08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

KIŞLADAN KÜRT AÇILIMI

Kışladan Kürt açılımı

KUZEY Irak’a iki yıl önce düzenlenen harekâtın sembol isimlerinden olan ve Genelkurmay’ın eksi 26 derecede yemek ısıtırken çekilmiş fotoğraflarını dağıttığı Mahmut Kışla, şimdi kahramanlıktan ve savaştan uzak bir hayat yaşıyor.

02 Ekim 2010 Cumartesi 12:42

2008’deki Kuzey Irak harekâtının sembolü olan komando Mahmut Kışla şimdi savaştan ve kahramanlıktan çok uzak bir hayat yaşıyor. Kışla, bir yandan askerden sonra başlayan aşırı öfkesiyle baş etmeye, bir yandan sevdiği Kürt kızına ulaşmaya çalışıyor. Kuzey Irak’ta, eksi 26 derecede yemek ısıtırken çekilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından basına dağıtılan fotoğraflarıyla harekâtın sembolü olan Kışla şimdi toplumun içine giremeyen, öfkeli işsiz bir genç. Şubat 2008’de gerçekleşen operasyon sırasında, gazetelerde “Oğlu Mahmut’la kontörü olmadığı için konuşamadığı” şeklinde haberleri çıkan, bu haberler çıkınca “Tüm Türkiye’nin duygulanıp kontör yağdırdığı” anne Ayşe Kışla ise oğlu için “Askerden psikolojik olarak sinirli bir halde geldi, bir etki kaldı” diyor.

Psikolojik problemleri var

Askerliğini Şırnak’ta yapan, sıcak çatışmalara giren, orada arkadaşlarını kaybeden Ordu doğumlu Kışla, eve tezkeresinin yanı sıra, içinde öldürülmüş ve sonra parçalanmış PKK’lıların fotoğraflarının bulunduğu bir CD’yle döndü. Altı ay iş bulamadı, bulduğu işten bir süre sonra çıkartıldı. Şimdi “Devlet neyimize sahip çıkmış ki, elimizden mi tuttu” diyor. Annesi Ayşe Kışla, “Ben çocuklarımı devlete feda ediyorum, devlet de bize yardımcı olsun” diyor. Bir tekstil atölyesinde 400 yüz TL maaşla, sigortasız olarak çalışan 9 çocuk annesi Kışla oğlunun psikolojik problemlerinin çözülmesi için destek olunmasını ve ona iş bulunmasını istiyor.

Apo’nun resmi asılabilir

Mahmut’un askerden sonra yaşadıklarının çarpıcı başka bir boyutu daha var. Mahmut her sabah çalıştığı işyerinin önünden geçen bir kızdan hoşlanmış. “Hiç kimseyi sevmedim ben bu yaşıma kadar, ta ki ona kadar...” dediği bu kızın Vanlı, yani Kürt olduğunu tanıştıktan sonra öğrenmiş. “Onları bize farklı anlatmışlar, bizi onlara farklı anlatmışlar” diyen Kışla’nın Kürtlere bakışı bu olaydan sonra değişmiş. “Askere gitmeden önce ‘En iyi Kürt ölü Kürt’tür diyordum. Şimdi başka... Kürtlere haklarını verelim tabi, niye vermeyelim” diyor. Evinin girişinde büyük bir Türk bayrağı asılı olan Kışla, Kürtler için “Adam evine koskoca Apo’nun resmini aşmış, saygı duymak lazım. ‘Onu niye astın?’ diyemem ki. Belki gurur duyuyor, belki seviyor” diyor. Kışla, yaklaşık 10 ay önce başlayan ilişkisinin, kızın ailesinin kendisinin Laz olması nedeniyle yaptığı baskı sonucu bittiğini söylüyor.

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.