23 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara11°C

NERÇİVAN BARZANİ VAN'DA

Nerçivan Barzani Van'da

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgede önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, “Örülen psikolojik duvarlar yıkılıyor.

15 Mart 2014 Cumartesi 11:56

Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı. Bu sınırlar duvara döndürüldü, düşmanlık tohumları ekildi. Bölge halkı olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız” dedi. 

Sabah saatlerinde Van’a gelen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki valileri, Rescate Otel’de Bakan Davutoğlu başkanlığındaki Türkiye heyetiyle kahvaltıda bir araya geldi. Van Valiliği tarafından heyetlerin onuruna verilen kahvaltıda konuşan Neçirvan Barzani, Van’ın, Kürtlerin tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Barzani, “Van yine kültürel olarak çok önemli bir yere sahip. Bugün de açılımın yürümesi, Kürtlerin tarihinde önemli bir yer edinecektir. Kültürel açıdan çok önemli bir yere sahiptir, Bahçesaray ilçesinde Fakiye Teyran gibi şahsiyetler yetişmiştir” dedi.

Türkiye’de meydana gelen değişikliklerin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Barzani, “Bir süre önce Süleymaniye’yi ziyaret eden Davutoğlu Kürtçe konuştu ve büyük memnuniyet gördü. Son yıllarda Türkiye’de meydana gelen değişikliklere sahip çıkılmalı ve Türkiye, Kürdistan için kalıcı barış olmasını diliyorum. Buradaki varlığımız ekonomik ilişkiler için önemli bir zemin bulsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Barzani’nin Türkçe bildiğini ve tercümanın yanlış çeviri yaptığını dile getirmesi üzeri salonda gülüşmeler yaşandı. Barzani, “Tekrar sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bundan sonra Ankara’da Sayın Başbakanla bir görüşmemiz olacak. İnşallah iki toplum için güzel olur” şeklinde konuştu.

Ardından kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kürtçe ‘hoşgeldiniz’ diyerek konuşmasına başladı. Değerli bir dostunu ağırladığını ifade eden Bakan Davutoğlu, “Bölgemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Üç boyuta dikkatinizi çekmek istiyorum. Örülen psikolojik duvarlar yıkılıyor. Türkiye ile Irak arasında psikolojik duvarlar örülmeye çalışıldı. Bu sınırlar duvara döndürüldü, düşmanlık tohumları ekildi. Bölge halkı olarak bu duvarları yıkmaya kararlıyız” diye konuştu.

Yaklaşık iki hafta önce yaptığı Süleymaniye ziyaretine de değinen Bakan Davutoğlu, “Süleymaniye Forumu’na katıldığımda bizi ne kadar büyük bir muhabbetle karşıladıklarını gördüm ve bu psikolojik duvarın yıkılmasının ne kadar gerekli olduğunu anladım. Orada Kürtçe konuştuğumda bütün dinleyicilerin nasıl ayağa kalktığını gördüm, gözlerim yaşardı. Bu diller kardeştir. İnsanların bir birini selamladıkları, muhabbet ettikleri dillerdir. Bu diller güzel söylendikçe hep saygı ve muhabbet görecektir.

Bu dillerden şiddet, ön yargı çıkarsa, hangi dillerden çıkarsa çıksın yanlıştır, uzak durulmalıdır. Psikolojik duvarları tümüyle yıkmaya kararlıyız. Türkiye’de yıktığımız gibi bölgede de psikolojik duvarları yıkmaya kararlıyız kardeşliğimiz tarihidir ve kıyamete kadar gidecektir” ifadelerini kullandı.

Şeyh Ahmet Barzani’nin Türkiye’ye sığınmasına da değinen Davutoğlu, tekrardan misafirlerine Kürtçe ‘Şeyh Ahmet Barzani’yi misafir eden Van şehrine hoş geldiniz’ diyerek, “Şeyh Ahmet Barzani ülkemize sığınmak zorunda kaldığında, Van halkı onu bağrına bastı. Irak’taki kardeşlerimiz baskı altında kaldıklarında hep buraya gelmişlerdir. Hiç tereddüt etmeden bağrımıza bastık. Bu vesileyle Şeyh Ahmet Barzani’yi rahmetle anıyorum” dedi.

Tercümanın yanlış çeviri yapmasına da değinen Bakan Davutoğlu, “Saraybosna’da binlerce kişiye hitap ettiğimde Türkçe konuştum, tercüme edildi. Ben daha konuşurken hepsi ayağa kalkıp alkışladı. Bunun karşısında tercüman şaşırdı. Çünkü gönülden gönüle konuşanlar için tercümana ihtiyaç yoktur. Çünkü bunlar bizim kelimelerimiz, gönülden gelen kelimelerdir. Bundan sonra inşallah herkes gönül diliyle konuşur. Bundan sonrada bölgenin liderleri olarak gönül diliyle konuşmaya kararlıyız” diye konuştu.

Mesut Barzani ve Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretini de hatırlatan Davutoğlu, “On sene önce olsaydı nasıl karşılanırdı? Ama bir devrim olarak görüldü. Her yerde bu büyük bir adım, büyük bir kardeşlik olarak karşılandı. Bu tarihi beraberliğimiz güçlendirilerek sürdürüldüğünde geleceğimiz parlaktır. Irak ile olan ticaret hacmimiz 12 milyar dolardır. Bunun yüzde 70’i Kuzey Irak’ladı. Almanya’dan sonra ikinci ticaret ortağımız Irak’tır.

Erbil sokaklarında dolaştığınızda her yerde Türkçe ve Kürtçe konuşmalar ve tabelalar var. Irak’ın Türkiye’ye komşu olması bir şanstır, bir nimettir. Erbil, Kerkük, Musul’la ilişkilerimizi geliştirmek de bizim için nimettir” şeklinde konuştu.
Ziyarete sadece Dohuk Valisi’nin rahatsızlığından dolayı katılmadığını da ifade eden Bakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kuzey Irak’tan gelen valilerle bizim Van, Hakkari ve Şırnak valilerimiz var. Bu vilayetler kardeş vilayetlerdir. Bu dağların bir duvar gibi algılanmasından ziyade Ferhat gibi muhabbetle aşılmasını istiyoruz. Habur köprüsünün inşası ve diğer kapılarının açılmasını istiyoruz. Bu geçişlerde en serbest rejimin uygulanmasını istiyoruz. Serbestliğin içerisinde yürümesini istiyoruz.

Dilimiz, kültürümüz, örfümüz kardeştir, siyasetimi de kardeşçe yürütülecektir. Bizim gönlümüz muhabbet doludur. Allah bu muhabbetimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Onlara karşı bizim kardeşliğimizi baki etsin.”Yapılan konuşmaların ardından heyetler basına kapalı olarak görüşmeye başladılar. Haber M. Salih Akkuş (İHA)

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.