27 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C

İŞTE HAVAN MERMİSİNİN DÜŞTÜĞÜ KÖY

İşte havan mermisinin düştüğü köy

Irak sınırında bulunan Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bazı askeri birliklerde Irak sınır bölgelerine attığı havan topu mermisi ilçeye bağlı bir köyün içine isabet etti.

01 Ekim 2011 Cumartesi 15:23

Haber: Senar Yıldız-Askeri birlikler tarafından yapılan havan topu atışları sırasında iki havan topu mermisinin Çukurca ilçesine bağlı Gündeş Köyü Güzeldere mahallesinin içine düşmesi sonucu iki evde hasar meydana gelirken evlerin yanındaki üç tandır evinin duvarları yıkıldığı belirtildi.

guzeldere-koyu-1.jpg

Edinilen bilgiye göre, Çukurca'nın Üzümlü Jandarma Karakolunda dün gece saat 01.00 da sınır bölgelerindeki PKK'lıların geçiş güzergahlarına atılan havan toplarından ikisi sınırın sıfır noktasındaki Gündeş Köyü Güzeldere mahallesinin içine düştü. 40 hane ve 500 nüfusun yaşadığı Mahalledeki Şükrü ve Emin Ölmez isimli vatandaşların evlerinin önüne düşen iki adet havan topu mermisi evlerin camların kırılması ve evdeki duvarlara isabet etti. Şans eseri ölen yada yaralananın olmadığı olayda bayanların ekmek pişirdiği 3 adet tandır evinin duvarları yıkıldı. Topların zarar verdiği köye giderek vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan BDP Hakkari il Başkanı Orhan Koparan ve Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, hasar gören evlerde incelemelerde bulunup olayla ilgili vatandaşlardan bilgi aldı.
 

guzeldere-koyu-2.jpg 
 ANNE SON ANDA BEBEĞİNİ KURTARDI
 Top atışlarını yapıldığı sırada 3 ay önce dünyaya gelen Barzan isimli bebeğini emziren anne, camların kırılmasıyla birlikte son anda bebeğini kucağını alıp salona kaçtığını söyledi. Aynı odana bulanan Çukurca Köprülü Yibo 8. sınıf öğrencisi kızı Rojbin Ölmez ise, annesiyle birlikte bir anda ölümden döndüklerini söyledi. Ölmez, dün gece evlerinin önüne düşen havan topu mermilerinden dolayı evlerinin hasar gördüğünü, kendilerinin de ölümden döndüğünü söyledi.

guzeldere-koyu-3.jpg

Ölmez;”Biz burada sayın Başbakana sesleniyoruz. Lütfen buna bir çare bulun. Bizi direk hedef gösteriyorlar. Bizim ne suçumuz var. Ben bir öğrenciyim. Artık top ve silah sesleriyle yatıp kalkmak istemiyoruz. Psikolojimiz bozuldu" dedi. Duruma tepki gösteren bazı köylüler ise, atılan 10 adet havan topundan 2'nin köyün içine düştüğüne, geriye kalanların ise köy yakınana isabet ettiğini ileri sürdüler. Köylüler,"Bu havan topları askerler tarafından koordinatlar verilerek atılmış. Top atışlarının yapıldığı sırada 2 adet askerlerin zırhlı araçları ad köyün yakınında bekliyordu. Top atışı sırasında araçlar kaçtı. Bu toplar askerler tarafından atıldı. Burası bir köy burada PKK kampı yok. Sayın Başbakan ve AKP'nin bir politikasıdır. Köyümüze düşen toplar iki ev ve 3 tandır evine büyük hasar meydana getirmiş. Bu evlerde 40'a yakın insan kalıyordu. Allah etmesin evlerin içine düşseydi bunun sorumlusu kim olurdu. Devlet bu konuya derhal et atmalı" şeklinde konuştular.

Gündeş Köyü Muhtarı Kemal Ölmez, olay sırasında Gündeş köyündeki Piyade Jandarma Bölük Komutanının aradığını belirterek," Ben Bölüm komutanıyla görüştüm kendisi topların Üzümlü Jandarma Karakolundan atılmış olabileceğini söyledi. Bu konuda bir yanlışlık ta olabileceğini ve destek konusunda ne gerekiyorsa yapabileceğini bana bizzat söyledi.

guzeldere-koyu-4.jpg
 
 BURASI PKK KAMPI DEĞİL Kİ, BİR KÖY'
 Köyde incelemelerde bulunan Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar Kürtçe yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğa’nın yürüttüğü politikayı eleştirdi. Kanar,"Kürtler ne zaman barış için bir adım atsa AKP hükümeti Kürt halkı üzerinde baskı ve şiddet politikaları uyguluyor. Burası bir köydür. PKK kampı değil ki? Burada sivil insanlar yaşıyor. Atılan bu toplar onların içine düşseydi e az 20 sivil insan ölecekti. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu konunun üzerinde duracağız. Bu Başbakanın bir kirli politikasıdır. Buraya bir heyet gelmesi gerekir. İnsan Hakları heyeti de gelmesi gerekir. Ben üç kez Çukurca Kaymakamını aradım telefonlarıma cevap verdi. Kaymakamın bizden önce buraya hasar tespiti için inceleye heyetini göndermesi gerekirdi" dedi

guzeldere-koyu-5.jpg
 
BDP Hakkari il Başkanı Orhan koparan ise,"Son iki aydır bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı burada siyasal ve askeri operasyonlarına ne yazık ki köy operasyonları da eklendi. Dün gece saat 01.00 da bu köyümüze top mermileri düştü. Allahtan burada can kaybı yok. Türkiye’de artık Kürtlerin hakkının tanınması gerekir" şeklinde konuştu.

guzeldere-koyu-6.jpg

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.