.

Bu kadim topraklar çok değerli evliyaları bilim adamları yetiştiren tarihi bir kenttir. Hakkari’nin Yüksekova ilçesine taşınması kararı durumunda inanıyorum ki başta Şeyh Ahmedî Xanî, Feqîrê Teyran, Mevlid-i Şerifin yazarı Mela Hüseynî Bateyî gibi atalarımızın kemikleri sızlayacaktır”

HAKKARİ GEÇİMİNİ KAMU HARCAMALARA ÜZERİNDE YÜRÜTÜYOR

Hakkari’nin kent merkezi geçimini tamamen kamu harcamaları üzerinden yürütmekte olduğunu söyleyen Taş,”Bu kamu harcamalarının yüzde 80 kayması demektir. Bu durumda esnaflarımızın yüzde 80’inin iflas etmesiyle sonuçlanır. Yoksul kentimiz daha da yoksullaşacaktır.

İşsizlik daha da artacaktır. Böyle çaresizlik içinde kalan kentimizde halk göç etmek durumunda kalacaktır. İnsanlar iş ve aş için arayış içine gireceklerdir. Yüz yıllık geçmişi, birikimi heba olacaktır. Hakkari’deki gayrı menkullerin değeri yüzde  60-70 düşecektir. 

Hakkari kapalı bir yer olduğu için kimse buraya bir daha uğramaz ve ilçe olmaktan da çıkacaktır. Yüz yıldır kazanımlarını elde eden vatandaşlarımız çeşitli metrepollerde ve kentlerdeki varoşlara teslim olmak zorunda kalacaktır.

Yüksekova’nın il olması varsa yapsınlar biz buna karşı değiliz. Ve bu karar Hakkari’nin sosyo ekonomik durumu ile ilgili değil güvenlik açısından alındığı belirtiliyor.

Yani Hakkari’nin coğrafyası buna engel değildir. Eğer ki coğrafyaya engel görüyorlarsa bunun bir sürü örneği var. O zaman Artvin’i, Bartın’ı, Gümüşhane’yi ve Bayburt’u Trabzon’a bağlayabilirler. Dolayısıyla bu karar coğrafik bir karar değildir. Tamamen güvenlik eksenli bir karardır ve politika sonucudur”

TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN MESELELERİNİN ÇÖZÜM YERİ MECLİSTİR

Türkiye’deki bütün meselelerin çözüm yerinin meclis olduğunu ifade eden Taş,”Bölgede yaşanan vahim olaylar gerçekten bizi derinden üzüyor. Türkiye’nin doğusundan ve batısında insanlarımızı kaybediyoruz. Bu kayıpları kaldıracak bünyemizde yoktur. Biz çözümü mecliste buluyoruz.

Çünkü meclis 78 milyon insanımızın iradesidir. Ankara’da bir sekreterya oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızla ve sayın Başbakanımızla bu konuları görüşmek üzere randevu talebinde bulunduk.

Randevu talebimiz ne zaman kabul edilir bilmiyoruz. Hükümetle de görüşmek için bir heyetle Ankara’ya gitmeyi düşünüyoruz.

Yarın imza kampanyamızı başlatacağız. Ve tüm halkımızı bu imza kampanyasına sahip çıkmasını istiyoruz. Dolayısıyla bu yasanın çıkmaması için tüm demokratik haklarımızı kullanmaya çalışacağız” dedi. İHA