24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C

SAĞLIKLI OLALIM DERKEN SAĞLIĞIMIZDAN OLMAYALIM

Doç.Dr. Şükrü Bingöl

14 Nisan 2021 Çarşamba 11:34

Sokağa çıkma yasağı, belirli düzenlemelerin geçerli olduğu bir zamanı belirten bir emirdir. Sokağa çıkma yasakları sıkıyönetimde kullanılan bir denetim unsurudur; ancak savaş, pandemi, afet veya kriz durumunda kamu güvenliği için sokağa çıkma yasakları da uygulanabilir.[

Koronavirüs Pandemisi dünyada hızla yayılmakta ve beraberinde çok sayıda ölümler görülmektedir.

Koronovirüsün yayılımında veya durdurulmasında, ülkelerin reaksiyonları ve sağlık politikaları çok önemli rol oynamaktadır. Birçok ülke belki bu salgının bu kadar hızlı yayılabileceğini ve olumsuz sonuçlarının olabileceğini tahmin etmedi. Zamanla önlemlerin dereceleri arttırıldı ancak hastalık yayılmaya devam etti.

Öte yandan, hastalığın yayılmasını önlemek için alınan önlemlerin insanların günlük yaşamlarını kısıtlamaktadır. Ancak bu önlemlerin tümü, bilim insanlarının pandeminin yayılma eğrisini düzleştirmek için yaptığı önerilerin bir çabasıdır

Günün yorgunluğu ve sonrası yenilen güzel akşam yemeği  veya iftar yemeğinin üstüne biraz keyif yapmak gibisi yok ama eğer yemekten hemen sonra biraz uzanayım, meyve yiyeyim ya da bir bardak çay içeyim diyorsanız, maalesef bunlar düşündüğünüzün aksine sağlığa zararlı alışkanlıklar.

Yemekten hemen sonra uyumak obezite ve reflü gibi hastalıkları beraberinde getirebileceği gibi, yüzmek gibi aktiviteler ise tehlikeli olabilecek kramplara yol açabiliyor. Bunlar uzmanların yemekten sonra yapılmasını kesinlikle önermediği alışkanlıklar.

Bu durumda akşam yemeği veya iftar sonrası insanları evde tutmak obeziteye ve birçok sağlık sorunlarına neden olmaz mı? Yasak saati gündüzden ileri çekilip akşama eklenemezmiydi  ? Ve ya sokağa çıkma yasağının akşam 21.00 de başlaması daha doğru olmazmıydı yemek sonrası hareketsizliği önleme adına.

Sonuç

Tüm dünya, bu salgından tıpkı diğer salgınlarda olduğu gibi, çok önemli dersler çıkaracaktır. Salgınla mücadelede ülkelerin sağlık politikaları ve aldığı izolasyon tedbirleri önemlidir. Ancak bunu uygulayacak olan insanın kendisidir. Hastalığın kendine bulaşmaması için hijyen ve alınan diğer kişisel önlemler önemlidir.

Ancak kişisel önlemler, hastalığın yayılmasını engellemede yeterli olmayacaktır. Herkesin virüsü üzerinde taşıdığını farz ederek başkasına yaymaktan kaçınması, yani bulaştırmamaya yönelik adımlar atması da gerekmektedir.

Sağlıkla kalın….