08 Eylül 2024
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

SINIRDA SU YERİNE TARİHİ ESER ÇIKTI

SINIRDA SU YERİNE TARİHİ ESER ÇIKTI

Çukurca ilçesinde, Irak ın sıfır noktasında bulunan Üzümlü köyünün içme suyu ihtiyacını karşılamak için yapılan kazı çalışmasında eski dönemlere ait olduğu tahmin edilen tarihi eserlere rastlanıldı.

12 Ağustos 2009 Çarşamba 18:07

 Türkiye toprakları içinde bulunan su kaynağı çalışmaları sırasında eski döneme ait olduğu tahmin edilen topraktan yapılmış su kapı bulundu. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Üzümlü köyü muhtarı Adil Atak, küresel ısınmadan dolayı köyün su sıkıntısı çektiği belirtti.

 Bunun üzerine Çukurca Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Çukurca İlçe Özel İdaresi jeoloji mühendislerinin tespit ettiği yerde su arama çalışmalarına başlatıldığını belirten Atak, "Bir haftadır yapılan çalışmalar esnasında eski dönemlere ait su kapları ve bazı kemikler bulundu. Köyün yaşlılarından aldığımız bilgilere göre eskiden burada Mecusiler yaşarmış. Topraktan yapılan su kabının çıktığı yerde aynı zamanda siyah gül ve eski evlerde kullanılan beyaz kireç kalıntıları gördük. O alana dokunmadık durumu yetkililere bildirdik" şeklinde konuştu.

 Su kaynağı aranırken bulunan eski dönemlere ait 2 su kabının ise İlçe Kaymakamlığı koruma altına aldı. Bölgede başka kazıların yapılıp yapılmayacağı hakkında ise net bir bilgi alınamadı. Bölgeye giden Çukurca Kaymakamı Abdullah Çiftçi ve beraberindekiler ise tarihi dokunun çıktığı alanda incelemelerde bulunarak köylülerden bilgi aldı. Ahmet Kavak (İHA)

 

 

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.