HDP'Lİ BOTAN: DOKTOR SIKINTISINI TBMM'NE TAŞIDI
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Van'da mevcut doktor ve personel eksikliğinin KHK'larla yapılan ihraçlarla katlanmasına bağlı olarak ortaya çıkan mağduriyetlere ilişkin TBMM’ne soru önergesi verdi.
01 Kasım 2016 Salı 10:02
TBMM’ne soru önergesi vererek Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ncı ve 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyen Van HDP Milletvekili Lezgin Botan, bakanlığa yaşam hakkını hatırlattı.
Milletvekili Botan verdiği soru önergesinde,” Ulusal ve uluslar arası belgelerde herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahip olduğu vurgusunun yanında devletin yükümlülükleri hatırlatılır.
Bu aynı zamanda yaşam hakkını da çevrelerken bölgeler arası gelişmişlik farkı ve dengesiz hak dağıtımına bağlı olarak ülkenin her köşesinde sağlık hakkından yararlanma aynı oranda gerçekleşmemektedir.
Özellikle Türkiye’de çözülemeyen politik sorunlardan dolayı Kürtlerin yaşadığı illerde birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da yeterli hizmet sağlanamamaktadır.
Seçim bölgem olan Van da hem coğrafi büyüklüğüne hem de nüfus yoğunluğuna rağmen vatandaşlarımızın gerektiği kadar sağlık hizmetine ulaşamadığı bir kenttir.
Bu konuda; birçok branşta hastanelerdeki doktor sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığı, özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile çocuk yan dallarında yaşanan sıkıntının vatandaşları mağdur ettiğine;
ilçe ve köylerden Van’a tedavi olmak amacıyla gelen birçok yurttaşın tedavi olmadan geri dönmek zorunda kaldığına veya günlerce sıra beklediğine yönelik çeşitli şikayetler almaktayız.
Bunun yanında; Van’daki mevcut doktor ve sağlık personeli sıkıntısının OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname’lerle (KHK) ihraç edilmelere bağlı olarak katlandığı ve bunun da vatandaşları daha çok mağdur ettiği de tarafımıza rapor edilmiştir.
Öyle ki Türkiye’nin ilk akıllı hastanesi olan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bile personel sıkıntısının çok ciddi boyutlarda olduğu, hatta çocuk sağlığı yan dallarında uzmanın yok denecek kadar az olduğu belirtilmektedir.
Bu bağlamda;
1 – Van ili genelinde doktor ve personel sıkıntısının vatandaşları mağdur edecek derecede ciddi bir boyuta vardığı bilgisi tarafınıza rapor edilmiş midir? Buna yönelik atılmış bir adım var mıdır?
2 – OHAL kapsamında çıkarılan KHK’larla Van’da sağlık sektöründe yapılan ihraçların vatandaşları mağdur etmemesi amacıyla aldığınız tedbirler nelerdir?
3 – Van ili genelinde kadın doğum ve çocuk hastalıkları ile çocuk yan dallarında doktor ve personel eksikliğinin giderilmesi amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?
4 - Türkiye’nin ilk akıllı hastanesi olan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin %50 az sağlık personeli ile hizmet verdiği, çocuk yan dallarında neredeyse hiç uzman doktorun bulunmadığı yönündeki iddialar doğru mudur?
5 – Van ilinin Bahçesaray ve Çatak ilçeleri başta olmak üzerinde diğer ilçelerinde uzman doktor yokluğundan ve sağlık personeli eksikliğinde bağlı olarak müdahale edilmediği için yaşamını yitiren hasta(lar) var mıdır? Müdahale edilemediği için yaşamını yitiren hastaların ilçelere göre sayısı kaçtır?
6 – Van ilinin Bahçesaray ve Çatak gibi uzak ilçeleri başta olmak üzere birçok ilçesinde kış şartlarının baş göstermesiyle kapanan yollardan dolayı hastaların hastaneye veya sağlık merkezlerine ulaştırılması ve nakledilmesi konusundaki olası sorunlara yönelik hangi tedbirler alınmıştır?
7 – Çevre iller dahil, Van’ın ilçe ve köylerinden Van’a tedavi olmak için gelen vatandaşlarımızın hastanelerdeki personel eksikliğine bağlı olarak tedavi olmadan döndükleri veya günlerce sıra bekledikleri belirtiliyor. Vatandaşlarımızın maddi sıkıntılarının göz önüne alınıp mağduriyetlerini gidermeye yönelik bir çalışmanız var mıdır?
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV