22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

İLK KÜRTÇE ÜNİVERSİTE BAŞVURU HAZIRLIĞI

İlk Kürtçe üniversite başvuru hazırlığı

Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesini kurmak için yola çıkan Mezopotamya Vakfı, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvurmaya hazırlanıyor.

01 Kasım 2013 Cuma 14:50

 

Kürt diline katkıda bulunacak ve anadilde eğitim verilecek bir üniversite kurulması hazırlıklarını sürdüren  Mezopotamya Vakfı Genel Sekreteri Mahmut Tuğrul, vakıf olarak Türkiye'nin ilk Kürtçe eğitim verecek üniversitesini Amed'de kurmak için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

YÖK'e başvururken stratejik bir plan ve fizibilite raporuna ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Tuğrul, bu kapsamda bir dizi çalıştay serisi planladıklarını belirtti.

Tuğrul, 3 Kasım'da bu çalıştaylara profesyonel bir ekiple başlayacaklarını kaydederek, "Profesyonel ekipte Türkiye'deki farklı kesimlerden akademisyenler yer alacak. Daha önce Türkiye'de aralarında rektörlük yapanların da yer aldığı 15'i aşkın profesör, 10'ün üzerinde doçent ve iş dünyası temsilcilerinin katılacağı grupla taslak üzerinde çalışacağız.

Buradan çıkan karar doğrultusunda 17 Kasım'da sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bu taslak üzerinde çalışacağız. 24 Kasım'da ise uzman 20 kişilik bir ekiple taslağa son halini vereceğiz. YÖK'e başvuru hazırlıkları kapsamında 'mali', 'dış ilişkiler' ile 'eğitim ve araştırma' başlıklarında 3 komisyon oluşturduk. Bu süreçte kurulacak üniversite için hem gerekli mali altyapıyı hem de öğretim üyesi kadrosunu oluşturmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

YÖK'e üniversite başvurularının onaylanması halinde 2015-16 eğitim-öğretim yılında en az bir fakülte ile eğitime başlamayı planladıklarını kaydeden Tuğrul, "Kürtçe eğitimin ilk ve ortaöğretimde uygulanması halinde yetişmiş öğretmen kadrosuna ihtiyaç olacaktır. Bu nedenle Kürtçe eğitim ordusunu yetiştirmek önceliğimiz olacak" dedi.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.