KÖY TAZMİNATI PROTESTOSU
Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Gürkavak köyü sakinleri haksız yere köy tazminatından mahrum bırakılarak haksızlık yapıldığını söylüyor.
27 Temmuz 2014 Pazar 04:08
1994 yılında bölgede yaşanan olaylar nedeniyle Yüksekova’ya Gürkavak (Şaglord) köyü sakinleri güvenlik nedeniyle köylerini boşaltarak Yüksekova taşınmak zorunda kaldı.
Köylüler, boşaltılan ve daha sonra yıkıp yakılan Gürkavak köyü için 5233 Sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında başvurdukları 250 dosyanın Hakkari’deki komisyon tarafından iptal edildiğini açıkladılar.
İptal gerekçesini dahi öğrenemediklerini söyleyen köylüler, bölgede en çok kendilerinin mağdur olduklarını belirterek, haksızlığın giderilmesi için yetkililerden yardım istediklerini ifade ettiler.
‘250 DOSYAMIZ HANGİ GEREKÇEYLE İPTAL EDİLDİĞİNİ MERAK EDİYORUZ’
Köy sakinlerinden Fehim Selen, biz 1994 yılında köylerimizi boşaltmak zorunda kaldık. Yüksekova’ya göç ettik. Zor şartlar altında yaşamaya mahkum edildik. Şehir hayatına alışmak zor olsa da her türlü işçiliği yaparak geçimimizi sağlamaya çalıştık. Daha sonra devletin çıkarmış olduğu 5233 sayılı yasa ile zarar ziyanımızın karşılanması için köyde yaşayan halk olarak dosyalarımızı hazırlayıp Hakkari’deki komisyona sunduk. Evlerimizin tamamen yıkıldığını tespit etmelerine rağmen neden iptal edildiğini bizde bilmiyoruz. Biz konuyu bir hafta önce Hakkari valisine bildirdik, Vali konuyla ilgileneceğini söyledi. Bizim yetkilerden tek isteğimiz bize haksızlık yapılmış ve bu haksızlığın giderilmesini istiyoruz’ şeklinde konuştu.
’20 YILDIR NE ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞADIĞIMIZI ANCAK BİZ BİLİRİZ’
Diğer bir köy sakini Osman Baştimur’da, kimseden şikayetçi olmadıklarını belirterek, sadece bu köy sakinlerine çok büyük haksızlık yapılmış, bu haksızlığın giderilmesi için yetkilerin sesimize kulak vermelerini istiyoruz. 20 yıldır yani köyümüzü boşaldıktan sonra ne zor şartlar altında yaşadığımızı biz biliyoruz. Ortada bir haksızlık var’ dedi.
‘VALİ’DEN TARAFSIZ BİR KOMİSYON TALEP EDİYORUZ’
Fikri Gündüz’de, 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltılan ve zarar ziyanların karşılanması için Hakkari Valiliğine zarar ziyanların karşılanması komisyonuna 250 aile başvurduk. 250 ailenin dosyası komisyon tarafından red edilmiş. Bu red edilen dosyalar hangi gerekçe ile red edilmiş. 2013 yılında kadastro ekibi geldi. Bütün köyü mera olarak göstermiş. Yalnız köyün 4 mezrası mevcuttur. Bu daha önce oturduğumuz köyün hangi nedenle mera gösterildiğini öğrenmek istiyoruz. Biz 3 köyün sahibiyiz bu 3 köyde komisyon tarafından mera olarak gösterilmiş. Oysa harabe olan köylerimiz göz önündedir. Herkes bu köyde eşittir. Biz tarafsız bir komisyon talep ediyoruz’ dedi.
‘ADALETSİZLİĞE KARŞI ÇADIR EYLEMİ BAŞLATTIK’
Tayyip Kalkan da, Yaklaşık 200 yıldır atalarımız her şeye rağmen bu köyde yaşam mücadelesini vermiş. Taki 1994 yılında güvenlik gerekçesiyle köyümüzü boşaltılana kadar. 2013 yılında komisyon geldi. Gelen komisyonun adaletsizlik yaptığını düşünüyoruz. Bu adaletsizliğe karşı bizde çadır eylemine başladık. Bayramı bütün köy sakinleri olarak çadırda geçireceğiz. Sesimiz yetkililer tarafından duyulana kadar’ dedi.
‘KÖYÜMÜZÜN İSMİ KÖYLÜDEN HABERSİZ DEĞİŞTİRİLMİŞ’
Ayrıca köylerinin adının kendilerinden habersiz değiştirildiğini belirten diğer bir köy sakini, Celalettin Gülçiçek de, eskiden beri bu köy Gürkavak olarak biliniyor. Yalnız bu köyün ismi nasıl oldu bilmiyoruz. Berê Kelê olarak değiştirilmiş. Bu Berê Kelê ismi Gürkavak ile Bostancı köyü arasındaki büyük bir kayalıktır. Başvurumuzu da Gürkavak ismi üzerine yaptık. Şimdi köyün ismi köylülerden habersiz Berê Kelê olmuş’ şeklinde konuştu.
‘YETKİLİLERE SESLENİYORUM. SESİMİZE KULAK VERİN’
95 yaşındaki yaşlı nene Halime Barut’da, adeta olanlara isyan etti. Harabe olan evleri göstererek, 1994 yılına kadar içinde yaşadığımız köyümüzü görüyorsunuz. Şimdi bu köyün tazminatları red edilmiş. Bunu yapan Allah’tan korksun. Büyük bir haksızlık. Ne olur yetkililere sesleniyorum. Sesimize kulak verin’ dedi.
‘3 KATLI EVİMİZ TESPİT KOMİSYONU TARAFINDA GÖRÜLMEMİŞ’
Raif Yetişmiş adlı köylü, 100 yıl önce babası tarafından yapılmış 3 katlı harabeye dönmüş evi göstererek, şimdi bu ev köyün ortak malı olarak gösterilmiş. 3 katlı 15 odadan oluşan evimiz, şu anda harabe şeklinde. Ve bu evimiz komisyon tarafından yok olarak gösterilmiş. Ortada olan bir evin nasıl yok olduğunu merak ediyoruz.
Komisyonun bu nasıl yok saydığını da bilmiyorum. Vali’den tek ricamız bu mağduriyetimizin giderilmesini ve bu red edilen dosyaların tekrar kabul edilmesini istiyoruz’ dedi. Köylüler Gürkavak köyü içinde kurulan çadırda eylem yapacaklarını belirterek, bu eylemin ses getirene kadar devam edeceğini belirtti. Haber: Cahit Yiğit/Yüksekovagüncel
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV