22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C

KAYMA SARAYI ACİL KORUMA BEKLİYOR

Kayma sarayı acil koruma bekliyor

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi'nde bulunan Nehri köyündeki kayma sayarı acil koruma bekliyor.

03 Ekim 2011 Pazartesi 12:34

Haber: Ahmet Kavak- Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar (Nehri) köyünde 1870 yılında Seyyid Abdullah Hazretleri tarafından yaptırılan tarihi Kayme Sarayı'nda kazı ve temizlik çalışmaları tamamlanırken, uzmanlar ortaya çıkarılan duvarların kış mevsiminde tahrip olmaması için acil olarak güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

semdinli-kayma-sarayi-1.jpg

Hakkari Valiliği ve Van Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar sonucu üç bölmeli saray, odalarında birikmiş toprak ve taş parçalarının çıkarılmasının ardından bambaşka bir görünüme kavuşmuştu. Çalışmaları yürüten Van Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Kayme Sarayı'nda hedeflenen birinci etap çalışmaların tamamlandığını belirtti. Yapının etrafını ve içerisini ağaçların kapladığını söyleyen Top, "Bina içinde koca koca
ceviz ağaçları vardı. İçerisi ve dışarısı tamamen temizlendi.

Yapı tamamıyla ortaya çıkarıldı. Biz kazı çalışmalarına başlamadan önce bakanlık oranın rolöve ve restorasyon projeleri için ödenek göndermişti. İhale edildi, onlar da kazı çalışmalarını beklediler. Şimdi onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi.

semdinli-kayma-sarayi-2.jpg

"SARAY TURİZM AMAÇLI KULLANILABİLİR"
Bu yıl mevcut yapıda kısmi onarım çalışması yapılmaması halinde desteksiz kalan duvarların yağmur ve karda yıkılabileceğini, bunun da özel harçlarla sağlamlaştırılmasının gerektiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, "Şu aşamada acil yapılması gereken bu. O yapı iki katlı bir yapı. Tekrar bir misafirhane gibi orası kullanılabilir. Oraya gelen yoğun ziyaretçiler var. Orada bir balık çiftliği tesisi var, oraya ilişkilendirilebilir.

Turizm amaçlı kullanılabilir. Hem yapı ayağa kaldırılabilir hem de kullanıma açılır. Dışarıdan bakıldığı zaman yapı görkemli gözüküyor. Ama içerisine girdiğinizde mimari unsurların hiç birisi o mekanlarda yok. Ortada bir hol var. İkiye ayrılmış. Dörderli sekiz oda var. Üst kattaki odalar tamamen yıkılmış. Üst katın iç mekanlarına ilişkin elde bir veri yok. Ama alt kattaki odaların içerisinde mimari anlamda herhangi bir şeye kazı çalışmaları sırasında denk gelmedik. Kayme Sarayı konak türünde bir yapı. O bölgede mimari gelenek olmadığı için burayı o görkeminden dolayı saray
olarak görmüşler" diye konuştu.

7. VANGÖLÜ SEMPOZYUMU'NDA KAYME SARAYI ANLATILACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öngörüsünün sadece bilimsel bir kazı yapmak olmadığını, amacın o yapıyı kurtarabilecek tedbirleri de almak olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, "Prof. Dr. Oktay Belli önderliğinde 7. Vangölü Sempozyumu Bitlis'te yapılacak. Bu sempozyum son yıllarda uluslararası bir boyut kazandı. İran'dan da tarihçiler bu sempozyuma katılıyor. 4 Ekim tarihinde başlayacak ve 4 gün sürecek sempozyumda Kayme Sarayı'nda elde ettiğimiz bulguları bu sempozyumda bilimsel bir bildiri haline getireceğiz ve orada sunacağız" dedi.
 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.