22 Kasım 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara16°C

MÜDÜR KAYA’DAN 12 HAZİRAN MESAJI

Müdür Kaya’dan 12 Haziran mesajı

Hakkari Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü H. Salih Kaya, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

12 Haziran 2020 Cuma 09:45

Müdür Kaya, Birleşmiş Milletler tarafından dünya gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran 2002 yılından itibaren “Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü” ilan edilmiştir dedi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun arttırılması açısından anlamlı bir gün olduğunu ifade eden Müdür Kaya,” Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 12 Haziran 2002 tarihli 182 sayılı konvansiyonu ile çocuk işçiliğini yasaklamıştır. Uluslararası Çalışma Örgütü,15-24 yaş gurubunu genç işçi kabul ederken 15 yaşın altında aile bütçesine katkıda bulunmak ya da yaşamını kazanmak amacıyla çalışanları “çocuk işçi” veya “çalışan çocuk” olarak adlandırılmaktadır.

-Çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıralamaz

 Ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadele konusunda birtakım yasal düzenlemeler yapılmış ve hayata geçirilmiştir.4857 sayılı İş Kanunu’nun 71. maddesi göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiş 72. Ve 73. maddesinde 14 yaşını doldurmamış işçilerin yer ve su altındaki işlerde çalıştırılmaları ve sanayiye ait işlerde gece çalıştırılmaları yasaklanmıştır. Kanun’un 85.maddesine göre “16 yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ağır ve tehlikeli işlerde çalıştıralamaz”  hükümleri geliştirilmiştir.

 Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimi alarak geleceğe hazırlanması gereken bir dönemde sağlık ve güvenliklerini, sosyal ve fiziksel gelişmelerini olumsuz yönde etkileyen çalışma yaşamında bulunmaları kabul edilebilir bir durum değildir. Günümüzde ne yazık ki milyonlarca çocuk  fiziksel, zihinsel, eğitsel, sosyal,duygusal ve kültürel gelişimlerine zarar veren ve ulusal yasalar ile uluslararası standartlara aykırı koşullarda çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

 22.11.2018 tarihli 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Koordinasyon Kurul toplantısında yetim, öksüz, anası-babası tarafından terk edilen çocukların korunması, haklarının esenliklerinin güvence altına alınması, refahlarının yükseltilmesi, sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarının engellenmesi ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçilmesi,

 eğitim haklarının engellenmesi, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmelerine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerinin önlenmesi için koruma haklarının uygulamaya konulması ,çocuk ve ailelerine yönelik hizmet veren kamu kurumları tarafından koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesi amacıyla Valiliğimizce Genel Emirler Tebliği çıkarılmış ve karara bağlanmıştır.

Bu kararlar, Hakkari ili sınırları içerisinde 18 yaşından küçük her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen  beden, ruh, ahlaki, gelişmeleri ve şahsi güvenlikleri tehlike içerisinde bulunan çocukları ve bu çocukları ihmal ve istismar eden gerçek ve tüzel kişileri kapsamaktadır. Bu kararların uygulanmasının takibi ve gerekli denetimleri İl Müdürlüğümüz ve ilgili diğer kurumlar tarafından yapılamaya devam etmektedir.

Aile ,Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; çocuk işçiliğinin azaltılması ve nihai olarak ortadan kaldırılması konusunda toplumsal farkındalık oluşturulmak amacıyla çalışmalarımızı aralıksız olarak sürdürmekteyiz. Bu amaç doğrultusunda il müdürlüğü olarak 2020 yılı Mayıs ayı itibariyle 1.012 çocuğumuzu ailesi yanında desteklemekteyiz.

Ayrıca il müdürlüğümüze bağlı merkez ve 2 ilçemizde hizmet veren sosyal hizmet veren sosyal hizmetler aracılığıyla çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında uzman personellerimizle oluşan mobil ekipler oluşturulmuştur. Bu mobil ekipler sokak  sokak  dolaşarak çalıştırılan ve dilendirilen çocuklar hakkında gerekli sosyal incelemeler ve değerlendirmeler yapmaktadır.

Bu çocukların ailelerine ve ilçede risk altında bulunan diğer çocukların ailelerine de çocuk işçiliği ve mücadele konusunda farkındalık yapmak ve bilinçlendirmek amacıyla belli aralıklarla seminerler düzenlenmekte, eğitimler verilmektedir.

Bu  amaçla çocuklarımıza sunacağımız koşullar onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır. Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak en temel hedefimizdir.

   Bu vesileyle, çocuklarımızın sağlıklı , sosyal ve ekonomik olarak yetişmesine imkan sağlayacak , çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum.12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün toplumsal bilincin artırılması ve ailelerimizin kendilerine sunduğumuz destekler hakkında bilgi sahibi olması için faydalı olmasını diliyorum. Dünyanın bütün çocuklarını sevgiyle kucaklıyorum” dedi. Hakkarihabertv.com

 

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.