ŞAFİLLER İÇİN İSLAM FIKHI-4
Kur'an ve sünnet yolunda, gitmemiz için bizlere ilmiyle yol çizen, mezhebimiz imamı, İmam Şafii hazretlerinden, Allah ebeden ve daimen razı olsun.Rabbim, İmam Şafii hazretlerinin cennet makamını yüceltsin Amin
02 Temmuz 2015 Perşembe 13:13
-İslâm'ın Beş Şartından Biri Olan, Oruç İbadeti, Bu Ay İçindedir.
-Sünnet Namazlarından Olan Teravih Namazı Bu Aya Özgüdür…
ŞAFİİLERDE ORUÇ İÇİN NİYET FARZDIR Delili; Hafsa (r.anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse gündüz olmadan oruç tutmaya kesin karar verip niyet etmezse o kimsenin orucu yoktur.” (Ebû Dâvûd, Savm)
Bazı rivayetler bunun Hz. Ömer'in sözü olduğu söylese de hüküm yine değişmez: Sonuç olarak denilebilir ki: Ramazan’da ve Ramazan’nın kazasında ve adak oruçlarında geceden karar verip niyet etmeyenin orucu yoktur. Yani farz olan oruca niyet de farzdır. Nafile oruç olursa fark etmez sabahladıktan sonra da niyet edebilir. İmam Şâfii, Ahmed bin Hanbel ve İshâk bu görüştedirler…
Soru: BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI ?
EL CEVAP: Şafii mezhebine göre, balgam boğazda ‘Ha’ harfinin çıktığı yeri aşıp ağza kadar çıkmışsa ve bilerek yani isteğe bağlı olarak yutulursa oruç bozulur!!. Ancak gayri ihtiyari olarak yani istemeden yutulmuşsa oruç bozulmaz…
Soru: ABDEST ALIRKEN BOĞAZA SU KAÇSA ORUÇ BOZULUR MU?
EL CEVAP: Şafii mezhebine göre kişi oruçlu olduğunu bildiği halde çokça olmayan miktarda ağzına su almış ve boğazına su kaçmış ise orucu bozulmaz. Fakat mübalağa yapmış ise yani abartmış ise orucu bozulur. Mesela, abdest alırken gargara yapmak ne farz ne de sünnettir. Buna göre kişi oruçlu bildiği halde boğazda gargara yapsa ve boğaza su kaçsa oruç bozulur…
SORU: ORUÇLU KİŞİ MİSVAK KULLANABİLİR Mİ?
El cevap: Şafi mezhebine göre ramazanda öğle vaktine kadar misvak kullanılabilir, diğer vakitlerde kullanılmaz...
"BAZI SÜNNETLERİ ÖĞRENELİM"
Bir tabakta yemek sünnettir. Yedikten sonra tabağı sıyırmak sünnettir. Sofrada yeşillik bulundurmak sünnettir Akşam namazından önce iftar yemeği yemek sünnettır Ekmek kırıntılarını toplayıp yemek sünnettir. Ekmeği yerken yemeğin içinde parçalamak sünnettir. Sirke yemek sünnetti Arpa ekmeği yemek sünnettir. Tahta kaşıkla yemek sünnettir. Ekmeği eliyle parçalamak sünnettir. Yemeği çok sıcak yememek sünnettir… Ve her bir sünnet-i seniyyenin uygulanmasında, 100 şehit sevabı olduğunu biliyor musunuz?...
SAHUR YAPMAK ŞART MI.?
Oruç tutarken sahur yapmak orucun ve Rasulüllahın sünnetlerindendir.Sahura kalkmak ve sahuru son vakte geciktirmek yani imsak vaktinin çıkmasına yakın yemek sünnettir. Bundaki maksat tutulacak oruca daha fazla kuvvet bulmak içindir…
Yatmadan önce yenilip yatılan yemek,gece bir kısmı hazmedileceğinden oruç tutmakta zorluk olabilir.Ayrıca yemek yensin veya yenmesin bir bardak su ilde olsa kalkıp sahur yapmakta fazilet vardır…
Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Siz sahur yapın muhakkak sahurda bereket vardır" buyurmuşlardır…Devam edecek… Sûfî Mümîn Benî Abbasî el Haşimi el Kurdî
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV