OKULLAR AÇILIRKEN…
H. Aziz Hatipoğlu
08 Eylül 2018 Cumartesi 11:40
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlıyor.
Okullar yine cıvıl cıvıl öğrenci sesleri ve ders giriş ve çıkış saatleri için çalınan zillerle (müziklerle) şenlenecek. Bu arada milyona yakın eğitim personelleri eğitimciler yani öğretmenler de en önemli görevleri olan çocuğun eğitimi görevini üstlenmeye devam edecek.
Eylül ayı eğitim öğretim yılının başlangıç ayı olarak bilinir.
Eylül ayının ilk haftasında tüm öğretmenlerin görev başlarında ve seminer yerlerinde bulunmaları zorunludur. İki haftalık seminer sonrası okulların açılmasıyla öğretmenler öğrencileriyle buluşur ve eğitim öğretim yılı resmen başlar.
Hakkâri olarak eğitimde yıllardır hep Türkiye’nin iller sıralamasının en sonlarında yer aldık. Hakkâri eğitimini defaten masaya yatırdık. Üzerinde çok tartışmalar, açık oturumlar, eleştiriler yaptık. Veli olarak, öğretmen olarak, Milli Eğitim teşkilatı olarak, hükümetler olarak bu il niçin hep gerilerde ve neden bir türlü kabuğunu kıramıyor diye eleştiride ve öz eleştiride bulunduk.
Şöyle geri dönüp baktığımızda fazla bir şey kazanmadığımızı, tüm bunların Hakkâri eğitimine önemli bir kazanım sağlamadığını yine gördük ve görüyoruz.
İşte 2017-2018 Üniversite Seçme Sınavında Hakkâri’de Üniversite kazanan öğrenci sayısı ve girdiği okullar. Şöyle elle tutulur bir başarı yok. Suç öğrencilerimizde mi, Velilerimizde mi, Hakkâri Milli Eğitim Müdürlüğünde mi, Okullarda mı, Öğretmenlerde mi yoksa Hükümetlerde mi? Bunlar ayrı ayrı üzerinde tartışılacak ve masaya yatırılacak konulardır.
Ama olan çocuklarımıza, geleceğimize ve Hakkâri’mize oluyor.
Her yıl binlerce öğrenci liselerden mezun oluyor ama üniversitelere giren öğrenci sayısı maalesef yüzlerde kalıyor.
Okulların açıldığı bu ayda bile kadrosu tamam olan okul sayısı bulunmuyor.
Sözleşmeli atanan öğretmen sözleşmede belirtilen süreyi tamamlamadan ya eş veya sağlık sorununu gerekçe göstererek tayin aldırmaya çalışıyor.
Tabi ki tüm bunların Hakkâri eğitimi üzerinde olumsuz etkileri oluyor.
2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı için Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Ankara’da 81 ilden gelen okul ve okul müdür yardımcılarıyla “Eğitim Çalıştayı”nda buluştu. Konusunda uzmanlaşmış, veli ile iletişimi iyi, koltuğundan ziyade öğretmenleriyle diyalog ve iletişim içerisinde, proje üreten, yenilikçi ve koltuğu kariyeri için değil geleceğimiz olan çocukları için bir vasıta kılan ve sayan okul müdürleriyle istişarede bulundu. Bunlarla Türkiye’deki eğitimin nasıl daha ilerilere ve çağdaş ülke seviyelerine ulaşmada eksikliklerimiz ve yapacağı kazanım ve çalışmalar masaya yatırıldı.
Medeniyetin köyden kentte değil kentten köye doğru yaygınlaştığını anlatan Bakan Ziya Selçuk başarılı okul müdürlerine şöyle seslenmişti.
“Herkesin bir takım idari başarıları olabilir ama bunlar bizi ilgilendirmez. O sebeple benim sizlerden istirhamın arkadaşlar, bu meseleyi filozofisinden başlayarak oturtmaya gayret etmeniz ve başarı hikâyeleriniz konusunda bunu nasıl yaygınlaştıracağınız hususunda bize danışmanlık etmeniz, bize yol göstermeniz ve bu konularda Türkiye’yi nasıl ayağa kaldırırız, nasıl şaha kaldırırız konusundaki tecrübelerinizi bizimle paylaşmanız” diye seslenmişti.
Sayın Bakanın tüm bu söylediklerinin ışığında şunu belirtmek istiyorum.
Türkiye eğitiminin yanında eğitimde sınıfta kalan bir Hakkâri için başarılı birkaç okul müdürünü Hakkâri’ye atasa ve Hakkâri’yi de bir üst gruba katılması ve kabuğunu kırması için destek olmasını bekliyoruz.
Hakkâri’den giden okul müdürümüzün Sayın Bakana Hakkâri’deki eğitimin içinde bulunduğu durumu arz ettiğini ve Hakkâri için özel bir sayfa açma teklifini sunduğunu ümit etmekteyiz.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV