SEVGİLİ ANNE VE BABALAR
Çocukluk çağında alerji oldukça sık görülen bir hastalık grubunu oluşturmaktadır. Daha çok bahar aylarında görülen bu hastalık grubu deri, göz, burun, akciğerleri ve barsakları tutabilmektedir.
21 Mayıs 2009 Perşembe 11:51
MEVSİMSEL YAYGIN BİR SORUN
Bu kadar geniş bulgu yelpazesine sahip olduğu için hastalığın ağırlığına göre birçok hastalığı taklid edebilmektedir. Bu nedenlidir ki çok sıklıkla bu çocuklarımız teşhis konulamamakta veya yanlış tanılar konulmaktadır.
"ÇOCUKLUK ÇAĞI ALLERJİLERİ"
Alerji vücudumuzun bağışıklık sisteminin çevremizde bulunan ve zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı şekilde ve anormal bir reaksiyon vermesidir. Bu maddelere allerjen denir. Bu aşırı reaksiyonun vücut tarafından niçin verildiği halen tam ve kesin olarak bilinmemektedir.
Her ne kadar alerji denilince akla deride kaşıntı, burun akıntısı ve hapşırma gelse de allerjenin etkilediği organa göre bir çok farklı alerjik hastalık vardır. Bunların başında allerjik bronş astımı, alerjik burun ve göz nezlesi (saman nezlesi, bahar nezlesi ve tibbı adıyla alerjik rinokonjoktivit), besin alerjisi, ilaç alerjisi, deri alerjisi (bebeklik egzeması veya tıbbi adıyla atopik dermatit), hayvan alerjisi, böcek alerjisi ve çalışılan ortamdaki maddelere karşı olan mesleki alerjiler gelmektedir. Buna neden olan çevrede bulunan allerjen genelde ev içi allerjenler ve ev dışı allerjen olarak ikiye ayrılır. Bu ayırımın nedeni allerjen tipine göre alerjik hastalığın tipinin ve bulgularının değişmesidir. Örneğin en sık ev içi allerjen olan, ev tozunda bulunan ve akar denilen böcekciklerdir. Akarlar tüm yıl, dört mevsim boyunca alerjiye neden olurlar. Buna karşın ev dışı allerjenlere en iyi örnek ot, ağaç ve çiçeklerin polenleri olup daha çok bahar mevsimlerinde alerjiye neden olur. Tabiî ki besin, ilaç ve böcek gibi bu sınıflamaya tam girmeyen allerjenlerle de karşılaşma değişik zamanlarda ve ortamlarda olabilir.
Allerjik hastalıklara genetik yatkınlık ta söz konusudur. Örneğin; genel olarak bir toplumdaki alerjik hastalık sıklığı ve riski toplam olarak (alerjik astım, saman nezlesi v.s) ortalama % 20 olarak gözlenirken, alerjik hastalığa sahip olan çocuğun riski % 45 e, eğer hem anne hem de baba alerjik hastalığa sahip iken bu risk % 70 e çıkmaktadır.
"Çocuklarda görülen alerjik hastalıklar başlıca şöyle özetlenebilir"
1. Alerjik bronşiyal astım: Bu gruptaki en önemli hastalıktır. Solunum sıkıntısı ile gitmesi hastalığın bilinen en önemli dramatik yönüdür. Çocukluk çağında en sık kronik solunum yolu hastalığıdır. Çocukların % 1-7 sinde görülür.
2. Alerjik rinit (AR) : Çocukluk çağı alerjik hastalıkları içinde en sık görülenidir. Astım ikinci sıklıktadır. En sık nedeni bahar mevsiminde görülen tipidir. Mevsimsel AR ye neden olan polen alerjisidir. Buna intermittent AR denir. Hastalarda sıklıkla ilkbahar ayında göz ve burunda alerji bulguları görülür. Bunun nedeni bahar ile birlikte açan ot, ağaç vb polenlerinin doğaya yayılmasıdır.
3 .Atopik dermatit (bebeklik egzaması): Çocukluk çağında hayatın en erken döneminde görülen alerjik hastalıklardandır. Normalden daha sık oranda bu çocuklarda bir besin alerjisi de vardır. Bu sıklıkla inek sütü alerjisidir. Ancak tüm hastalarda beklenmez. Deride yüzde, boyunda, kollarda kaşıntılı, kuru lezyonlar tipiktir.
4. Besin (gıda) alerjisi: Çocuk alerjik hastalıklar arasında en erken görülenidir. En sık nedeni inek sütüdür. Ayrıca yumurta, daha sonra ise tahıl, çerez, balık en sık görülen diğer besinlerdir.
5. İlaç alerjileri: Çocuklarda erişkinlere oranla son derece az görülürler. Bunun nedeni çocuk organizmasının denge yanıtlarının daha güçlü olması, alerjenle karşılaşma miktarının azlığı, henüz gelişimini tamamlayamamış bağışıklık sisteminin olmasıdır.
6. Hayvan alerjisi de çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. En sık kedi ile ilişkilidir.
7. Böcek alerjileri arasında çocuklarda en sık görüleni arı ve sivrisinektir.
8. Ürtiker (kurdeşen) sanıldığının aksine pek az oranda çocuklarda alerjiktir.
9. Anafilâksi çocuk da acil sınıfında ve ölüme neden olan bir alerjik hastalıktır. En sık nedeni alerjik ilaç alınması (penisilin gibi), arı veya sinek sokması, alerjik besin alınmasıdır.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV