ŞAFİİLER İÇİN İSLAM FIKHI-2
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZKur’an’da adı geçen tek ay Ramazan’dır. Bu da Yüce Allah’ın, Ramazan ayına ne kadar önem verdiğini göstermektedir.
10 Temmuz 2013 Çarşamba 15:07
Nasıl ki Yakub’un (a.s) on iki oğlundan Yusuf (a.s) bir yana, diğer onbiri bir yana ise, Ramazan’da diğer onbir aya göre böyledir. Ramazan ayının kıymeti yücedir. Hatta bin aya bedel olan Kadir gecesi de bu ay içerisindedir.
Bakara Suresi 185. Ayet
''Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.''
Şafii mezhebine göre kulağa ilaç veya su veya yağ damlatmak orucu bozar mı?.
Değerli okurlarım kafanız karışmasın diye tekrar belirtiyorum; Gözle görülebilen bir şeyin; açık birer menfez olarak kabul edilen boğaz, kulak, burun, on ve arka yoluyla (Fitil) dahil, iç taraf olarak kabul edilen boğazdan aşağı olan karna, mideye, bağırsaklara veya beyne girmesiyle oruç bozulur..!!! Bunun için banyo olunca kulağın görünen kısımları ıslana bilir bunda bir sakınca yoktur, fakat kulak zarını geçecek su, ilaç, yağ v.b ne olursa olsun beyne girerse orucu bozar…
Şafiilerde Zevk Suyu Akarsa Oruç Bozulur mu? (Erkekte üç çeşit su vardır. Meni, Mezi ve Vedi)
Meni; Beyaz, kalın ve çıkması ile şehvet kırılan sudur. Cinsel ilişki, veya mastürbasyon sonrası gelen sıvıya "meni"denir ki,bu orucu bozar..!
Mezi; Beyazımsı ve ince olup erkek,kadınla oynaşırken çıkan sudur. Hanımıyla oynaşırken veya öpüşürken çıkan sıvıya "mezi" denir ki,bu orucu bozmaz.!!
Vedi;İdrar dan sonra çıkan kalın bir vebildir. İdrardan sonra çıkan kalın sıvıya "vedi" denir ki,buda orucu bozmaz.!!
BAYANLAR İÇİN.!
Özel halleri devam ettiği sürece kadınların oruç tutmaları haramdır. Tutsalar bile oruçları geçerli olmaz. Bugünlerde tutmaları gerekip de bu sebeple tutamadıkları oruçları temizlik dönemine girdikten sonra gününe gün kaza ederler. Ama bugünlerde kılamadıkları namazları daha sonra kaza etmeleri gerekmez.!
DİKKAT EDİN Kadın Erkek; Kaza orucu olan kişi Ramazan ayında kaza orucu falan tutamaz; Farz olan Ramazan orucudur ve bu tutulur. Ramazan bitince kazalar tutulur…
KAZA ORUCU OLANLAR.!
Şafiiler, bir kimse Şer'i bir özür sahibi olmaksızın Ramazan'da oruç tutmamışsa bunu acele olarak kaza etmesi gerektiği düşüncesindedir. Üzerinde Ramazan'a ait kaza borcu bulunan kimsenin nafile oruç tutması (mekruhturrrr)!!.
Fakat bir kimse kazayı yapmadığı halde ikinci Ramazan gelip çatarsa cumhura göre girmiş bulunan Ramazan çıktıktan sonra bu kişiye hem kaza hem de kefaret (fidye) lazım gelir. Buna göre Şafi olanlar Ramazan borçlarını diğer Ramazan girmeden tutmadılarsa hem kaza etmeleri hem de her bir gün için birer oruç fidyesi vermeleri gerekir. her fidye bir fitre kadardır....
Şafii mezhebine göre Orucun farz olmasının şartları dörttür:
1) Müslüman olmak.
2) Baliğ olmak (ergenlik çağına gelmiş olmak).
3) Akıllı olmak.
4) Oruç tutmaya gücünün yetmesi.
Farz oruçlar hangileridir?
CEVAP : Farz olan oruçlar mutlaka tutulması gerekli olan yani meşru bir mazeret olmaksızın terk edilemeyen oruçlardır.
Kendi içinde üç kısma ayrılır:
1-) Zamanın kendisi sebebiyle farz olan oruç; yani Ramazan ayında tutulan oruç farzdır.
2-) Bir sebepten ötürü farz olan oruç.; mesela Kefaret için tutulan oruç.
3-) Kişinin, tutmak için kendini yükümlü kıldığı oruç; mesele Adak orucu.
Demek ki Müslüman olmayana, henüz çocuk olanlara, Aklı olamayan deli olanlara ve oruç tutacak kadar gücü olmayanlara oruç farz değildir…
Şafiilere göre sünnet olan orucu bozmak kaza gerektirmez. Ama kişi tutarsa sevap vardır. Yani sünnet olan orucu bozan kişiye kaza etmek şart değildir...
KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR ?
Şafii’ye göre aşağıda sayılanlar Ramazan orucunu tutmayabilir:
1) Hasta olanlar
2) Orucu tutamayacak durumdaki yaşlılar.
3) Namazını kastedebilecek durumdaki misafir (yolcu) olan yani seferi kimseler.
4) Hamile ve emzikli kadınlar da, kendileri veya çocukları zarar göreceklerinden korkuyorlarsa orucu tutmayabilirler.
Cinsel ilişki sonrası kefaret o günün kazası 1 + 60 gün kefaret orucudur..!
Şafii mezhebinde Ramazanda bilerek cinsel ilişkiye girerek orucu bozan erkeğe kefaret gerekir. Kefarette kişi gücü yetiyorsa bir gün kaza + 60 gün kefaret orucudur. Şayet kişi buna gücü yetmezse 60 fakiri doyuracaktır. Şafiide kadın için kefaret gerekmez. Belirtelim ki şayet erkek oruçlu olduğunu unutarak cinsel ilişkiye girerse bu durumda zaten orucu bozulmadığı gibi kefaret de gerekmez... Devam edecek...
Sûfî Mümîn el Abbasî el Kurdî
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV