25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara-1°C

SICAK ÇARPMASINDA ETKİLİ YÖNTEM

SICAK ÇARPMASINDA ETKİLİ YÖNTEM

Sıcak çarpmasına karşı en ucuz ve etkili yöntem, tedbir almaktır.

14 Temmuz 2010 Çarşamba 13:52

 Sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda çocuklar, hamileler ve yaşlıların yüksek risk grubunda bulunduğunu, ancak çeşitli meslek gruplarında bulunanların da sıcak havadan etkilenme riskine karşı önlem alması gerekmektedir.

 

10.00 ile 16.00 saatleri arasında çok mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak gerekiyor. Dışarı çıkılması gereken hallerde, açık renkli, ince giysiler giyerek, şapka ve şemsiye kullanılmalı, güneş gözlüğü takılmalı , Ayrıca Temmuz ayı itibariyle acil servis başvurularının, sıcaklığa bağlı olarak yüzde 20 ila 30 oranında arttığına işaret eden  uzmanlar``Özellikle yaşlılar, çocuklar ve hamileler sıcaktan çok etkileniyor. Kalp hastalıkları, sıcak çarpmaları artıyor. Sıcakla birlikte insanların tahammülü gücü azalıyor ve kavgalar yaralanmalar, darplar artıyor.

 Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70'in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 10.00-16.00 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.

  Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder.

 Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.

 Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.

 Kalp atışları düzensizdir.

 Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.

Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir.

 Mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.  Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.

 

İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır. İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.

  Unutmayın; Sıcak çarpmasına karşı en ucuz ve etkili yöntem, tedbir almaktır, Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.  Haber: Sefer Kaçmaz

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.