MEME BAŞI AKINTISI SIK BİR DURUM MUDUR?
Meme yakınmalarının yaklaşık % 5’ini oluşturur ve sıklıkla 25-45 yaşlar arasında görülür.
08 Kasım 2014 Cumartesi 14:06
Meme başı akıntısı ayırımında hangi faktörler rol oynar? Akıntının bir memeden ya da her iki memeden olması Kendiliğinden veya uyarımla olması Sürekli ya da aralıklı olması Tek bir kanaldan ya da birçok kanaldan akıntının gelmesi Akıntının kanlı veya kansız olması Meme başı akıntısı ne zaman olağan dışı kabul edilir?
Gebelik, lohusalık dışında olan meme başı akıntıları patolojik kabul edilirler. Galaktore nedir? Her iki memeden, tüm kanallardan sütlü akıntı gelmesine galaktore denir. Galaktore neden olur? Hormonal Uyarılma: memenin elle aşırı uyarılması veya meme başlarının emilme şeklinde uyarılması İlaçlara bağlı: ülser ilaçları, doğum kontrol ilaçları, bazı bulantı ilaçları, morfin ve depresyon ilaçları Galaktorede ne tetkik yapılır?
Serum prolaktin düzeyi bakılır. Gebelik sırasında prolaktin seviyesi yükselerek doğumdan hemen sonra iyice yüksek değere ulaşır. Gebelik ve doğum olmaksızın prolaktin seviyesindeki artış durumunda beyin (hipofiz) tümörü araştırılmalıdır. İltihaplı akıntı neden olur? Sıklıkla çocuk emzirme döneminde görülmekle beraber menapoz dönemindeki kadınlarda da görülebilir.
Apse varlığında cerrahi olarak boşaltma gereklidir. Ayrıca bazı ender kanser türleri iltihabi (enflamatuvar) meme kanseri için dikkatli olmak gerekmektedir. Kanlı meme başı akıntısı neden olur? % 50 oranında meme kanalları içinde iyi huylu urlar (intraduktal papillom), % 30-35 oranında basit sıvı dolu kesecikler (fibrokistik değişiklikler), %15 oranında kanser ve % 5 oranında ise meme kanallarında genişleme (duktal ektazi) saptanmıştır. Genellikle 20-40 yaşlarında görülürler.
Kanlı meme başı akıntısı durumunda tanı için ne yapılır? Muayene ile akıntının geldiği meme kanalı saptanmaya çalışılır. Meme ultrasonu Mamografi Meme kanallarına ilaç vererek yapılan röntgen (galaktografi, duktografi) Sıvıdan patolojik tahlil yapılabilir (sitolojik analiz) Meme kanalından parça alınarak patolojik tahlil yapılabilir. basından
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV