27 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara10°C

İLK KEZ ZEYDAN'LAR MECLİS DIŞI

İlk kez Zeydan'lar meclis dışı

Hakkari siyaset tarihinde en çok söz sahibi olan Zeydan ailesi ilk kez meclis dışı bırakıldılar

13 Haziran 2011 Pazartesi 20:43

Hakkari bence tarih yazdı. Aylar öncesinde köşe yazımda sonucu herkes gibi bende açıkça yazmıştım. Ak Partinin 1 milletvekili çıkartma umudu hep vardı. 20 bine yakın oy almaları da aslında gizli bir başarıdır.

Çukurca ilçemizin seçmen sayısı 5.700

Şemdinli ilçemizin seçmen sayısı 24.373 Yüksekova ilçemizin seçmen sayısı 59.341 Hakkari merkez seçmen sayısı da 45.217 Yani ilimiz geneli seçmen sayımız toplam 134.632 kişidir.

Çok seçim yaşadım ve gördüm ama böyle bir ittifak ilk kez gördüm. Hakkari adeta tek vücut oluvermişti. Süreç çok profesyonel işlendi. Geçmişteki yanlış hesaplamalar ve dağınıklıktan eser yoktu. Titiz bir çalışma vardı. Sandığa giden herkes adeta açık oy kullanmak istedi. Çünkü “EVET” mührünü nereye vuracaklarını şiir gibi ezberlemişlerdi. Sandığa giden Hakkari sakinleri bir düğüne veya eğlenceye gider gibi ailece sevinçli oy kullandılar.

Hiçbir olay ve tatsızlık çıkmadı. Uzun uzun kuyruklarda fazla oluşmadı. Oy kullanma işlemini bitiren ve okul kapısında gördüğüm her vatandaş parmaklarıyla 3 zafer işareti yaptılar. Kılıçdaroğlu’nu Hakkari meydanlarında 10 bin kişi izledi bin oy geldi. Tabelası bile olmayan MHP 1300’ye yakın oy aldı. Saadet Partisi tüm Türkiyede olduğu gibi ilimizde de hüsrana uğradı.

Pazar günü oy işlemi devam ederken sokakta vatandaşlarla sohbetimi sürdürdüm. Az da olsa birçoğunda endişe vardı. Yani 2-1 olabileceği korkusu… Aslında Ak Parti 7 bin oy daha alabilseydi sonuç yine 2-1 olurdu. 1954 yılında CHP de siyasete başlayan Zeydan ailesi belediye ve meclis’te hep yer aldılar. Büyük Çiftlik Belediyesi’ni hesaba katmazsak ilk kez siyasette tatile girdiler. Hakkari’deki başarının Demirtaş ile ilgisi varmıdır sorusuna “hayır” diyebilirim. Bu birlik, beraberlik ve ittifak aslında hükümete tepkidir. Bölgede yaşanan olumsuzluklara yanıttır. Adil Kurt Hakkari’li olabilir. Ama Hakkari onu ilk kez tanıdı ve gördü.

BDP, iller arası dengesizliği ve farklılığı ortadan kaldırmayı başarmıştır. Hakkari’li Mersin’de, Van’lı Diyarbakır’da aday gösterilebiliyor. Elbette Demirtaş’ın Hakkari adayı olması şık oldu. Fakat kim aday olsaydı aynı başarı devam ederdi. Ak Parti Türkiye ortalamasında müthiş başarı elde etse de “Hakkari rahatsızlığı” devam ediyor.

Aylar önce hatırlarsanız köşemde “12 haziran gecesi sokak şenliği olacak” diye yazmıştım. Sandıkların henüz resmi sonuçları açıklamayı bile beklemeyen Hakkari sokaklara döküldü. Böyle sevinç ve eğlence görülmedi. Havai fişek ceplerde çakmak misali çıkartılıp havaya fırlatıldı. Şarkılar, türküler,halaylar, çığlıklar birbirine karıştı. Yıkık ve dökük caddelerimize rağmen araçlar “zafer konvoylarını” oluşturdu. Hayırlara vesile olmasını diliyorum….

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.