23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

KADINLAR GÜNÜNE ENGELLİ KADIN KURULU ELİ UZANDI

Kadınlar gününe engelli kadın kurulu eli uzandı

Aysel Oturak/Yazdı: Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

10 Mart 2015 Salı 10:17

İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

Tarihçe: 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can vermiş. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katılmıştır.

aysel-oturak-m.jpg

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Birçok kurum ve kuruluşlar STK’lar Dünya Emekçiler Kadınlar gününü kamuoyu ile birlikte kutlarken, TSD Genel Merkez Engelli Kadın Kurul’u engelli kadınların ve engellilerin adına birçok önemli konuya değinerek önemli mesajlar vermeye çalışıyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde TSD Genel Merkez Engelli Kadın Kurulu ve İstanbul Üniversitesi “İÜ” Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ortaklaşa düzenlenen “Engelli Kadın Zirvesine” Katılım gösteren tüm konuklarımıza katılımcılarımıza ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.

aysel-oturak-1.jpg

İ.Ü. ENUYGAR Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, konuşmacıların sıra almasıyla devam etti. Engelli Kadının Örgütlenmesi ve Kadın Hareketleriyle Mücadelesinin Engelli Kadınların Sorunlarını Dile getirmek İçin Birlikteyiz. TSD. Genel Merkez Engelli Kadın Kurulu Başkanı Pervin Giyik. Kendilerine yönelik ön yargılar, eleştiriler ve engellerin yanı sıra kadın olmanın ve kadınlara bakışın getirdiği olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

 Ülkemizde zaten önlenemeyen kadın sorunları arasına da unutulup kalmış olan, yaşam düzeylerinde bir türlü iyileştirme sağlanamayan kıyıda, kenarda unutulmuş olan engelli kadınlarımıza ses olmak için verdiğimiz mücadeleye ortaklar, gönüldaşlar, sosyal sorumluluk projelerimizde katılımcılar istiyoruz ve bilinçlendirip farkındalık yaratmak adına beraber ses ortakları olmasını istiyoruz, dedi.

İkram arasının ardından söz alan TSD Genel Merkez Hukuk Sorumlusu Av. Turan Hançerli, 2022 sayılı Evde Bakım Aylığı Yasa Değişikliği Mücadelesi ve Süreçlerini anlattı.

aysel-oturak-2.jpg

Engelli bireyleri yok sayan yasayı anlattı, 2022 maaşı için evde kişi başına düşen gelirin 250 Tl. yi aşmaması halinde bu maaşı alabileceğini. Gerek 2022 gerek evde bakım aylığının bağlanmasında ailenin akrabaların maddi durumunu’nda araştırıldığını, oysa bir engellinin de kendi ihtiyaçlarının da olduğunu, akrabaların engelliye hiçbir katkı ve yardımının olmadığını anlatırken,

bir engelli ailesinin 250 tl ye önce barınacak yerini sonra faturalarını, ardından yemek içmek ihtiyaçlarını, giyim kuşam derdini ve sağlık giderlerini engeline uygun aparatlarını almasını 250 Tl. ye yapabilir diyen yasanın engellinin ve ailesinin yok saydığını ifade etti.

Engelli Kadın Kurul’unun ve İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin etkinliği, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Engelli Korosu’nun güzel müzikleri eşliğinde sona erdi.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.