MÜDÜR GÜR: 'MESLEK LİSELİLER DAHA KOLAY İŞ BULUYOR'
Hakkari İl Milli Eğitim İl Müdürü Bilal Gür, Meslek liselilerin işe daha kolay girmeleri ve belli bir ücret almakla alakalı çokça sorular gelmesi üzerine bir açıklama yaptı.'Meslek Liseliler Daha Kolay İş Buluyor' dedi.
27 Ocak 2022 Perşembe 13:34
Mesleki Eğitim Merkezlerine kimler, nasıl başvurabilir? Başvuru süreci ve aşamalar nelerdir? Konuyla ilgili bir Açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Milli Eğitim Bakanlığı'mız, bir taraftan mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması için çok sayıda iyileştirmeyi yaparken, diğer taraftan da alanda istihdamı artırmak için mesleki eğitim verdiği tüm alanlarda sektörlerle çok güçlü iş birlikleri tesis etmiş durumda dedi.
Müdür Gür," Aslında, mesleki eğitim merkezlerimiz, vatandaşlarımıza büyük avantajlar sağlıyor. Bunları sıralarsak:181 farklı alanda mesleki eğitim, ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı, meslek lisesi diploması,
eğitim alanlarında %88 istihdam oranı,9.sınıftan itibaren maaş ve iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta; 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30’u kadar maaş,12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı gibi avantajlarla, ustalık belgesi, kendi iş yerini açma fırsatı ve yüksek istihdam oranı ile merkezlerimiz önemli bir potansiyele sahip.
Mesleki eğitim merkezleri, ortaöğretim kademesinde bulunan bir mesleki eğitim okuludur. Eğitim süresi ise 4 yıldır. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerimiz, haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde “Usta Öğreticilik Belgesine” sahip bir usta bulunması gerekir). Kayıt için yaş sınırı yoktur. Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.
Mesleki eğitim merkezlerine, vatandaşlarımız şöyle başvurabilirler: Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes, kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir. Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir.
Peki mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar nelerdir? En az ortaokul mezunu olan herkes yıl boyunca kayıt yaptırabilir.181 farklı dalda istenilen eğitime başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır.9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30’unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.
Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30’u kadar maaş verilir.Kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir. Bu süreçte asgari ücretin en az %50’si kadar maaş verilir.
Ustalık sınavını geçenler, ustalık belgesi ve diploma alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalar, alacakları iş pedagojisi eğitimi ile ‘Usta Öğretici’ belgesine sahip olurlar. Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası/adresi için:
https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim internet adresi ziyaret edilebilir.
Mezunlarımızın istihdam oranlarının oldukça yüksek (%88) olduğu mesleki eğitim merkezlerinde, öğrencilerimiz yoğun işbaşı eğitimi alıyor.
Böylece ilimizi, dinamik eğitim müfredatı ve eğitim materyalleri ile bizzat çalışarak öğrenen daha dinamik bir insan kaynağına kavuşturmayı hedefliyoruz, "dedi. Hakkarihabertv.com
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV