İŞTE 50 YIL ÖNCEKİ HAKKARİ GELENEĞİ
Hakkari`de İhsan Çiftçi ile Medine Temel çifti 50 yılık geleneği yaşatarak dünya evine girdi.
07 Haziran 2010 Pazartesi 12:09
- HAKKARİ ESKİ GELENEKLERE DÖNÜŞ
- SANATÇININ DÜĞÜNÜNDE 50 YILLIK GELENEK YAŞATILMAYA ÇALIŞILDI
- DAMAT ŞALIŞEPİK, GELİN HİZAK GİYDİ
- DAVETLİLER 1 KİLOMETRE UZAKTAKİ GELİN EVİNE YÜRÜYEREK GİTTİ
HAKKARİ (İHA) - Hakkari`nin ses sanatçısı Kemal Çiftçi, müzik gurubunda piyanist olan kardeşi İhsan Çiftçi için Gazi Mahallesi Duranlar mevkiinde yörenin örf ve adetlerini yaşatarak 3 gün 3 gece devam eden görkemli bir düğün töreni yaptı. Yaklaşık 5 bin davetlinin katıldığı düğünde, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Hakkari`nin 50 yıllık gelenek ve göreneği yaşatıldı. Düğüne katılan Hakkari Valisi Muammer Türker ise, damada bir altın hediye ederek, bir süre davetlilerle sohbet etti. Davetliler canlı müzik yerine sözlü yöresel şarkılar eşliğinde halay çekmeyi tercih ettiler. Düğün törenine katılan BDP İl Başkanı M. Sıddık Güzel ve beraberindeki partililerde haley çektiler. Damat takım elbise yerine yöresel `Şalşepik` giyerken, gelini almaya giden bazı kadınlar ise yöresel `Hizak` giysisi giydi. Damat evinden 1 kilometre uzaklıkta bulunan gelinin evine yöresel şarkılar eşliğinde giden davetliler, burada alkışlarla karşılandı. Şalşepik giyen sağdıç Kemal Çiftçi ve beraberindeki bayanlar, yüzü kapalı gelini 3 defa yere oturtup kaldırdıktan sonra baba evinden alarak yola koyuldular. Yöresel şarkılar eşliğinde koca evine getirilen gelin, düğün alanından 200 metre yakınında şalşepik giymiş damat tarafından karşılandı. Burada gelin ve damat alkışlar eşliğinde düğün alanına götürüldü. Binlerce davetliye ise pilav ve ayran yemeği Doğaba ikram edildi.
Damat İhsan Çiftçi, amaçlarının eskiyi yaşatmak, yörenin kültürünü gündeme taşımak olduğunu anlattı. Çiftçi, "Günümüzde sadece damatlık ve gelinlik olayı var. Geleneğimizin daha ölmediğini, var olduğunu gençlere hatırlatmak istedik" dedi.
Perihan Can isimli bir genç kız ise, bu şekilde evlenmeyi hayal ettiklerini belirterek, geleneği çok beğendiklerini ve kendi kültürlerini yeniden yaşattıklarını söyledi. Herkesin böyle giyinmesi gerektiğini belirten Can, eskiden araç olmadığı için gelinlerin hep yürümek zorunda kaldığını, yılların kültürünü yeniden hatırlanmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.
Sağdıç Kemal Çiftçi ise, yaya olarak gelin almaya gitmenin çok yorucu, ancak güzel olduğunu belirtti. Çiftçi, "Geleneklerimizi yaşatmak bizi mutlu ediyor. Gelin ve damadın isteği üzerine geleneğimizi yeniden yaşatıyoruz. Hakkari de yıllar önce de geleneklerimiz böyle olduğu için düğünler de böyle yapılıyordu. Ölmüş olan geleneklerimizi tekrar diriltmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Düğün törenine katılan bazı sivil polisler ise davetlilerle kol kola girerek halay çektiler
TEŞEKKÜR: Güzel sesiyle düğüne ayrı bir renk katan Umut Temirağa ve ekibi ile Hakkarihabertv.com`a fotoğraf desteğinde bulunan kameraman Emin Kurt`a okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV