23 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara17°C

SİYAHTI BEYAZ OLDU

Siyahtı Beyaz Oldu

Babası Nijeryalı bir siyahi, annesi ise İrlandalı beyaz olan 44 yaşındaki siyahi Luke Davis, geçirdiği cilt hastalığı (vitiligo) sonucu renk değiştirerek beyaz oldu.

25 Temmuz 2009 Cumartesi 22:18

İrlanda da oturan aslında siyahi olan Luke Davis'in beyaz olma hayali, cildinde çıkan beyaz lekelerle gerçeğe dönüştü.

Vitiligo hastalığına yakalanan Davis, beyaz çocukların çoğunlukta olduğu öksüzler yurdundan büyüdüğünü ve siyahi olduğu için kendisiyle alay edildiğini söyledi.

Davis,  “5 yaşındayken, beni beyaz yapması için her gece tanrıya dua ederdim. Cildimin rengiyle alan eden beyaz çocuklarla dolu bir öksüzler yurdunda büyüdüm. Daha o yaşta, siyahların bu dünyadaki bazı fırsatlardan yararlanamayacaklarını anladım. Her gece yatağa girmeden önce ‘Lütfen Tanrım, tıpkı diğerleri gibi tenimin rengini aç diye fısıldardım kendi kendime.

Belki size imkansız bir hayal gibi gelebilir ama benim için gerçek oldu. Bugün 44 yaşındayım ve cildimde oluşan beyaz lekeler sonucunda beyaz oldum. Eğer beni sokakta görseydiniz, benim orta yaşlı tipik bir Kafkasyalı adam olduğumdan başka birşey gelmezdi aklınıza. Bir zamanlar siyah olduğum sadece sırtımdaki 1 santim genişliğindeki lekeden anlaşılabiliyor. Beyaz bir adam olarak daha mutluyum ve hayatımdan daha çok memnunum." ifadelerini kullandı.

25 Haziran da hayata veda eden pop kralı Michael Jackson ın da vitiligo hastalığına yakalanmıştı.

VİTİLİGO HASTALIĞI NEDİR?

Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden kronik bir deri hastalığıdır.

Vitiligonun oluştuğu alanlarında deri beyaz görünürken çevresindeki bölgeler kişinin ten rengiyle aynıdır. Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer blgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herahangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (kanser, diabet vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.

Vücutta oluşan her beyaz leke kişinin virtiligo hastalığına yakalandığı anlamına gelmez. Bu ayrımın yapılabilmesi için hastalıkla ilgili bir uzman doktor muayenesi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere karşı hastanın vücudundaki yıkıcı hücrelerinin aktivasyonu ile başlar.

Hastalığın veya hastalığı taşıyan genlerin aile bireylerinde bulunması, kişilerde görülme ihtimalini artırır. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır. Çünkü bu gibi anlarda vücudun savunma sistemi zayıflamış ve direnci kırılmıştır. Hastalık sonucu beyazlayan bölge bazen hastalığın çıktığı bölgelerde sınırlı kalırken birçok hastada yayılmaya devam eder.

Vitiligo geçmiş yıllarda kalıtsal olarak bakılan bir hastalıkdı. Bu sebeple hastalar iyileştirmeden ziyade kalan rengide açılarak normal renk elde edilmeye çalışılırdı yalnız ortaya çıkan cild renk görünümü ise solgun bir beyaz olarak ortaya çıkmaktaydı

Yorumlar
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.