SHÇEK TASFİYESİNE İZİN VEREMEYECEĞİZ
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Hakkari Şubesi Başkanı Metin Demirer, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tasfiyesine izin veremeyeceklerini belirtti.
05 Ağustos 2011 Cuma 16:30
Şube binasında yazılı bir basın açıklaması yapan Demirer, hükümetin iktidara gelmesiyle hızlanan kamu alanındaki sağlığın piyasalaştırılması ve ticarileştirilmesine “Sosyal Hizmetlerin” talanıyla devam edilmektedir dedi. Türkiye’de yoksullaşma, gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik, sosyal sorunlara bağlı olarak sosyal hizmetlere olan ihtiyacı’nda artmakta olduğunu belirten Demirer, Sosyal hizmet ve yardımların muhatabı olan, yoksullar, işsizler, göç edenler, mülteciler, ihmal ve istismara uğrayanlar, çocuklar, engelliler, kadınlar ve benzeri nüfus gruplarının da Sosyal Hizmetlere ihtiyacının giderek daha çok arttığını söyledi:
Demirer,” Çıkarılan KHK ile Sosyal Hizmetler dağıtılıp parçalı hale getirilirken; sosyal hizmet emekçilerine de iki farklı personel rejimi dayatılarak ayrımcılık üst seviyeye çıkarılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çalışacak personelle, il Özel İdaresine bağlı çalışacak personel arasında maddi ve özlük hakları itibariyle büyük eşitsizlikler yaşanacaktır. Bu anlamda, sosyal hizmetler alanında çalışan personelin, güvenceli/kadrolu ve “eşit işe eşit ücret” esasına uygun çalıştırılması ortadan kalkmaktadır.
Kadrolu personel arasında da merkez- taşra ayrımı yapılmış özlük hakları da farklılaştırılmıştır. İl Özel İdarelerine devredilen personel “esnek istihdam” modeli ile karşı karşıyadır. Bu şekilde yıllardır kadrolu-güvenceli iş için ve taşeronlaşmaya karşı yürüttüğümüz mücadeleler görmezden gelinmiştir. “Adalet” dağıtmak için iktidara geldiğini söyleyen AKP döneminde, ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlar giderek artmıştır. Yıkımın ağır sonuçlarından biri de ülkemizde her gün en az 5 kadının katledildiği gerçeğidir.
Kadını koruyacak tedbirler ve yasal düzenlemelerde zaten birçok eksiklikler varken, var olanlar birer birer tasfiye edilmeye çalışılmaktadır: Kadın sığınma evleri, Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü ilk planda ortadan kaldırılan kuruluşlar arasındadır.
AKP’nin kendisine yük olarak gördüğü hizmetleri İl Özel İdarelerine devretmesiyle birlikte kadınları koruyacak mekanizmalar da yok edilmeye çalışmaktadır. Başta aile içi şiddet olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağduru kadına yönelik politikaların geliştirilmesi, yasal önlemler alınması, koruyu-önleyici Sosyal Hizmetlerin sağlanması konularında öncelikle sorumluluğu olan kamunun tasfiyesi ve kuruluşların kaldırılması derhal durdurulmalıdır.
Mevcut kurum ve kuruluşların eksikliklerinin giderilerek, etkin bir hizmet vermesi sağlanmalı, hizmet için yeterli hale getirilmesine yönelik yatırımlar zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Sendikamız SES yalnızca Sosyal Hizmet Emekçilerinin hakları için değil, sosyal hizmetlere ihtiyacı olanların nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz bir sosyal hizmet hakkı için de mücadele etmektedir. Bu nedenle taleplerimizin içinde buna yönelik olanlar da yer almaktadır:
TALEPLERİMİZ:
SÇEK’in kapatılması durdurulmalıdır.
Kadını ve kadın sorunlarını görmezden gelen, kadından sorumlu bakanlığı kaldırarak yerine “Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” kuran erkek egemen görüşe son verilmeli, bu bakanlık yerine “Kadın Ve Eşitlik Bakanlığı” kurulmalıdır. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığının özerkliği korunmalı, etkin hizmet vermesi sağlanmalıdır. SHÇEK merkez ve taşra teşkilatlarındaki kadrolaşmaya, usulsüz atamalara son verilmeli, yapılmış atamalar iptal edilmelidir.
Herkese ihtiyacı ve talebine göre sürekli, nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz sosyal hizmet, o alanda eğitim görmüş meslek elemanlar eliyle verilmelidir. Sosyal hizmetler “ağır ve tehlikeli işler” kapsamına alınarak, fiili hizmet zammı uygulanmalıdır. Temel ücret asgari 1600 TL olmalıdır. Bu tutar 4 kişilik bir aile için Temmuz 2011 tarihi itibariyle kira, elektrik, su, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç hesaplanmalı, alınan tüm ücretler emekliliğe yansıtılacak şekilde ödenmelidir.
Kadro karşılığı sözleşmeli, 4/B, taşeron, vb. istihdama son verilmeli, bu şekilde çalışanların tamamı kadroya alınmalı, SHÇEK, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile Araştırma Kurumundaki personel açığı kadrolu istihdamla giderilmelidir. Çalışma süreleri günlük 7, haftalık 35 saat, 24 saat nöbetli çalışan kuruluşlarda nöbet sonrası izinler kullandırılmalıdır.
Tüm sosyal hizmet emekçilerinin görev tanımlaması çalışanlarının temsilcileri ile birlikte yapılmalı. Sosyal hizmet kuruluşlarında her bir sosyal hizmet çalışanının bakabildiği sayıda müracaatçı (çocuk, genç, yaşlı, engelli, kadın) belirlenmeli, iş yoğunluğu kadrolu istihdamla giderilmelidir. Çalışanların temsilcileri yönetimde yer almalı ve oy hakkına sahip olmalı, Çalışanlar için verilecek tüm idari ve mali kararlar önceden temsilciler aracılığı ile çalışanların eğilimleri belirlenmeli ve bu eğilim karara yansıtılmalıdır.
Farklı hizmet alanlarını kapsayan kuruluşların (kadın konuk evi, yurtlar, yuvalar, rehabilitasyon merkezleri vs.) özgün sorunlarının çözümü için meslek elemanları ve diğer çalışanların oluşturacağı komisyonlar kurulmalıdır. SHÇEK’e ait sosyal tesislerin açılması ve bu tesislerden çalışanların ücretsiz faydalanması sağlanmalıdır. Sosyal hizmet emekçilerinin çocuklarına yönelik 24 saat hizmet veren ücretsiz kreş sağlanmalıdır.
Grevli -Toplu Sözleşmeli sendikal hak ve özgürlükler önündeki engeller kaldırılmalı, demokratik, iş barışını temel alan çalışma koşulları sağlanmalıdır. Mücadelemiz, Sosyal Hizmeti hak olmaktan çıkaran bu uygulamalara ve hizmetin piyasalaştırılması, ticarileştirilmesi sonucu emekçilerin karşı karşıya kaldığı güvencesiz, esnek ve taşeron çalışmaya son verilmesi içindir. Sonuç alınıncaya kadar bu mücadelenin devam edeceğini tekrar belirtiyor, yetkilileri bu konuda önlem almaya çağırıyoruz"şeklinde konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2012 Hakkari Haber TV