İSMET ÖLMEZ
Hakan Taş/Yazdı “Hakkari’den Çin’e uzanan emeğin adıdır Meskan Madencilik”
17 Haziran 2014 Salı 10:55
Hakkâri gizli bir cennettir. Maden, mermer, tarım, turizm, et ürünleri gibi birçok alanda istenilse marka haline gelebiliriz. Öylesine çaresiz bir konuma sokmuşuz ki kendimizi yumurtayı bile dışarıdan temin edebilen tek yerleşim birimiyiz.
Katıldığım birçok toplantı ve konferanslarda "Gelişim ve Türkiye" konulu oluşumlarda ve sohbetlerde Meskan Madencilik ve İsmet Ölmez ismi ön plana çıktı. İran'dan taaa Çin'e kadar Hakkâri’den dünyaya yayılan bir markadan bahis edildi.
Doğrusu gurur duydum, çok sevindim. Dünyaya yayılan bu maden ve tesisi hiç görmedim, İsmet Ölmez ile de sadece birkaç kez karşılaşmış ve kısa selamlaşmışızdır. Çukurca'ya giderken yol üstü inşa edilen tesis dikkat çeker ama içinde olanları tahmin bile edemeyiz. Hafta sonu Meskan Madencilik sahibi İsmet Ölmez'i tesislerinde ziyaret ettim ve çalışmaları hakkında bilgi aldım.
Beş yıldır faaliyet gösteren maden ocağında çinko, kurşun, bakır ve demir madeni çıkartılıyor. 2007 yılında kurulan şirketin ikinci şubesi de Diyarbakır’da kuruldu. Hakkâri’nin tek fabrikası konumunda olan Meskan madende şuan 150 kişi çalışıyor. Bu çalışanlar arasında İranlılar da var. İşadamı İsmet Ölmez, çalışan sayısının 200 kişiyi bulacağını belirtiyor.
Çinko maden tesisi bazen 24 saat aralıksız çalışıyor. Ama çalışanlar son derece memnun. Çünkü orada harcanan bir emek var ve o emeğinin karşılığını alabiliyorlar. Patron İsmet Ölmez ile çalışmanın bir zevk ve şans olduğunu belirtiyorlar. Maden Mühendisliğinde okuyan yüzlerce gencimiz de burada stajlarını tamamlıyorlar.
İşadamı İsmet Ölmez, bu hizmeti sunarken birçok sıkıntılarla karşılaştığını da itiraf ediyor. Ve bu sıkıntılardan dolayı tesisi geç kurduklarını söylüyor. Meskan madencilikte 30 tır çalışıyor. Ham üretim 150 bin ton, açık alan 9 bin metrekare, kapalı alan 3500 metrekare, üretim kapasitesi toplam 108 bin ton konsantre. Kurşun konsantresi yıllık 13.500 ton, çinko yarım konsantre 94.500 ton, mevcut yatırım miktarı 6.5 milyon dolardır.
Flotasyon ile maden cevheri zenginleştirme fabrikası yatırımı 2012 yılı mart ayında başlamış olup bu tarihten itibaren yatırım teşviki kapsamında çalışılarak makine ve teçhizat kurulumu yapıldı ve 2013 yılında deneme üretime başlamıştır. Çukurca yolu Olgunlar köyünde faaliyet gösteren fabrikada kurulu güç 2,5 mega wattır.
İran ve Çin, Hakkâri madeni ile yani İsmet Ölmez ile çalışmaktan son derece memnun. İşsizliğin hat safhada olduğu ilimizde tek fabrika olarak gördüğümüz Meskan Madenin 200 kişiye iş imkanı sağlaması, bir dünya markası haline gelmesi takdire şayan bir gerçektir. “Made İn Hakkari” dedirten bu kaliteye halkımızın ve hükümetin de sahip çıkması lazım. İsmet Ölmez aynı zamanda fakir-fukara babası olarak da biliniyor ve yüzlerce gencimize burs desteğini de esirgemiyor.
Başarılı bir işadamının arkasında başarılı bir oğlu olursa bize de maşallah demek düşer. İsmet Ölmez’in oğlu Azad Ölmez Londra’da eğitimini gördü ve Uluslararası Ticaret mezunudur. O şimdi Meskan’da bilgisini emeğe karıştırarak ter döküyor… İsmet Ölmez’i, Hakkari’yi farklı yönüyle dünyaya tanıttığı için, başarısı ve emeğinden dolayı tebrik ediyorum.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV