HDP’Lİ AKDOĞAN’DAN BAKAN ALA’YA SORU ÖNERGESİ
HDP Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan, yaklaşık altı aydır güvenlik güçlerince kapalı tutulan Şine köprüsü ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne soru önergesi verdi.
02 Şubat 2016 Salı 10:05
HDP Milletvekili Akdoğan, Hakkâri merkezine bağlı Şine bölgesinde bulunan Şine köprüsünün Eylül 2015 tarihinden beri güvenlik güçlerince üzerine taş, moloz ve ardından beton dökülerek yaya ve araç trafiğine kapatıldığını söyledi.
Akdoğan, köprünün bulunduğu konum gereği Hakkari’nin önemli bir bölgesinin şehir merkeziyle bağlantısını sağladığını belirterek şöyle konuştu: "Bu bölgede bulunan 20 muhtarlık ile bağlı mezra ve Beytüşşebap ilçesinin Hakkâri kent merkezine ulaşımı bu köprü üzerinden sağlanmaktadır.
Bu kadar önemli bir konumda olan köprü, benzerine az rastlanan bir yöntemle kapatılması, bölgede bulunan binlerce vatandaşın mağdur olmasına neden olmaktadır.
Aynı şekilde bu bölgede bulunan iş sahalarındaki çalışmalarda durdurularak onlarca insanın ekonomik kazancı engellenmiş durumdadır."
Akdoğan, önergesinde şu soruları yöneltti: "Hakkâri il merkezine bağlı Şine köprüsü Eylül 2015’ten beri hangi gerekçelerle kapatılmıştır? Anayasa’nın 23’üncü maddesinde belirtilen ‘herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir’ ibaresine rağmen, köprünün kapatılmasına imkân veren yasa veya yönetmelik hangisidir? Devletin bu köprüyü trafiğe kapatması sadece kendi güvenliği açısından mıdır?
Böyle bir anlayış söz konusu ise, yüzlerce insan mağdur edilirken nasıl bir güvenlik sağlanır? 20’ye yakın köy ve bağlı mezrada yaşayan insanların kapalı olan yoldan dolayı yaşadıkları mağduriyet nasıl giderilecek? Devletin birinci derecede sorumluluğunda olan insan hak ve hukukun engellendiği bu durum daha ne kadar devam ettirilecek? Köprü ne zaman yaya ve araç trafiğine açılacak?
Levin mıntıkası ve çevresinde bulunan 20 muhtarlık ve bağlı mezraların Çukurca ilçe merkezine ulaşımını engellemek, insanların seyahat özgürlüğünü kısmak ve bölgede yaşayan insanlar arasındaki tarihsel etkileşim ve iletişimi engeller mahiyette bir sonuç doğuracağı için, devlet hangi amaçla bölge insanı arasındaki etkileşim ve iletişimi engellemektedir?
Köprünün kapalı olmasından dolayı bölgede bulunan iş sahalarının sahipleri ve çalışanlarının yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecek?
Hükümetin her defasında bölgede ekonomik kalkınma için her türlü yatırım ve destekleri yerine getiriyoruz söylemine rağmen, bu sahaların çalışmasını engellemek hükümetin bu söylemini ne kadar gerçekçi kılmaktadır?
Kış koşullarının çok ağır olduğu bahsi geçen bölgede yaşayan insanların ihtiyaçları nasıl karşılanmaktadır? Hastalanan ya da yaşamını kaybeden bir vatandaşa nasıl ve hangi koşullarda müdahale ya da yardım edilir?
İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala’nın Anayasa’nın 98. ve İçtüzük 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istiyorum” dedi. Feyzullah Taş/İHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV